Oranje

EK-kwalificatie begonnen: dit staat Nederland te wachten

18 maart 2019 15:32 Aangepast: 18 maart 2019 16:07
Memphis Depay viert de 2-2 tegen Duitsland, waardoor ze groepswinnaar van de Nations League poule zijn geworden. Beeld © ANP

De interlandweek met de eerste kwalificatiewedstrijden voor het EK is begonnen. Het toernooi is pas in 2020, maar de Nederlanders moeten nu al vol aan de bak om zich te kwalificeren. Zo ziet de route er voor ze uit.

Deze interlandweek speelt Oranje direct twee wedstrijden: donderdag tegen Wit-Rusland en daarna tegen onze oosterburen. Andere tegenstanders zijn Estland en Noord-Ierland, maar die treft Oranje pas voor het eerst in september en oktober.

EK-kwalificatie schema:

  • Nederland - Wit Rusland 21 maart 2019
  • Nederland - Duitsland 24 maart 2019
  • Duitsland - Nederland 6 september 2019
  • Estland - Nederland 9 september 2019
  • Nederland - Noord-Ierland 10 oktober 2019
  • Wit-Rusland - Nederland 13 oktober 2019
  • Noord-Ierland - Nederland 16 november 2019
  • Nederland - Estland 19 november 2019

Poule

Als we kijken naar de moeilijkheidsgraad van de poule is eigenlijk alleen Duitsland een zware tegenstander. Tenminste als we het baseren op de FIFA-wereldranglijst. Duitsland staat namelijk één plaats achter ons, de andere landen staan daar ver onder.

FIFA-wereldranglijst standen

14. Nederland/Zweden

16. Duitsland

36. Noord-Ierland

78. Wit-Rusland

96. Estland

De weg ernaartoe 

In totaal strijden 55 landen om de 24 felbegeerde plekken. Er zijn tien kwalificatiepoules, waarvan de nummers één en twee doorgaan naar het EK. Dus Nederland moet minimaal de tweede plek in de poule halen om naar het EK te gaan.

Daarnaast kan het elftal van Ronald Koeman zich ook nog plaatsen via de Nations League. De nieuwe landencompetitie waar de overige vier plekken voor het EK verdeeld worden.

Nations League

Nederland speelt zes juni tegen Engeland in de halve finale. Als ze van de Engelsen hebben gewonnen spelen ze tegen Zwitserland of Portugal in de finale. De winnaar van die finale krijgt een rechtstreeks EK-ticket.

Maar wat gebeurt er dan met de andere drie tickets? De Nations League bestaat uit vier divisies. In divisie A (waar Nederland in zit) spelen de beste landen van de wereld en in divisie D spelen dan de landen met de minste kwaliteit. Bij elke divisie krijgt de winnaar een ticket voor het EK. Hierdoor krijgen ook de landen die normaal gesproken niet op grote toernooien staan de kans op zich te plaatsen.

Resultaat

Uiterlijk 19 november weten we of Nederland in 2020 weer een keer oranje mag gaan kleuren, dan speelt het Nederlands elftal de laatste wedstrijd tegen Estland.

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore