Schietpartij tram

'Indrukwekkende dag': voetbalclub Desto herdenkt doodgeschoten trainer Rinke

23 maart 2019 14:30 Aangepast: 23 maart 2019 20:58
Bij Desto voetballen leden en tegenstander vandaag met rouwbanden. Beeld © Betty Glas

Een week geleden dronken ze nog samen een biertje, vandaag is voorzitter Frits Velthuijs van voetbalclub Desto druk met het herdenken van Rinke Terpstra. De jeugdtrainer kwam afgelopen week om bij de schietpartij in Utrecht.

Het is een mooie dag, zegt Velthuijs tegen RTL Nieuws. "Iedereen staat stil bij het overlijden van Rinke."

Gewoon gevoetbald

Niet alleen de eigen spelers, maar ook de tegenstanders. "Zij hebben bloemen bij zich, condoleren mij en de rest van het bestuur, maar ook de andere spelers. Ze komen langs om een handje te geven. Het is echt heel indrukwekkend."

In overleg met de familie van Rinke (zijn drie kinderen voetbalden ook bij Desto) wordt er vandaag gewoon gevoetbald. "We hebben wel overwogen om het af te gelasten, maar dat voelde ook raar. Je wilt toch ook gewoon bij elkaar komen", zegt Velthuijs.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Trainer Utrechtse voetbalclub omgekomen bij schietpartij: 'Te absurd om te bevatten'

Lastig

En dus worden de wedstrijden zoals elke week één voor één afgewerkt. Aanpassingen zijn er wel. Zo voetballen alle leden van 11 jaar en ouder met een rouwband om, ook de tegenstanders. Voor het begin van elke wedstrijd is er een minuut stilte. Alleen de teams die Rinke trainde, spelen niet vandaag. 

Voor de jongens en meiden die wel meedoen, is het bijzonder om onderdeel te zijn van zo'n dag, zegt de voorzitter. "Een trainer zei net tegen me dat zijn team er de eerste vijf minuten van de wedstrijd toch echt wel last van had. Dan komt het besef dat er toch ook gewoon gevoetbald moet worden."

Gedenkplek

De besloten bijeenkomst, eerder deze week, om Rinke te herdenken is zeker naar wens verlopen. "Sowieso heeft iedereen zich ervoor ingezet om deze week gedenkwaardig te maken", zegt Velthuijs. "We wilden dat iedereen de kans had om het condoleanceregister te tekenen en stil te staan bij zijn overlijden."

Over een gedenkplek voor de geliefde jeugdtrainer is ook al gesproken. "Maar daar hebben we nog niks over besloten."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Dit weten we over de slachtoffers van de schietpartij in Utrechtse tram

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore