Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Zo winnen ze wél

Deze vier lessen kan Koeman meenemen uit Nederland - Duitsland

25 maart 2019 15:56 Aangepast: 25 maart 2019 16:54
Ronald Koeman tijdens de wedstrijd Nederland - Duitsland Beeld © ANP

Het Nederlands elftal ging zondagavond in de laatste minuten ten onder tegen de Duitsers. Na een 2-0 achterstand in de eerste helft, kwam Oranje in de tweede helft terug zoals we ze graag zien. Wat kan Ronald Koeman uit deze wedstrijd meenemen naar de volgende kwalificatieronde? Twee kenners laten hun licht schijnen.

1. Grote ruimtes voorkomen

De ploeg van Koeman kreeg in de eerste helft maar geen grip op de oosterburen. Al na 15 minuten scoorde Leroy Sané het eerste doelpunt voor zijn land, een kwartier later schoot Serge Gnabry de bal voorbij Cillessen. "In de eerste helft kwamen we op het middenveld een man tekort", zegt Gertjan Verbeek. "Duitsland zette heel veel druk, maar De Jong en De Roon hadden niet goed door op wie ze moesten lopen, waardoor er achterin heel veel ruimtes ontstonden."

De oud-trainer zag dat in de tweede helft al een stuk beter gaan. "Doordat Babel eruit ging kwam Promes veel beter uit op de linkerkant. We konden meer druk zetten en Memphis kon veel beter in de diepte gaan spelen. De druk ging er toen af op het middenveld."

2. Compact beginnen

Nederland was strijdlustig en begon meteen met aanvallend spel. Theo Janssen, die in het verleden bij het Nederlands elftal heeft gespeeld, denkt dat ze dat juist niet moeten doen als ze van een groot voetballand willen winnen. "In de eerste tien minuten van de wedstrijd was het denk ik goed geweest om te kijken wat Duitsland van plan was. Als ze compacter begonnen, was het makkelijker geweest om te inventariseren wat Duitsland nou precies wou."

"Maar ze begonnen juist heel aanvallend, terwijl de communicatie op het middenveld nog helemaal niet lekker liep. De Roon en De Jong hadden in het centrum niet helemaal door wie er nou wie moest dekken. De spitsen van Duitsland konden precies op dat zwaktepunt inspelen."

3. De Ligt op één lijn laten staan

Janssen zag bij Matthijs de Ligt een opvallend verschil ten opzichte van hoe hij bij Ajax speelt. "Bij Ajax speelt hij op één lijn, dan is hij het grootste deel van de wedstrijd op eigen helft."

"Zondag vond ik dat hij voornamelijk één-op-één speelde, waardoor hij zijn man ook achterna ging op de helft van de Duitsers", gaat Janssen verder. "Als Duitsland dan aan de bal kwam, kostte het De Ligt heel veel kracht om weer terug te komen en ontstond er heel veel ruimte in het voordeel van de tegenstander."

4. Nederland is op de goede weg

De eerste helft was een helft waar Oranje nog veel van kon leren, maar in de tweede helft zagen we het Oranje hoe we ze het liefst zien. "Nadat Koeman aanpassingen had gedaan liep het weer lekker", zegt Verbeek. "Dat laat zien dat ze een leergierige ploeg zijn."

Janssen vindt vooral het doorzettingsvermogen van de ploeg bewonderenswaardig. "Als je 2-0 achterstaat kan je ook je kop laten hangen. Doordat Koeman het net wat beter neer had gezet kwam er weer vertrouwen in de ploeg en creëerden ze kansen."

RTL Nieuws / Floor Tuinhof

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore