Avonturier

Voormalig wonderkind Adu heeft (wéér) een nieuwe club en tekent 15e contract

15 oktober 2020 10:48
Beeld © Getty Images

Pas veertien jaar oud was Freddy Adu toen hij in 2004 zijn debuut maakte bij DC United. De verwachtingen waren direct enorm. De tiener scoorde bij zijn debuut en de nieuwe Pelé leek geboren. De carrière van het supertalent liep echter volledig anders.

Zestien jaar later tekent Adu voor de 15e keer een contract bij een voetbalclub. De inmiddels 31-jarige Amerikaan kwam voor het laatst in actie in Amerika. Bij de Las Vegas Lights om precies te zijn. Een ploeg die uitkomt in het USL Championship, het tweede niveau in de Verenigde Staten. Niet precies het niveau waarop Adu verwacht had te spelen toen hij als 14-jarige zijn eerste stapjes in het profvoetbal zette.

Van topclubs naar tobclubs

Na zijn debuut brak direct de interesse van grote Europese topclubs los. Het was niet de vraag of Adu naar een grootmacht in Europa zou verhuizen, maar met name naar welke topclub. Na een stage bij Manchester United in 2006, Adu was toen zestien jaar, koos hij in 2007 uiteindelijk vrij verrassend voor Benfica. De Portugezen konden hun geluk niet op dat zij het Amerikaanse pareltje binnen hadden weten te slepen.

Maar waar de route van Adu via Benfica naar clubs als Manchester United, Real Madrid of FC Barcelona had moeten leiden, liep het via clubs van een heel ander kaliber. Slechts elf wedstrijden kwam hij in actie in Lissabon. Verhuurperiodes aan achtereenvolgens AS Monaco, Belenenses, Aris Saloniki en Rizespor leverden eveneens weinig tot niets op voor Adu. Bij deze vier clubs kwam hij in totaal tot 28 wedstrijden. In die wedstrijden wist hij vier keer te scoren. De nieuwe Pelé leek daarmee definitief geflopt te zijn. Hij keerde daarop in 2011 terug naar Amerika. Bij Philadelphia Union hoopte hij zijn carrière uit het slop te trekken. Adu was toen nog altijd pas 22 jaar.

Trektocht langs krochten van het voetbal

Na twee seizoenen in Amerika pakte Adu zijn koffers voor het volgende avontuur. Geen topclub in Europa dit keer, maar EC Bahia in Brazilïe. Ook hier werd het niets met de aanvaller. Amerika’s hoop op voetbalschoenen speelde twee wedstrijden in Zuid-Amerika alvorens hij weer naar Europa vertrok. In de jacht naar een nieuw contract in Europa liep Adu verschillende stages. Bij clubs als Blackpool en Stabeak werd het niets. Ook een poging in Nederland liep op niets uit. Na een aantal trainingen in Alkmaar was AZ al snel klaar met Adu. Zelfs de eredivisie bleek op dat moment te hoog gegrepen.

Uiteindelijk vond Adu toch een nieuwe club. Het Servische FK Jagodina was de 'gelukkige', wat Adu er kwam doen is nog altijd niet duidelijk. De enige keer dat hij het shirt van die club droeg was bij zijn presentatie in 2014.  De transformatie van supertalent naar superflop was op dat moment al een feit. Opgeven deed Adu niet. Hij wilde blijven voetballen. Finland werd de volgende halte in zijn tour op jacht naar succes.

KuPS Kuopio en KuFu-98 waren de twee clubs die hij daar op zijn inmiddels lange lijst met clubs toe kon voegen. Acht wedstrijden en twee doelpunten later zat het avontuur in het buitenland er definitief op. Voor de tweede keer in zijn loopbaan koos Adu voor een pijnlijke terugkeer naar zijn vaderland. In 2015 tekent hij bij de Tampa Bay Rowdies. Een jaar en twaalf wedstrijden later lijkt het definitief over en uit. Adu vertrekt uit Tampa Bay en kan geen nieuwe club meer vinden. Maar hij houdt hoop.

Hoop

Na meer dan een jaar zonder club mag Adu meedoen met een ‘legends-game’ in Amerika. Het geeft de zeventienvoudig international heimwee naar het spelletje. Hij wil weer voetballen. Maar welke club durft het nog aan met het gevallen talent? De Las Vegas Lights besluiten hem een kans te geven. Na 14 wedstrijden was het ook in Las Vegas weer klaar voor het vervallen toptalent. 

Nieuw hoofdstuk

Zijn voetballoopbaan leek op 31-jarige leeftijd klaar, maar niets is minder waar. Journalist Ives Galarcep meldde gisteren dat Adu voor de 15e keer uit zijn loopbaan bij een club heeft getekend. Deze keer bij het Zweedse Osterlen FF, dat actief is in het derde niveau van Zweden. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore