Avonturier

Nederlands toptalent in Dortmund: 'Als ik het niet haal, ligt het aan mijzelf'

10 april 2019 16:17 Aangepast: 15 april 2019 18:29

Harry Decheiver, Dennis Gentenaar, Cedric van der Gun, Alfred Nijhuis en Willi Lippens zijn de enige Nederlanders die in het verleden voor Borussia Dortmund uitkwamen. Daar kan binnenkort een nieuwe naam bijkomen. Manuel Pherai speelt momenteel in de onder 19 van de Duitse topclub en gaat voor een doorbraak. "Als ik het niet haal, dan ligt het aan mijzelf", zegt hij tegenover VTBL.

Pas 17 jaar is de middenvelder die in de zomer van 2017 AZ verliet voor een avontuur bij Borussia Dortmund. Een bewuste keuze. "Voor mijn ontwikkeling was dit het beste. Ik voelde dat ik klaar was voor deze stap”, zegt Pherai, die ook nog andere opties had. “Ik kon kiezen tussen Ajax, Manchester United en Dortmund. Uiteindelijk had ik bij Dortmund direct het beste gevoel."

Richten op voetbal

Wat deed Borussia om de jongeling te overtuigen? "Dortmund had echt een concreet plan met me, dat miste ik bij United en Ajax. Hier wilde ze in me investeren. Zij hebben me gehaald om uiteindelijk aan te sluiten bij het eerste elftal. Daarnaast is alles tot in de puntjes geregeld. Het enige wat ik hoef te doen is mijn voeten te laten spreken."

Dat gaat tot op heden aardig. Pherai speelt alles en was vorig seizoen in de strijd om de landstitel zelfs de grote man. "We speelden om de landstitel tegen Bayern München. Het ging dat seizoen sowieso goed. In onze eigen regio hadden we dat al laten zien, maar tegen Bayern moesten we het bewijzen. Ik scoorde in die wedstrijd twee keer, dat was persoonlijk ook lekker."

Doorbreken

Pherai is slechts één van de drie jongens uit zijn elftal met een profcontract. Een teken aan de wand dat Dortmund vertrouwen heeft in de Nederlander. Hij traint dan ook al regelmatig mee met de grote jongens uit de Bundesliga. "Op dit moment train ik mee wanneer ze me nodig hebben. Dat is goed voor me, al is het soms wel lastig hoor. Laatst speelde we 3-tegen-3 en toen stond ik tegen Mo Dahoud, Marco Reus en Jadon Sancho. Ik kan je zeggen, die kunnen wel lekker ballen hoor haha!"

De geboren Amsterdammer mag door die trainingen van dichtbij meemaken wat ervoor nodig is om te slagen als prof. "Bij Dortmund zie je zoveel talent rondlopen, maar je ziet ook dat zij er alles aan doen om op dit niveau te komen. Met name de oudere jongens als Reus en Witsel. Dat zijn echte topsporters, zij leven voor de sport. Daar kun je alleen maar van leren."

Pherai zelf hoopt over niet al te lange tijd zelf ook op het veld te staan in het eerste elftal van Borussia. "Het gaat met stapjes. Volgend seizoen speel ik in principe nog in de onder 19, maar ga ik wel vaker meetrainen met het eerste. In Duitsland willen ze dat je er echt klaar voor bent. Ze hameren ook veel op het fysieke aspect. Ik wil slagen en dat ligt helemaal aan mezelf. Het doel van Dortmund is om mij klaar te stomen voor het eerste, maar ik moet het zelf laten zien. Wanneer ik het niet haal, dan ligt dan aan mijzelf."

Voorbeeld

Een goed voorbeeld voor Pherai is Jadon Sancho. De Engelsman is pas 19 jaar oud, maar schittert wekelijks in het Westfalenstadion. Ook hij werd door Dortmund vanuit het buitenland gehaald met het doel om door te breken. "Jadon is een jaartje ouder, maar hij is op dezelfde manier binnengekomen bij de club. Hij is echt super getalenteerd, hij heeft alles. Dat hij op zo’n jonge leeftijd al heeft bewezen dat hij er hoort te staan en ook die kans krijgt is natuurlijk mooi!"

Pherai droomt ervan om voor de Gelbe Wand te mogen spelen. "Iedere keer wanneer ik in het stadion zit krijg ik kippenvel. Het is echt bizar. Vanaf de tribune is het al geweldig, laat staan als ik op het veld sta.” Ondanks dat hij zijn debuut nog moet maken, durft de tiener zijn ambities al wel uit te spreken. “Dortmund 1 halen is nu mijn ultieme doel. Maar in de toekomst lijkt het me fantastisch om voor clubs als Liverpool, Juventus of FC Barcelona uit te komen."

Spaanse les

Bij Dortmund krijgt de voormalig speler van AZ drie keer per week Duitse les. Daarnaast is hij ook bezig met een cursus Spaans. "Mijn zaakwaarnemer, Mino Raiola, en mijn ouders vonden het handig als ik alvast met Spaans zou beginnen. Je weet nooit waar het in de toekomst goed voor kan zijn."

Maar voor nu richt Pherai zich op de rest van het seizoen met Borussia Dortmund onder 19. "We gaan weer voor de landstitel. De eerste twee van onze competitie spelen de halve finale tegen elkaar en dat zijn op dit moment wij en FC Köln. Dan volgt er nog de finale tegen de beste uit de andere twee competities. Het zou mooi zijn om de titel weer te pakken!"

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore