Pionier

Van keukentafel tot kantoor: zo werd Blokhuis dé zaakwaarnemer in het vrouwenvoetbal

30 januari 2019 12:59 Aangepast: 30 januari 2019 14:40
Leoni Blokhuis (L) en Davinia Vanmechelen (R) tijdens de presentatie bij PSV Beeld © PSV Media

Miljoenenbedragen vliegen in de rondte tijdens de winterse transferperiode. In het mannenvoetbal tenminste. Hoe zit het eigenlijk met de vrouwen? Zaakwaarnemer Leoni Blokhuis (34) heeft alle grote namen onder zich.

Vivianne Miedema, Shanice van de Sanden, Sari van Veenendaal en Sherida Spitse: stuk voor stuk Oranje Leeuwinnen uit Blokhuis haar portefeuille. "We groeien mee met het succes van vrouwenvoetbal", zegt ze tegen RTL Nieuws.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Beste zzp'er is Leoni Blokhuis: spelersmakelaar vrouwenvoetbal

'Werk van achter keukentafel'

Toch opende ze vorige week pas haar eerste kantoor. Daarvoor werkte ze al reizend door Nederland of achter de keukentafel thuis. "We kennen onderhand alle vestigingen van Van der Valk Hotels wel, haha."

Nadat de Oranjevrouwen Europees kampioen werden, begonnen de zaken echt goed te lopen. "Pas in 2015 werd het mijn fulltime baan trouwens, daarvoor was mijn werk nog onbekend. Toen ik begon in 2012 was het allemaal nog een beetje zeikerig, er was geen waardering voor vrouwenvoetbal."

Leoni Blokhuis (R) en haar collega Eefje Janus ontvingen een ingelijst voetbalshirt tijdens de opening van het nieuwe kantoor Leoni Blokhuis (R) en haar collega Eefje Janus ontvingen een ingelijst voetbalshirt tijdens de opening van het nieuwe kantoor

Goud in handen

Met Vivianne Miedema heeft de 'Freelancer van het jaar 2016' goud in handen. Dat beseft ze zelf maar al te goed. "Vivianne staat er heel goed op in de wereld van het vrouwenvoetbal. Het is een grote speelster. Vergeet niet dat ze nog maar 22 is, hè." In december van vorig jaar ging Blokhuis om tafel met Miedema en Joe Montemurro, coach van de Arsenal-vrouwen. Ook dat valt in haar takenpakket. In Londen zorgde ze ervoor dat Miedema een contractverlenging kreeg.

Leoni Blokhuis (L) met Vivianne Miedema (M) en Joe Montemurro (R) Leoni Blokhuis (L) met Vivianne Miedema (M) en Joe Montemurro (R)
Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Doelpuntenmachine Miedema pakt record al ruim voor einde seizoen

'Vrouwen vallen onder amateurtak'

Begin januari presenteerde het vrouwenelftal van PSV twee nieuwe speelsters. Eén daarvan was Davinia Vanmechelen, een van de vele namen die aangesloten is bij het managementbureau van Blokhuis: FlowSports. 

"Normaal gesproken is het in Nederland in januari vrij rustig", zegt Blokhuis. "Dat heeft te maken met de opzet van het Nederlandse voetbal." Die is namelijk als volgt: het Nederlandse vrouwenvoetbal op clubniveau valt onder de amateurtak. En binnen het amateurvoetbal is het niet toegestaan om in januari te veranderen van club."

Uitzonderingen

"Maar, dat geldt alleen voor transfers binnen Nederland. Transfer vanuit Nederland naar het buitenland, of andersom, mogen wel." Dat verklaart waarom de zaakwaarnemer, gespecialiseerd in vrouwen, de 19-jarige Vanmechelen van Paris Saint-Germain naar PSV kon begeleiden.

Leoni Blokhuis (L) en Davinia Vanmechelen (R) tijdens de presentatie bij PSV Leoni Blokhuis (L) en Davinia Vanmechelen (R) tijdens de presentatie bij PSV

"Bij PSG kreeg ze te weinig speeltijd. We zijn proactief naar de club gestapt en hebben gezegd dat het gebrek aan speelminuten haar ontwikkeling in de weg stond. Nu speelt ze op huurbasis bij PSV en de bedoeling is dat ze na de zomer verder is en klaar is om mee te spelen bij de selectie van PSG."

25.000 euro

Een andere reden voor de weinige winterse transfers is dat er in het vrouwenvoetbal weinig gebruik wordt gemaakt van lange contracten. Meestal lopen die contracten af in de zomer en happen clubs pas toe als speelsters vrijkomen. "Specifiek dit jaar heeft het ook te maken met het WK van aankomende zomer, iedereen speelt op safe."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Oranjevrouwen favoriet voor WK? 'Ze gaan hoge ogen gooien'

Een enkele keer wordt er betaald in het vrouwenvoetbal, zoals bijvoorbeeld in het geval van Sherida Spitse. In 2013 maakte zij de overstap van FC Twente naar het Noorse LSK Kvinner in Lillestrøm. De transfersom bedroeg naar verluidt 25.000 euro. Aan de basis van die eerste betaalde Nederlandse transfer in het vrouwenvoetbal stond: Leoni Blokhuis. 

'Alleen vrouwenvoetbal'

Ze heeft dan misschien wel twee mannelijke coaches onder haar hoede: Willie Kirk (Everton Ladies) en Joe Montemurro (Arsenal Women), de focus blijft liggen op de vrouwen. "Voorlopig blijft het bij Kirk en Montemurro als coaches. Verder blijven we ons richten op het vrouwenvoetbal, want daar zijn we specialist in."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Jaarverslag: vrouwenvoetbal blijft groeien

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore