Voetbal

Engels voetbal domineert Europa: wat is het geheim?

15 maart 2019 12:56 Aangepast: 16 maart 2019 14:57
Beeld © ANP

De Engelse clubs hebben óók gister maar weer eens laten zien dat ze dit jaar het Europese voetbal domineren. Arsenal en Chelsea zijn beide door in de Europa League en woensdag werd het al duidelijk dat ze sinds tien jaar weer vier clubs in de kwartfinale van de Champions League hebben staan.

In de jaren hiervoor domineerde Spanje nog de Europese voetbalwereld. Dat deden ze voornamelijk met FC Barcelona, Real Madrid en Atlético Madrid. Deze clubs stonden vanaf 2013 tot en met 2017 tegelijkertijd in de kwartfinale.

Engeland heeft dat stukje dus overgenomen met Liverpool, Tottenham Hotspur, Manchester City en Manchester United.

Geld heeft de macht

Dat het zo goed gaat bij Engeland heeft voornamelijk te maken met het geld. "In Duitsland en Spanje gaat er ook flink wat geld rond, maar in Engeland is dat nog een stapje meer", zegt Tom van Hulsen, Oud-hoofdredacteur van Voetbal International en schreef vier boeken over de Premier League.

Van Hulsen ziet dat de Premier League ook in landen zoals Japan en Thailand populair is. Dat is vooral omdat het altijd spannend is wie er met het kampioenschap vandoor gaat. "De tv contracten daar zijn echt extreem. De clubs zijn elk jaar verzekerd van een monsterlijk bedrag dat binnenkomt. In andere landen is dat niet zo."

De juiste keuzes

De juiste keuze maken is misschien wel een valkuil voor de Engelse clubs geweest. Dat ze nu met vier clubs in de kwartfinale staan is niet zo vanzelfsprekend. In 2014 en 2015 was er bijvoorbeeld niet één Engelse club die de kwartfinale bereikten.

"Als je dan zoveel geld te besteden hebt moet je wel juiste spelers en trainers halen." Van Hulsen vindt Klopp, de trainer van Liverpool, bijvoorbeeld een goede aanwinst. "Hij is een opbouwende trainer. Hij zit er al een aantal jaar en heeft heel geleidelijk zijn stempel op het team gedrukt."

Engelse kwaliteiten

Van Hulsen heeft nog een reden waarom de Engelse clubs zo goed zijn. "Hoe ze daar trainen is echt niet normaal. Er wordt veel getraind en al de trainingen zijn ook onwijs zwaar."

"Dat ze daar zo hard trainen is ook goed aan het spel af te zien. Het tempo bij ze is hoog en de balaannames zijn bijna altijd goed. Als je dat als Europese club niet gewend bent, is dat heel moeilijk om tegen te spelen." 

RTL Nieuws / Floor Tuinhof
`