Speelschema in gevaar

Ajax op 30 april tegen Spurs, twee dagen na duel met De Graafschap

18 april 2019 10:20 Aangepast: 18 april 2019 15:31
Ajax viert de zege op Juventus, onder aanvoering van Matthijs de Ligt (midden). Beeld © ANP

Ajax speelt op dinsdag 30 april in Londen tegen Tottenham Hotspur in de halve finale van de Champions League. Dat heeft de UEFA zojuist bekendgemaakt. Op woensdag 8 mei spelen de Amsterdammers thuis tegen de Engelse club.

Vanwege deze speeldata is er vanmiddag koortsachtig overleg bij de KNVB met alle clubs uit de eredivisie. 

Maar twee dagen rust

In het speelschema staat nu nog dat Ajax op zondag 28 april tegen De Graafschap moet spelen. Dat zou twee dagen voor de halve finale zijn. De voetbalbond overweegt daarom om de hele competitie een week op te schuiven, zodat Ajax meer rust heeft voor de wedstrijd in de Champions League. 

Eerder werd overwogen om alleen de wedstrijd van De Graafschap te vervroegen naar vrijdagavond. Dat blijkt vrijwel onmogelijk. "Die vrijdagavond spelen geeft grote organisatorische problemen. En dan hebben we het nog niet over het sportieve gedeelte'', zei Hans Martijn Ostendorp, algemeen directeur van De Graafschap gisteren.

'Niet op doordeweekse dag voetballen'

"De politie heeft aangegeven dat het bijna onmogelijk is die wedstrijd in de avond te laten spelen. Ook in de middag voetballen geeft veel problemen. Daarnaast speel je voetbal voor je supporters. Veel van onze fans zijn dan aan het werk of zitten op school. Als we dit een serieuze competitie willen laten zijn, moeten we niet overdag op een doordeweekse dag gaan voetballen."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

De strijd is begonnen: Spurs verzoekt Ajax om Drake te ontmoeten

Bij het opstellen van het speelschema heeft de KNVB er geen rekening mee gehouden dat er een Nederlandse club zo ver zou komen in een Europees toernooi. Ostendorp: "In de reglementen staan twee belangrijke dingen. Ten eerste dat de wedstrijden tijdens de laatste twee speelronden gelijktijdig worden afgewerkt. Maar er staat ook in dat een Europees spelende ploeg twee etmalen de tijd krijgt voor herstel."

Reglement haaks op elkaar

"Dit jaar staan die twee dingen haaks op elkaar. De KNVB heeft een behoorlijke uitdaging. De bond begreep onze argumenten en zag ook in dat we daar nog even over moeten doorpraten." 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Spurs met oude bekenden tegen Ajax

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`