Klassieker

Ronald de Boer: 'De trainer moet nu dit zooitje managen'

28 januari 2019 17:08 Aangepast: 28 januari 2019 17:28
Schone na de 1-1 van Jens Toornstra Beeld © ANP

Ajax likt vandaag de wonden na de enorme zeperd tegen Feyenoord. Toch staat de ploeg ‘maar’ vijf punten achter op PSV, en strijden ze nog in de beker en de Champions League. Hoe kunnen ze het goede gevoel weer terugkrijgen voor de rest van het seizoen?

"Ik denk dat ze vooral dat ze naar zichzelf moeten gaan kijken", zegt Ronald de Boer. Hij denkt dat ze de wedstrijd tegen Feyenoord goed moeten terugkijken, maar dat ze ook naar een wedstrijd moeten kijken waarin het wél goed ging. "Dan hoef je er eigenlijk geen woorden meer aan vuil te maken, die spelers zijn slim genoeg om dat het verschil te zien."

Vooral mentaal valt er veel winst te halen volgens de oud-speler van Ajax. "Heerenveen zijn ze iets sneller vergeten dan deze klap. Daarom moet je als trainer dit zooitje managen en kijken waar je de juiste snaar kunt raken." Ajax is volgens hem zo gehypet dat spelers weer even met beide benen op de grond moeten worden gezet. "Iedereen wil de uitblinker zijn, maar je moet het als team doen."

Licht programma

Oud-trainer van Ajax, Aad de Mos, denkt dat de Amsterdammers de aankomende wedstrijden kunnen aangrijpen om weer wat zelfvertrouwen te tanken. "Ajax krijgt nu een licht programma, met clubs als NAC, ADO en VVV", zegt De Mos. "Ze moeten vol aan de bak en goede cijfers neerzetten."

"Ajax moet weer druk gaan zetten, met zijn allen. Zoals ze voor de winterstop deden", gaat hij verder. Sinds de winterstop ziet de oud-trainer namelijk dat er totaal geen team meer staat, maar een verzameling van spelers die jong en onervaren zijn. En dat is volgens hem niet zomaar op te lossen. 

Gemakzucht

"Het is een kwestie van gemakzucht geweest. De coaches hebben dat te laat onderkend, omdat ze er niet bovenop zaten." De Mos vindt bijvoorbeeld dat de trainer harder had moeten zijn voor 'grote' spelers als Ziyech en Tadic. "Dan geef je het signaal af dat je niet naar namen kijkt."

Maar, dat zijn niet de enige problemen voor de Amsterdammers volgens hem. Hij ziet te veel spelers die met een transfer in hun hoofd zitten, en hij vindt dat Ajax een slecht aankoopbeleid heeft gevoerd. "Wöber hadden ze niet weg moeten doen, hij is beter dan Magallán. Hij is niet gewend om door te dekken, het is bij Ajax heel ander voetbal in Zuid-Amerika." Hierdoor ziet De Mos het somber in voor Ajax.

Als team spelen

Volgens hem zit er maar één ding op: "Ze moeten de aankomende wedstrijden aanpakken om meer als team te gaan spelen", zegt hij. "Vervolgens is het hopen op goede wedstrijden tegen Real, en hopen dat PSV punten verspeelt. Je hebt het gewoon niet meer in eigen hand."

Ronald de Boer ziet het iets positiever in, maar denkt wel dat ze weinig kans hebben om door te gaan in de Champions League. "Dan heb je nog de beker en competitie. Je moet daarin heel bewust zijn dat er geen ruimte meer is om fouten te maken", zegt hij. "Spelers moeten weten dat ze er nu moeten staan, anders hebben ze niks dit seizoen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore