IFAB

Nieuwe spelregels in het voetbal: dit zijn de 4 belangrijkste veranderingen

02 maart 2019 17:33 Aangepast: 02 maart 2019 20:56

Vanaf volgend seizoen zullen er een aantal nieuwe spelregels toegepast worden in het wereldwijde voetbal. Dit heeft de internationale spelregelcommissie van het voetbal (IFAB) vandaag doorgevoerd.

De IFAB kwam voor de 133e jaarvergadering bijeen in de Schotse stad Aberdeen. Gianni Infantino, de voorzitter van de mondiale voetbalbond FIFA, was daarbij ook aanwezig.

De vier belangrijkste wijzigingen op een rij:

1. De handsbal

Het belangrijkste agendapunt was het vaststellen van een duidelijkere definitie van een handsbal, vooral om de scheidsrechters daarmee te helpen. Een doelpunt wordt voortaan altijd afgekeurd als de bal een arm of hand heeft beroerd, ook al is het onbedoeld en is er sprake van aangeschoten hands.

2. Tijdrekken tegengaan

Spelers die worden gewisseld, moeten het veld via de kortste route verlaten, dus richting de dichtstbijzijnde zij- of achterlijn. Nu gaat dat nog via de middellijn aan de zijkant van het veld, en dat zorgt voor veel vertraging in het spel.

3. Aanvallers niet welkom

Bij vrije trappen mag een speler van de 'aanvallende' partij niet meer in de muur van de tegenstander gaan staan. De afstand die genomen moet worden van de muur is minstens één meter, om zo belemmering van het zicht van de keeper te voorkomen. 

4. Wijziging doeltrap

De bal hoeft bij een doeltrap niet meer het zestienmetergebied te verlaten voordat een speler de bal mag aanraken. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore