Avonturier

Van eredivisie naar Australië: 'Nooit zo ver van huis geweest'

08 februari 2019 13:17 Aangepast: 08 februari 2019 14:33

Het verschil tussen Doetinchem en Adelaide in Australië is om precies te zijn 1,2 miljoen inwoners. Een groter contrast is haast niet te bedenken. Voor Jordy Thomassen is het echter realiteit. De spits wordt momenteel door De Graafschap verhuurd aan Adelaide United. “Een prachtig avontuur”, zegt de spits tegenover VTBL.

Na een aantal seizoenen in de Jupiler League bij FC Den Bosch, RKC Waalwijk en Helmond Sport maakte Thomassen afgelopen zomer de stap naar De Graafschap. Het was voor de spits voor het eerst dat hij Brabant achter zich liet. De vervolgstap naar Australië zag hij dan ook niet direct aankomen. "Dit is de eerste keer dat ik zo ver van huis ben, maar als zo’n kans voorbij komt moet je hem grijpen."

Avontuur

Hoe komt een jongen uit Den Bosch terecht in Australië? Het verhaal is vrij simpel. "Adelaide United heeft een Nederlandse voorzitter en die heeft mij in mijn tijd bij Helmond Sport een aantal keer zien spelen. Op die manier zijn ze bij mij terecht gekomen. In principe gaat het om een huur van zes maanden, maar wie weet zit er meer in."

Voor een jongen die eigenlijk geen week zonder het Brabantse land kan is de stap naar de andere kant van de wereld geen kleine. Toch geniet Thomassen intens van zijn avontuur. "Het is echt geweldig. De stad is prachtig, het centrum is mooi, er liggen prachtige stranden en ga zo maar door. Ik ben geweldig opgevangen ook. De mensen hier zijn zo aardig en behulpzaam, echt bizar."

Van aanpassingsproblemen heeft hij geen last gehad. "Even een jetlag van twee dagen, maar daar is alles wel mee gezegd. Het is hier heel relaxed en goed geregeld. Mijn vriendin is met me mee en samen zitten we momenteel nog in een hotel. We gaan straks naar een mooi appartement aan het strand. Daarnaast is mijn Engels ‘pretty good’, dus ook op dat gebied gaat het allemaal top."

Mooie competitie

Thomassen maakt morgen in de uitwedstrijd tegen Melbourne City zijn debuut. De 25-jarige aanvaller begint direct in de basis. "Ik kijk ernaar uit. We spelen in een prachtig stadion waar ruim 30.000 mensen in passen. Ik heb er echt zin in. Daarnaast denk ik dat de competitie me wat beter ligt dan de eredivisie. Het is wat directer spel. Iets minder tactisch en vooral heel veel lopen. Dat ligt mij wel."

Bij De Graafschap zat Thomassen midden in de degradatiestrijd, bij Adelaide United is dat wel anders. "We staan op een vierde plaats op dit moment. Het doel is de eerste zes. Dan spelen we play-offs om de titel. Al is de titel niet het doel, maar zeg nooit nooit. Een aantal jaar geleden is het de club ook gelukt."

Ontdekkingstocht

Naast het voetbal hoopt de aanvaller ook veel van het land te kunnen zien. "Mijn focus ligt eerst op voetbal, maar vanaf maart wordt het iets rustiger. Dan wil ik Australië zeker ontdekken. Al is er voorlopig in Adelaide voldoende te doen, het is een enorme stad."

Dat de natuur een stukje anders is dan in Nederland weet Thomassen inmiddels ook. "Drie dagen geleden ging ik met mijn vriendin een stukje fietsen en kwamen we ineens een bord tegen met ‘kijk uit slangengebied’. Dan knijp je hem toch wel eventjes moet ik zeggen hoor, haha. Maar verder zijn we nog geen enge beesten tegen gekomen, hopelijk kunnen we dat zo houden."

Illustere voorganger

Thomassen heeft zijn huiswerk goed gedaan voordat hij het vliegtuig in stapte. Op de vraag of hij weet wie zijn voorgangers waren heeft hij direct het antwoord. "Sergio van Dijk bedoel je? Of Romário? Die laatste heeft hier maar vier weken gespeeld, maar wel prachtig dat ik in hetzelfde rijtje kom natuurlijk. Al hoop ik hier wat langer te blijven dan dat hij heeft gedaan."

Hoe lang zijn verblijf in Australië precies gaat duren durft hij nog niet te zeggen. Wel zeker is dat hij altijd weer terugkeert in Den Bosch. "Nu ik hier ben, begrijp ik wel dat Nederlanders naar Australië emigreren, want het is echt een geweldig land. Maar ik blijf er zeker niet voor altijd. Ik ben en blijf een echte Bosschenaar en daar zal ik ook altijd terugkeren."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore