Voetbal

Miedema in bloedvorm: schiet zij Oranje naar de wereldtitel?

08 februari 2019 21:11 Aangepast: 08 februari 2019 21:12
Beeld © ANP

Vivianne Miedema is in topvorm bij haar club Arsenal: ze scoort aan de lopende band, en is vaak belangrijk voor haar team. Kan ze straks ook de Oranje Leeuwinnen naar de wereldtitel schieten?

"Miedema steekt er zeker bovenuit", zegt voormalig Nederlands elftal speelster Daphne Koster tegen RTL nieuws. "Maar in het Nederlands elftal draait het niet alleen om Miedema. Lieke Martens en Shanice van de Sanden zijn bijvoorbeeld ook heel belangrijk. Iedereen heeft zijn eigen specifieke kwaliteiten in het team."

WK 2015

In 2015 werd Miedema al aangezien voor de nieuwe Messi in het vrouwenvoetbal. Alle ogen waren op het jonge talent gericht. Voor het eerst in de geschiedenis stonden de Oranje dames dat jaar op het WK. In de achtste finales tegen Japan hield het nieuwe avontuur voor de vrouwen op, maar het vrouwenvoetbal stond in Nederland op de kaart. 

"Door het spel kwam Miedema nog niet goed tot haar recht. Het Nederlands elftal van toen is totaal niet te vergelijken met nu. Achterin konden we de bal goed rondtikken, maar Miedema heeft een dynamisch spel nodig om te kunnen shinen. In het zestienmetergebied is ze op haar best en dan kan ze scoren."

Scoren

Het EK van 2017 begon ook moeizaam voor de spits. Ze had in de groepsfase enorm veel doelpogingen nodig om 'maar' vier keer te scoren. Pas na drie gespeelde groepswedstrijden maakte ze haar eerste goal tegen Zweden.

"Toen heb ik ook al gezegd dat ik vond dat ze er meer voor moest doen", zegt Koster. "Landen waren extra gericht op Miedema, waardoor Martens en Van de Sanden meer ruimte kregen om te scoren. Dat maakt het moeilijker voor haar. Maar op een gegeven moment vond ik dat ze haar kop liet hangen."

In de media

De 22-jarige ligt regelmatig onder vuur in de media. De KNVB liet haar zelfs na de 1-2 zege op Denemarken niet met de pers praten. “Miedema komt op beeld heel saai over. Van Shanice word je veel positiever en blijer. Dat ze zo overkomt kan tegen haar werken, maar kan juist ook haar kracht zijn. Miedema is Miedema.”

Gisteren schoot de spits Arsenal nog naar de finale van de Engelse League Cup. Ze wonnen met 2-1 van Manchester United. Beide treffers kwamen van Miedema. Daarnaast heeft Miedema, met nog zeven wedstrijden te gaan, nu al het doelpuntenrecord verbroken in de Engelse competitie. Ze staat nu op zestien doelpunten.

"Een competitie is niet te vergelijken met een wereldtoernooi, daar staan de topspeelsters van de wereld. Daar draait niet alles om Miedema. Dat het bij Arsenal lekker loopt hoeft niet te betekenen dat het ook zo gaat op het WK."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`