Debuut Champions League

Jeugdtrainer Ekkelenkamp: 'Echt lef om zo'n icoon als Ronaldo neer te leggen'

11 april 2019 16:53 Aangepast: 05 november 2021 19:57
Beeld © AFC Ajax

'Ekkelenkamp, Ekkelenkaaaaamp!' Even leek het erop dat de net 19 jaar geworden Jurgen Ekkelenkamp gisteravond de winnende goal zou maken voor Ajax in de kwartfinale van de Champions League tegen Juventus. Die actie slaagde niet, een andere wél: Ronaldo uitschakelen op een voor Ajax heel gevaarlijk moment. Wie is deze bijzondere middenvelder?

5 april 2000 staat er in zijn paspoort. Jurgen Ekkelenkamp is de eerste Ajax 1-speler die geboren is in de 21ste eeuw. Gisteravond maakte hij zijn debuut in de Champions League. En daar viel hij gelijk op. Door een bijna-doelpunt, maar vooral door zijn truc om de counter van Juventus te verpesten.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ekkelenkamp kan invalbeurt nauwelijks geloven

Ekkelenkamp, geboren in Zeist, woont met zijn familie al jaren in Almere. Hij begon zijn carrière bij FC Omniworld. Daar was hij een 'hele rustige jongen' en 'een echte teamspeler', zeggen Peter van Dijk en diens vrouw Sandra. Samen werkten ze bij de Almeerse club toen Ekkelenkamp daar als jongetje van 8 jaar bij de F'jes binnenkwam. Peter was zijn trainer, Sandra coördinator.

"Hij zat bij mij in de F1, het talent zat toen al in hem", zegt Peter. Hij komt hem nog vaak tegen. "Hij zegt nog steeds trainer tegen me en geeft me altijd even een knuffel."

'Heel apart gevoel'

Sandra noemt Ekkelenkamp 'echt een hele fijne jongen'. "Mijn man en ik zeiden destijds al tegen elkaar: als hij zo blijft, dan komt hij er wel. In het team noemden we hem de stofzuiger. Hij knapte al het moeilijke werk op."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Ten Hag ziet wissel goed uitpakken

Peter vindt het 'heel apart', om hem nu opeens in het eerste van Ajax te zien. "Ik heb altijd gedacht dat hij het ver ging schoppen, maar dit had ik nooit gedacht. Een heel apart gevoel."

Over één actie van gisteravond hebben ze zitten 'glunderen' gisteravond: in blessuretijd greep Ekkelenkamp Cristiano Ronaldo van achteren vast, en voorkwam daarmee dat hij in scoringspositie kwam. De counter van Juventus mislukte.

"Ik heb daar echt van genoten", zegt Sandra. "Een jongen die er voor het eerst inkomt en dan gelijk al het team weet te redden met zo'n actie... Echt grandioos. Dat bedoel ik: hij heeft alles voor zijn team over. Maar hij doet dan wel altijd op een hele nette manier." Peter: "Dat is echt puur lef hebben om zo'n icoon neer te leggen."

'Hij was heel bleu'

Ook Brian Tevreden complimenteert de Ajacied met deze actie. Tevreden was de trainer van Ekkelenkamp bij Almere City, zijn tweede club. "Je kon toen al zien dat hij potentie had. Maar hij was heel bleu, hij zei nooit wat", zegt Tevreden, tegenwoordig technisch directeur bij het Belgische Roeselare.

"Met zijn voetbalintelligentie zat het wel goed", vervolgt Tevreden. "Ik zette hem meestal op positie drie of vier, achterin. Hij speelde puur zoals ze dat bij Ajax graag zien, echt als een extra middenvelder. Doorschuiven als het kan. Dat deed hij fantastisch. Ook was hij behoorlijk kopsterk en rustig aan de bal. Later heb ik hem op plek zes gepositioneerd. Ik had nooit verwacht dat hij uiteindelijk een aanvallende middenvelder zou worden."

Jurgen Ekkelenkamp in duel met Alex Sandro van Juventus. Jurgen Ekkelenkamp in duel met Alex Sandro van Juventus.

Tevreden haalde Ekkelenkamp naar Ajax

Ekkelenkamps grote droom, bij Ajax spelen, leek lange tijd te hoog gegrepen. "Hij werd twee of drie keer afgewezen", zegt Tevreden. Maar door de banden die Tevreden had met Ajax, kon Jurgen tóch naar de Amsterdamse club. Met ander woorden: Tevreden haalde hem naar Ajax.

"Waar hij wel stappen in moest maken: hij was heel bleu. Heel netjes. Dat was iets wat hij moest leren: smerig zijn. Ik maakte hem ook aanvoerder in de hoop dat hij daardoor meer leiderschap zou gaan tonen. Maar hij bleef stil. Als hij een keer wat zei, moesten we altijd lachen. Dan zeiden we: 'Hee, hij zegt ook eens wat'."

Dat hij Ronaldo neerhaalde, dat getuigt ervan dat Ekkelenkamp een enorme ontwikkeling heeft doorgemaakt. Hij durft 'smerig' te zijn, en dat verdient een compliment, zegt Tevreden. 

En het bijna-doelpunt? "Dat was mooi om te zien. Het was technisch goed geschoten. Als hij iets meer tijd had gehad, dan was het zeker een goal. Het verschil met de Champions League is toch dat je een fractie van een seconde minder tijd hebt. In de competitie had hij zeker gescoord."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore