Avonturier

Castaignos gaat voor geluk in Zuid-Korea: 'Dat is het allerbelangrijkste'

26 maart 2019 07:57 Aangepast: 26 maart 2019 08:28

Na avonturen in Italië, Duitsland en Portugal heeft Luc Castaignos (26) Europa achter zich gelaten. De aanvaller koos afgelopen winter voor een transfer naar Gyeongnam FC in Zuid-Korea. Een keuze die tot nu toe goed bevalt. "Ik ben positief verrast", zegt de aanvaller tegen VTBL.

Op 17-jarige leeftijd maakte Castaignos al zijn debuut in het profvoetbal. Dat deed hij destijds voor Feyenoord. De jongeling maakte direct indruk en al na een jaar stond het grote Inter op de stoep. De spits besloot om het avontuur aan te gaan, maar in plaats van in de top van Europa speelt hij nu in Zuid-Korea. Toch heeft de 26-jarige aanvaller nergens spijt van.

Andere cultuur

De eerste weken in Zuid-Korea bevallen de geboren Schiedammer goed. "Het is heel anders dan in Europa. Met name de manier waarop mensen met elkaar omgaan is anders. In Europa hebben we steeds minder respect voor elkaar, hier is dat niet zo. Als ik kijk hoe de mensen hier met elkaar om ga dan krab ik mezelf wel eens achter de oren. Respect staat echt op de eerste plaats. Daar kunnen wij nog heel veel van leren."

Voordat Castaignos voor drie seizoenen tekende in Azië, bracht hij alvast een bezoek aan de club. "Het is toch een enorme stap. Die maak je niet zomaar. Ik ben daarom eerst eens gaan kijken hoe het hier is. Een leuk contract is niet alles, je moet ook een mooi leven op kunnen bouwen. Ik kwam met weinig verwachtingen, maar het heeft me positief verrast hoe het voetbal hier leeft. Ze doen er alles aan om stappen te zetten voor het land, maar voor het hele continent op voetbalgebied."

Nieuwe speelstijl

Het enige waar de aanvaller maar niet aan kan wennen is het eten. "Alles is hier pittig. Het maakt echt niet uit wat het is, ze maken alles pittig. Dat is toch wel moeilijk hoor. Gelukkig houden ze op de club wel rekening met me."

Gelukkig komt de oud-Feyenoorder om te voetballen en dat gaat hem prima af. "Het is een vrij fysieke competitie. Niet zo tactisch als dat we in Europa kennen. Het gaat veel op en neer. Ik moet zeggen dat er best veel aardige spelers rondlopen, die met name technisch vaardig zijn. Je moet het zien als een mix tussen fysiek en techniek en daarbij een enorm loopvermogen."

Contract ontbonden

Voordat duidelijk werd dat Castaignos zijn loopbaan Zuid-Korea voort zou zetten, kwam naar buiten dat zijn contract bij Sporting Portugal zou zijn ontbonden. Al klopt dat niet helemaal. "Ik was daarvoor al in Korea geweest om te kijken of het bij me zou passen. Toen ik eenmaal terug in Portugal was heb ik er goed over nagedacht en het besproken met mijn familie en toen de knoop doorgehakt. Een uur nadat ik mijn handtekening had gezet, las ik overal dat mijn contract ontbonden was. Als Sporting die eer wil hebben, dan mogen ze dat van mij."

Gyeongnam FC is alweer de zesdse club in de carrière van de aanvaller. Eerder kwam hij uit voor Feyenoord, Inter, FC Twente, Eintracht Frankfurt, Sporting Portugal en Vitesse. Het ene avontuur verliep beter dan het andere. Toch kijkt Castaignos het liefst alleen naar de positieve punten. "Bij iedere club heb ik mooie dingen mee mogen maken en heb ik dingen geleerd. Dat neem ik mee. Natuurlijk zijn er ook minder leuke dingen, maar dat hoort bij het leven."

Mooiste tijd

De mooiste periode beleefde hij, naar eigen zeggen, in het begin van zijn loopbaan. "Als ik puur kijk naar het spelletje en de onbevangenheid die ik toen had, is mijn tijd bij Feyenoord in de Kuip en mijn tijd bij Inter de mooiste. Toen ik net doorbrak ging het super en in Italië heb ik op het veld mogen staan met supersterren, dat pakt niemand me ooit nog af."

Met name Wesley Sneijder en Thiago Motta hebben indruk gemaakt in zijn tijd bij Inter. "Je weet dat ze echt heel goed zijn, maar pas als je ze elke dag mag meemaken zie je hoe goed ze echt zijn. Echt absurd. Daarnaast heeft Sneijder me in het begin bij Inter ook erg geholpen. Daar blijf ik hem altijd dankbaar voor."

Geen spijt

Op 18-jarige leeftijd je vertrouwde omgeving achterlaten voor een avontuur in Italië. Het is geen kleine stap, Castaignos staat ondanks alles nog altijd achter die keuze. "Inter was destijds één van de grootste clubs ter wereld. Ik vond dat ik die stap moest maken. Dan kan dat ook verkeerd uitpakken. De één waagt de stap en heeft pech, de ander neemt de stap en heeft wel het geluk en stoot door tot de wereldtop. Bij mij is het helaas niet gegaan zoals ik wilde. Ik heb er wel veel van geleerd en neem die ervaring elke dag mee, daar ben ik trots op."

Dat andere mensen of de media daar anders over denken doet hem weinig. "Er is al zoveel over me geschreven, ook toen ik een stuk jonger was. Dat heb ik allemaal een plekje kunnen geven. Voorheen ging ik daar anders mee om, maar nu ben ik wat ouder en heb ik een kleine. Er zijn belangrijkere dingen nu."

Ver van huis

Castaignos heeft zijn zoontje en vriendin niet altijd aan zijn zij in het Verre Oosten en dat is lang niet altijd leuk. "Het is niet makkelijk, maar ik heb wel voor hetere vuren gestaan. We hebben hiervoor gekozen, omdat ons zoontje straks naar school moet. Ze komen regelmatig langs en blijven hier dan een tijdje. Dat is de keuze die we hebben gemaakt. Gelukkig kun je met één druk op de knop de hele wereld bereiken. We houden het goed vol!"

De spits heeft bij zijn nieuwe club een contract voor drie jaar en denkt voorlopig nog niet aan een volgende stap. "Ik heb het naar mijn zin en mag niet klagen. Ik ben er dan ook nog helemaal niet mee bezig wat een eventuele volgende stap zou zijn. Ik wil nu gewoon lekker voetballen, plezier hebben en gelukkig zijn. Dat is denk ik het allerbelangrijkste Dat je als mens gelukkig bent."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore