Bundesliga

Waarom niemand Robben kan afstoppen: 'Hetzelfde kunstje blijft werken'

29 juni 2020 11:05 Aangepast: 29 juni 2020 11:16
Beeld © Getty Images

Arjen Robben is terug en dus kunnen we in de eredivisie weer genieten van zijn bekende acties. Vanaf rechts naar binnen snijden en met links de bal in het doel krullen. Waarom lukt het geen enkele back om de aanvaller af te stoppen? "Je kunt hem geen 90 minuten afstoppen, dat is onmogelijk".

Het zijn de woorden van Marcel Schmelzer. Als linksback van Borussia Dortmund stond de Duitser al vaak tegenover Robben. Meestal met weinig succes. "Ik probeer al jaren een patroon te vinden, hij doet namelijk altijd hetzelfde. Maar het blijft werken, omdat Robben het moment herkent waarop je zijn pad blokkeert. Op dat moment reageert hij direct. Dat maakt hem zo speciaal", zegt Schmelzer tegen de The New York Times.

Frustrerend

Het moet voor backs een hel zijn om tegen Robben te spelen. Ook Ricardo Rodriguez, die onder contract staat bij AC Milan, maar afgelopen seizoen uitkwam voor PSV, schrikt nog wel eens wakker van de man uit Bedum. Als speler van VfL Wolfsburg werd hij regelmatig dronken gespeeld door Robben. "Hij is razendsnel, zeker met bal. Dat maakt hem moeilijk af te stoppen. Hij is belachelijk snel wanneer hij naar binnen kapt. De enige manier om hem te stoppen is door constant heel dicht op hem te staan. Als je dat niet doet, kan die je op ieder moment pijn doen."

Ook de Braziliaan Wendell van Bayer Leverkusen kan een aardig woordje meepraten. Na Schmelzer en Rodriguez stond hij het meest tegenover Robben. "Het is altijd dezelfde beweging, maar ook de beweging waar we steeds maar achteraan kunnen lopen. Het moet iets speciaals zijn. Volgens mij wacht 'ie op het laatste moment. Ik probeer altijd op zijn beweging te wachten, zodat ik een grotere kans heb. Als ik de tijd niet neem, heb ik geen kans."

 

 

Back-up

De enige remedie tegen Robben is, volgens Schmelzer, hulp van teamgenoten. "Je hebt iemand nodig voor back-up. We moeten ook eerlijk zijn, het is onmogelijk om hem de volle negentig minuten af te stoppen. Jürgen Klopp zei altijd tegen ons dat het niet het probleem was om het duel te verliezen, maar het probleem dat er niemand te hulp schoot."

Wendell heeft een andere remedie. "Ik probeer altijd de bal terug te krijgen, lukt het niet? Dan moet ik een overtreding maken. Al is hij daar ook vaak te snel voor en dan doet Robben wat hij al vijftien jaar doet, naar binnen snijden en schieten."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore