75.000.000

Jeugdtrainer Frenkie de Jong trots: 'Maar zulke bedragen zijn eigenlijk belachelijk'

23 januari 2019 14:04 Aangepast: 23 januari 2019 16:00
Beeld © ANP

Het nieuws dat Ajaxspeler Frenkie de Jong in de belangstelling staat van FC Barcelona, zal ook in Tilburg en zelfs in Waalwijk met grote belangstelling worden gevolgd. Willem II en RKC Waalwijk delen namelijk mee in de winst. "Voor de club is het fantastisch", zegt jeugdtrainer Jos Bogers van Willem II, "maar ik krijg er niets van."

Barcelona zou bereid zijn om 75 miljoen euro (exclusief bonussen) te betalen aan Ajax. Een deel daarvan gaat naar z'n oude club Willem II en een ander deel naar RKC. Zij hebben een doorverkooppercentage bedongen bij de overgang van De Jong naar Ajax. En ze krijgen een vergoeding voor de opleiding van De Jong. Dat RKC miljoenen krijgt, ook al speelde De Jong nooit voor RKC, heeft de club te danken aan zijn samenwerkingsverband met Willem II.

Groot talent

Bogers had De Jong twee jaar onder z'n hoede in de jeugdopleiding van Willem II. Toen al zag je dat het 'een hele grote' zou worden, zegt hij tegen RTL Nieuws. "Het was een groot talent", zegt hij. "Hij had een ontzettend goed spelinzicht. Het leek wel of hij het al had gezien, voordat ieder ander het zag."

Duurste Nederlanders aller tijden

  Van Naar Transfersom In
Virgil van Dijk Southampton Liverpool 84,4 miljoen 2018
Marc Overmars Arsenal FC FC Barcelona 40 miljoen 2000
Arjen Robben Chelsea Real Madrid 36 miljoen 2007
Memphis Depay PSV Manchester United 34 miljoen 2015
Ruud van Nistelrooij PSV Manchester United 30,5 miljoen 2001

Behalve De Jong, trainde Bogers ook Virgil van Dijk, met een transferwaarde van ruim 84 miljoen euro de duurste Nederlandse speler aller tijden. Het zijn beide exceptionele spelers, zegt Bogers. "Maar bij Van Dijk had ik het nooit vermoed. En dat Frenkie nu zoveel waard is, hadden we misschien wel gehoopt, maar nooit verwacht. Dit soort bedragen is eigenlijk belachelijk. We kunnen het haast niet bevatten."

Sympathieke jongen

"Voor de club is het fantastisch", zegt Bogers. Zelf wordt hij er niet beter van. "Ik krijg die vraag vaker, maar nee. Ik krijg geen bonus. En ik ben ook niet verantwoordelijk voor het succes van Frenkie hè. Dat doet hij zelf."

In totaal heeft De Jong tien jaar in de jeugdopleiding van Willem II gespeeld. "Ik heb hem twee jaar gehad. En nog steeds hebben we regelmatig contact via de app. Het is zo'n sympathieke jongen. Toen hij debuteerde in het Nederlands elftal, stuurde ik hem een appje. Een kwartier later kreeg ik al een antwoord terug. Dat is zo leuk."

Duurste spelers aller tijden

  Van Naar Transfersom In
Neymar FC Barcelona PSG 222 miljoen 2017
Paul Pogba Juventus Manchester United 105 miljoen 2016
Gareth Bale Tottenham Real Madrid 100,7 miljoen 2013
Cristiano Ronaldo Manchester United Real Madrid 94 miljoen 2009
Ganzola Higuaín Napoli Juventus 90 miljoen 2016

 

Amateurclub profiteert soms mee

ASV Arkel, de amateurclub waar De Jong tot z'n negende speelde, deelt niet mee in de transfergekte. "Wij krijgen niets. Geen stuiver", zegt voorzitter Bert Sterk. "Wij kregen alleen een bedrag toen hij zijn contract bij Willem II tekende. Maar daar kun je niet van op vakantie."

VV Bedum, de oude club van Arjen Robben, had in 2007 meer geluk. Robben speelde tot relatief late leeftijd in de jeugdopleiding van de Groningse vijfdeklasser. Dus toen Robben voor 36 miljoen euro verkocht werd aan Real Madrid, kreeg Bedum een (bescheiden) deel van dat immense bedrag. De amateurclub mocht een solidariteitsbijdrage van 90.000 euro bijschrijven.

Welke club krijgt wat?

Als een speler een transfer maakt naar een andere club, wordt een solidariteitsbijdrage van 5 procent verdeeld onder de clubs waar de speler tussen zijn 12de en 23ste jaar heeft gespeeld. In het geval van Frenkie de Jong (21) zijn dat Willem II en Ajax, en bij een transfer in de toekomst komt FC Barcelona daar nog bij.

De kopende club moet uitrekenen hoeveel iedere partij krijgt en zorgen dat de rechthebbende clubs betaald worden. FC Barcelona moet de opleidingsjaren van De Jong vergoeden aan Willem II en Ajax.

De solidariteitsbijdrage wordt weleens verward met de opleidingsvergoeding. Als een speler zijn eerste profcontract tekent in Nederland, krijgen alle clubs waar die speler tot dan toe heeft gevoetbald een eenmalige opleidingsvergoeding. Bij een internationale transfer hoeft de kopende buitenlandse club enkel en alleen de laatste club een opleidingsvergoeding te betalen.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van