Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Achtergrondverhaal

Roel Brouwers: anoniem in Nederland, volksheld in Duitsland

12 februari 2019 14:00 Aangepast: 12 februari 2019 16:03

In Nederland kan Roel Brouwers rustig over straat. In Duitsland is dat echter heel anders. Zeker in Mönchengladbach is de Limburger een ware volksheld. Maar liefst 210 wedstrijden kwam hij uit voor Borussia Mönchengladbach. Van de 2. Bundesliga tot de Champions League. Roel war dabei!

In Duitsland is de oud-verdediger een grote meneer, in eigen land kennen we Brouwers nauwelijks. In Nederland kwam hij alleen maar uit voor Roda JC. In totaal 57 wedstrijden om precies te zijn. Dat was in het begin van zijn carrière tussen 2001 en 2005 en op het einde in 2016. Op 2 oktober van dat jaar neemt Brouwers een rigoureus besluit. Hij stopt er na 329 wedstrijden profvoetbal per direct mee. Zijn allerlaatste wedstrijd heeft hij dan al gespeeld. Dat was op 25 september op bezoek bij Feyenoord.

Clubtopscorer

Zijn prestaties in Nederland zullen nooit echt tot de verbeelding spreken. In de Bundesliga mag Brouwers echter een ware legende worden genoemd. Zo kwam hij in Gladbach terecht bij een club in de problemen. De verdediger begon in de 2. Bundesliga met Borussia en groeide uiteindelijk mee tot in de Champions League. Een jongensdroom!  

Het mooiste seizoen was zonder twijfel 2009-2010. Brouwers speelde dat jaar alle 34 wedstrijden in de Bundesliga en scoorde daarin als centrale verdediger zelfs acht keer. Zijn mooiste doelpunt? Een echte spitsengoal in de uitwedstrijd tegen het Bayern München van Louis van Gaal. Brouwers sloot het seizoen zelfs als clubtopscorer, al moest de verdediger die titel wel delen met Marco Reus.

Diezelfde Marco Reus is inmiddels uitgegroeid tot sterspeler van Borussia Dortmund. Al zag Brouwers hem ooit aan voor een jeugdspeler. "Haha dat is wel een mooi verhaal. Toen Marco hier net kwam spelen was het echt nog een jongetje. Ik kwam dat seizoen iets eerder terug van vakantie, omdat ik niet helemaal fit was. Toen ik op de club kwam om te trainen lag Marco op de massagetafel, maar tegelijkertijd speelde de A1 in het stadion een wedstrijd. Ik vroeg hem of hij niet mee moest doen. Waarop Marco zich voorstelde en zei: 'Ik ben je nieuwe teamgenoot'. Inmiddels is hij een wereldvoetballer en sta ik met mijn mond vol tanden."

Clubheld

In al die jaren in Mönchengladbach maakte Brouwers enorm veel mooie momenten mee. Al is dat ene moment op 15 september 2015 waarschijnlijk het meest bijzondere moment in zijn loopbaan. Op 33-jarige leeftijd maakt de verdediger zijn debuut in de Champions League. In het uitduel met Sevilla. "Dat ik op deze leeftijd nog mijn debuut mag maken op dit niveau, had ik nooit meer verwacht", zei hij destijds.

Op het veld maakte Brouwers van alles mee. Mooie momenten en uiteraard ook minder mooie momenten. Wat echter altijd is gebleven is de enorme waardering vanuit de supporters. Wanneer Brouwers alleen al begon aan zijn warming-up werd zijn naam door het stadion geroepen. 'Rooooooooel', schalmde het door het stadion. Met acht o’s om precies te zijn. Brouwers is zelfs de enige speler ter wereld waarvan twee shirts te koop waren in de fanshop. Eentje met Brouwers en nummer 4 achterop en eentje met Roooooooel en nummer 4. "Die tweede werd het meest verkocht. Het is heel erg bijzonder om twee shirts te hebben natuurlijk, het geeft aan hoezeer de fans me waarderen."

De reden dat fans Brouwers zo waarderen is volgens hem simpel te verklaren. "Ik ben maar een normale jongen. De supporters herkennen zichzelf in mij en zien mij als één van hen. Ik loop niet in dure en gekke kleding bijvoorbeeld. Dat vinden ze mooi." Het is Roel Brouwers in een notendop. De profvoetballer zonder fratsen, een jongen van het volk. Anoniem in Nederland, maar voor altijd een held in Mönchengladbach.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore