Toen vs. nu

Ajax na 22 jaar weer in halve finale Champions League: 1997 vs. nu

29 april 2019 17:45
Ajax viert de historische overwinning op Juventus, dat ze verzekert van een halve finale plaats. Beeld © ANP

Ajax speelt dinsdagavond voor het eerst sinds 1997 een wedstrijd in de halve finale van de Champions League. Deze keer tegen Tottenham Hotspur en 22 jaar geleden tegen Juventus. Wat is het verschil tussen toen en nu?

De verwachtingen voor de campagne van 1997 onder Louis van Gaal waren hooggespannen: het seizoen ervoor kwam Ajax tot en met de finale, waar het verloor van Juventus. Ze moesten zich wel focussen op het miljoenenbal, in de Eredivisie stonden ze bijna heel het seizoen buiten de top drie (en eindigden ze zelfs als vierde). 

Toch was in de Champion League de halve finale het eindstation, waarin weer Juventus te sterk bleek. Het team van Ajax dat aantrad tegen de Italiaanse grootmacht had veel grote namen in de basiself, maar werd thuis met 1-2 verslagen en uit verloren de Ajacieden zelfs met 4-1.

Volledige opstelling in 1997: Edwin van der Sar (DM), Mario Melchiot (RB), Ronald de Boer (CV), Danny Blind (C) (CV), Winston Bogarde (LB), Arnold Scholten (CM), Jari Litmanen (CM), Richard Witschge (CM), Ronald de Boer (RV), Tijjani Babangida (SP), Marc Overmars (LV)

Invallers halve finales: Kiki Musampa, Dani, Nordin Wooters en Mariano Juan.

Coach: Louis van Gaal

Edwin van der Sar met aanvoerder Danny Blind en Frank de Boer zorgden voor een solide achterhoede. Daarvoor hadden ze smaakmakers als Jari Litmanen en Ronald de Boer, maar veel scoren deed Ajax niet. Minder scorende spitsen zoals Patrick Kluivert en Tijana Babangida zorgden ervoor dat Ajax combinerend en geduldig voetbal moest spelen. Ook Litmanen had als aanvallende middenvelder weinig rendement vergeleken met voorgaande seizoenen. 

Anno nu

Doelpunten maken is voor Ajax dit seizoen geen probleem: ze hebben nog nooit zoveel gescoord in één seizoen als dit jaar. Heel de voetbalwereld is verliefd op het veldspel van de Amsterdammers, met name door het verschil in uitgaven ten opzichte van hun concurrenten in de Champions League en het gebruik van jeugdspelers.

Bij het huidige Ajax zetten 19-jarige Matthijs de Ligt en Daley Blind de verdediging op orde. De ervaren Schöne op het middenveld samen met toptalenten Frenkie de Jong en Donny van de Beek staat als een huis en is de basis van het indrukwekkende voetbal. De snelle, creatieve voorhoede van Ajax blijkt al heel het Champions League seizoen te moeilijk om te verdedigen voor tegenstanders. Ziyech, Tadić en Neres scoren veel, mooi en samen. 

Route des doods

De Godenzonen hebben lastige tegenstanders gehad dit jaar in de Champions League, een moeilijkere route dan het team in 1997 had. Toen speelde Ajax in de groep tegen AJ Auxerre, Grasshoppers en Glasgow Rangers. Ook waren er toen geen achtste finales, wat het programma minder zwaar maakte. Atlético Madrid werd nog verslagen onderweg naar de halve finale, waar Juventus te hoog gegrepen leek. Voor het Ajax van nu moet nog blijken waar het eindstation ligt. In Amsterdam durven ze in ieder geval al voorzichtig te dromen van de eerste finale sinds 1996. 

1997 vs. nu: welke spelers vind jij beter? Stem hierover per positie: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore