Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan het laatste voetbalnieuws en de vetste voetbalmomenten van VTBL.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Voetbal

Ajax en PSV moeizaam na winterstop: is de 'flow' doorbroken?

11 februari 2019 15:56 Aangepast: 11 februari 2019 23:26
Lozano en Mazraoui tijdens PSV-Ajax. PSV won met 3-0. Beeld © ANP

Ajax en PSV waren aan het begin van het seizoen niet te stoppen, maar sinds de winterstop hebben ze al meer punten verspeeld dan in de hele eerste seizoenshelft. Zijn ze hun 'flow' kwijtgeraakt op trainingskamp?

"Iedereen roept dat het door het trainingskamp in Florida komt, maar dat denk ik niet", zegt Daniel Schoonenboom, die Ajax op de voet volgt voor VTBL. "PSV was vorig jaar ook in Florida en die werden ook kampioen."

"Dat het door een jetlag komt zie ik ook niet. Pas anderhalve week nadat ze weer in Nederland waren stond de eerste wedstrijd op het programma. Genoeg tijd om aan het tijdverschil te wennen." Toch verspeelde Ajax die wedstrijd twee punten, door een 4-4 gelijkspel tegen Heerenveen.

Maar wat is er dan aan de hand in Amsterdam? "Voor de winterstop speelden ze veel overtuigender dan nu", zegt Schoonenboom. "Ze wilden allemaal voor elkaar lopen en de neuzen stonden allemaal de zelfde kant op, nu lijkt dat opeens verdwenen."

“Het blijft lastig om er een vinger op te leggen", gaat hij verder. "Ajax doet nog mee voor de beker en zijn nog actief in Champions League, ze verrichten dus veel meer inspanning dan de rest. Daarnaast zou het ook nog aan de transfer van Frenkie de Jong kunnen liggen, iedereen wil zich te graag laten zien, waardoor ze uit hun flow raken en niet meer zo goed samen spelen als eerst."

PSV

Ook PSV kwam niet lekker uit de winterstop: in vier wedstrijden verspeelden ze vier punten tegen Utrecht en FC Emmen. Voor hun trainingskamp vlogen de Eindhovenaren helemaal naar Qatar. Heeft dat invloed gehad op de resultaten van PSV? "Ze trainden heerlijk in de zon en de faciliteiten waren uitstekend", zegt PSV-verslaggever Ron Vorsterman, die ook op het trainingskamp aanwezig was. "Bijna elke Eredivisieploeg zoekt die week de zon op, dus ik denk niet in dat dat de aanleiding is bij PSV."

Voor de winterstop heeft PSV alleen tegen Feyenoord punten laten liggen, de rest waren alleen maar overwinningen voor de Eindhovenaren. Nu lijken ze minder onaantastbaar, maar Vorstermans denkt dat er niet zo veel aan de hand is. "Tegen FC Emmen kwam het heel ongelukkig uit voor PSV. Als je deze wedstrijd 100 keer speelt, wint PSV 99 keer. Puur toeval dus." 

Ook vindt hij het spel niet minder geworden: "Voor de winterstop ging het zo goed met PSV, dat de resultaten nu extra opvallen, terwijl ik vind dat PSV helemaal niet slecht speelt", zegt hij. "De eerste helft tegen FC Utrecht gisteren is de enige keer dat ik ze slecht vond, ze speelden niet in formatie. In de tweede helft zag ik ze alweer terugvechten."

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore