KNVB-beker

Ajax duwt Feyenoord simpel uit bekertoernooi in beladen halve finale

27 februari 2019 22:36 Aangepast: 27 februari 2019 22:46
Matthijs de Ligt brengt Ajax vlak voor rust op 0-1 met een verwoestende kopbal. Beeld © ANP

Het kostte Ajax bijna een helft om tegen Feyenoord zijn draai te vinden. Maar nadat Matthijs de Ligt de Amsterdammers kort voor rust met wat geluk aan een voorsprong had geholpen, deed Ajax wat het onlangs in de competitie verzuimde: een cruciaal duel winnen van Feyenoord. In De Kuip werd het 0-3.

De 6-2-zege die Feyenoord precies een maand geleden boekte tegen zijn aartsvijand, bleek dus inderdaad een uitschieter. Maar het gaf de wedstrijd van vanavond, de halve finale van het toernooi om de KNVB-beker, wél een beladen karakter. Ajax mag door naar de finale.

Feyenoord kansrijk

Feyenoord schoot venijnig uit de startblokken en dook in het eerste kwartier een paar keer kansrijk op voor Ajax-keeper Onana. Pas in de 19de minuut kwam het eerste antwoord van de Amsterdammers toen Donny van de Beek een bal naast zag gaan. Ajax kreeg wat meer greep op de wedstrijd: in de 25ste minuut ging ook een schot van Ziyech maar net naast.

Vlak voor rust ketste een schot van Ziyech af via de binnenkant van de paal. Vervolgens kreeg Ajax, na een tackle van Feyenoorder Clasie, onterecht een hoekschop in de schoot geworpen. Dat leek het gelukje waar Ajax op zat te wachten: De Ligt, bij de Amsterdammers de enige kopper van betekenis, werd door de Feyenoord-verdediging totaal ongemoeid gelaten en had de hoek voor het uitkiezen.

Beslissing na prachtige aanval

Vlak na rust was het Nicolas Tagliafico die, ditmaal uit een wél terechte corner, raak schoot en Ajax op 0-2 bracht. Ruim een kwartier later besliste Donny van de Beek de wedstrijd na een prachtige aanval met een schot in de verre hoek (65ste minuut, 0-3).

Ajax gaat voor het eerst sinds 2014 weer naar de finale van de beker. Toen gingen de Amsterdammers met 5-1 hard onderuit tegen PEC Zwolle. Wie op 5 mei de tegenstander is, is nog niet bekend. Willem II en AZ spelen morgen de tweede halve finale.

Geen prijsje voor Van Bronckhorst

De nederlaag betekent dat Feyenoord-trainer Van Bronckhorst na dit seizoen dus afscheid neemt van zijn club zonder prijs: de club kan zich nu richten op de derde plek in de eredivisie. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore