Titelstrijd

PSV door speelschema steeds achter Ajax aan: 'Eerder spelen is gunstiger'

04 april 2019 19:19 Aangepast: 04 april 2019 19:25
Steven Bergwijn van PSV (links) in een duel met Frenkie de Jong van Ajax Beeld © ANP

Door de winst van Ajax in de thuiswedstrijd tegen PSV is het verschil tussen beide clubs nog maar twee punten. Ajax komt elke resterende speelronde, op ééntje na, eerder in actie dan PSV. Ajax zet de toon, PSV weet wat er moet gebeuren.

Jan Reker is als hoofdtrainer in het verleden met PSV kampioen geworden, dus hij weet hoe het is om met de resultaten van een directe concurrent om te gaan. "Het is gunstiger als je eerst speelt, dan kun je het voortouw nemen. We hebben eerder dit seizoen al gezien dat wanneer de ene punten laat liggen, de ander dat vaak ook doet. Je zou dan extra gemotiveerd moeten zijn, maar je merkt dan juist een combinatie van te hoge druk en een gebrek aan concentratie."

Jan Reker (links) als hoofdtrainer van PSV met 'nieuwe' aanwinst Ruud Gullit (midden) in 1985 Jan Reker (links) als hoofdtrainer van PSV met 'nieuwe' aanwinst Ruud Gullit (midden) in 1985

Stressbestendige coaches

Reker ziet bij beide coaches tekenen van stressbestendigheid. "Van Bommel heeft als speler alles al gezien en hij heeft op het hoogste niveau gespeeld: hij laat zich echt niet gek maken. Ten Hag heeft toen hij net was begonnen bij Ajax een enorme lading kritiek over zich heen gekregen – en hij heeft de storm doorstaan. Bij dat kaliber clubs leef je in een bubbel. Daarbuiten kun je denken dat ze zich met elkaar bezighouden, in de praktijk is dat niet zo."

Ajax doet nog mee aan de Champions League en het toernooi om de KNVB-beker, waardoor het vaker in actie moet komen dan PSV. Veel mensen zien dat als een nadeel, maar Reker niet. Integendeel zelfs. "Als coach speelde ik het liefst twee of drie wedstrijden in een week, dan kom je in een flow. In de Ajax-selectie zijn er genoeg opties voor de belangrijke posities, ze gaan niet lijden onder hun drukke schema. De spelers worden na iedere overwinning gretiger, terwijl PSV minder ritme krijgt." 

Zelfvertrouwen

Andy van der Meijde is tweemaal landskampioen geworden met Ajax. De oud-speler is ervan overtuigd dat de spelers zich niets van de resultaten aantrekken. "Als je voor Ajax of PSV speelt, heb je er vertrouwen in dat je alle wedstrijden kunt winnen. Dan maakt het niets uit wat de ander doet, dat leeft niet in de kleedkamer. Wanneer het eerste fluitsignaal klinkt, ben je het resultaat van de andere teams vergeten. Als je er dan nog mee bezig bent, gaat het mis."

Je moet je strijdplan niet aanpassen, zegt Van der Meijde. "Het is belangrijk dat je de vertrouwde speelstijl houdt, daar zijn de spelers comfortabel mee. Als je op basis van de uitslagen van een ander jouw tactiek gaat veranderen, worden de spelers onwennig en presteren ze minder goed."

Andy van der Meijde viert de 0-3 van Ajax tegen sc Heerenveen in 2002 Andy van der Meijde viert de 0-3 van Ajax tegen sc Heerenveen in 2002

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore