EK-kwalificatie

Van Cruijff tot Van Dijk: Nederland - Duitsland is altijd spectaculair

24 maart 2019 08:51 Aangepast: 24 maart 2019 10:04
Ruud Gullit in actie tijdens de halve finale in 1988. Beeld © ANP

Wit-Rusland ging er afgelopen donderdag aan, in de Kuip won het Nederlands elftal met 4-0. Maar nu wacht Duitsland in de EK-kwalificatie. Voor de 43ste keer staan de mannen in oranje tegenover de aartsrivaal uit het oosten. Een greep uit de meest memorabele wedstrijden uit het verleden.

WK finale 1974 

Veel mensen zijn deze verloren WK-finale nog steeds niet te boven. Nederland was zo dicht bij de titel, maar liet het net door de vingers glippen tegen de West-Duitsers. Johan Neeskens maakte er na 1 minuut nog 1-0 van, maar het was niet genoeg. Paul Breitner en Gerd Müller scoorden voor de Duitsers in een wedstrijd die later in een boek van Chris Willemsen zou worden beschreven als 'de moeder aller nederlagen'.  

Johan Cruijff wordt neergehaald en verdient een strafschop. Neeskens schoot de 1-0 binnen. Johan Cruijff wordt neergehaald en verdient een strafschop. Neeskens schoot de 1-0 binnen.

EK halve finale 1988

In 1988 was het tijd om revanche te nemen op West-Duitsland. De landen kruiste elkaar dit keer in de halve finale, maar voor veel supporters voelde dit al een beetje aan als dé finale van het toernooi. En of we revanche namen, twee minuten voor het eindsignaal van de wedstrijd, scoorde Marco van Basten de 2-1 voor Nederland. Op naar de finale, op naar de beker.

Spugende Rijkaard

Dat Nederland tot het uiterste gaat tegen Duitsland, bewees Frank Rijkaard met zijn 'lama' optreden in 1990. Hij spuugde Rudi Völler met een flinke rochel in zijn nek. Na de actie van Rijkaard bleef het onrustig tussen de twee en moesten ze het veld uiteindelijk allebei verlaten met een rode kaart.

Nations League 2018

Terug naar vorig jaar. De Nations League. Oranje leek vooraf geheel kansloos tegen 'Die Mannschaft' van Joachim Löw, maar de mannen van Ronald Koeman bewezen het tegendeel. Memphis Depay, Georginio Wijnaldum en Virgil van Dijk schoten de Duitsers met hun goals van de mat. "0-3 tegen Nederland, zo diep zijn we gezonken", stond de dag later in het Duitse dagblad Bild.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore