Champions League-loting

Ajax in kwartfinale Champions League: wie is de meest geschikte tegenstander?

14 maart 2019 16:39 Aangepast: 14 maart 2019 19:17
De Ajax spelers vieren feest na de gewonnen wedstrijd tegen Real Madrid in Bernabéu. Beeld © ANP

Nu alle deelnemers voor de kwartfinale van de Champions League bekend zijn, kunnen we gaan nadenken over de perfecte tegenstander voor Ajax. Na de winst tegen Real Madrid moet Ajax weer vol aan de bak in de kwartfinale. Maar wat is nou de ideale loting?

Aad de Mos, oud-trainer van Ajax, ziet het liefst Tottenham Hotspur tegenover Ajax staan in de kwartfinale. "Tottenham is net als Ajax een aanvallende ploeg, hierdoor zijn ze aan elkaar gewaagd. En hun team is het minst compleet van alle mogelijke kandidaten."

Daniël Schoonenboom, die Ajax op de voet volgt voor VTBL, denkt ook dat Tottenham de juiste tegenstander is voor Ajax. "Daar hebben we de meeste kans om te winnen. Zij spelen een wisselvallig seizoen. Ze begonnen heel sterk in de Premier League, maar staan nu nog maar vierde."

Zwaktepunten van de Spurs

Tottenham heeft grote namen zoals Kane, Eriksen en Sánchez in de ploeg. Toch vindt De Mos dat Ajax beter voetbalt. "Harry Kane, dé speler van het elftal, is de perfecte tegenstander voor Matthijs de Ligt. Ik denk dat hij Kane heel goed kan hebben."

Daarnaast constateert De Mos twee grote zwaktepunten van de Spurs. "Hun achterhoede is goed te doorbreken en in de omschakeling zijn ze met Vertonghen en Sánchez niet snel genoeg om er gevaarlijk uit te komen."

Vrezen voor deze club

Spurs als ideale loting dus. Maar welke club moeten we vrezen? "Als we tegen Juventus moeten, kunnen we beter niet gaan", zegt Schoonenboom. Hij denkt dat de kans minimaal is dat Ajax daartegen opkan.

De Mos denkt ook dat Ajax de Italiaanse club beter kan ontwijken. "Achterin hebben ze een groot blok van verdedigers, waar je haast niet doorheen kan komen. En dan hebben ze voorin ook nog eens meneer Champions League Ronaldo."

Ook Porto niet

Hoewel voor veel mensen de Portugese club Porto als makkelijkste tegenstander wordt gezien, hoopt Schoonenboom niet dat zij in de kwartfinale de tegenstander van Ajax worden. "Op papier lijkt het de beste tegenstander, maar ik denk dat Ajax beter niet met de favorietenrol naar een Champions League-wedstrijd kan gaan. Daar gaan ze alleen maar slechter van spelen."

De Mos beaamt dat. "Porto is een defensieve club. Dat ligt Ajax niet zo goed. Porto is een kleine club, maar speelt al tien jaar achter elkaar in de Champions League. Dat vergeten mensen."

Wie gaat het worden?

We weten morgenmiddag wie Ajax zal treffen in de kwartfinale. De loting begint om 12 uur 's middags in Nyon. Er wordt meteen ook geloot voor de halve finales.

`