Ritme houden

Sjaak Swart: 'Ajax moet zich focussen op de eredivisie'

20 december 2018 16:53 Aangepast: 20 december 2018 16:58
Sjaak Swart (80) heeft met maar liefst 603 wedstrijden de meeste duels voor Ajax op zijn naam Beeld © ANP

Ajax kroop gisteren door het oog van de naald, met dank aan de gewonnen strafschoppenserie tegen Roda JC in het bekertoernooi. Na de winter zijn de Amsterdammers nog actief in drie competities: de eredivisie, de KNVB-beker en de Champions League. "Ajax heeft de kwaliteiten om op alle fronten mee te blijven doen", zegt Sjaak Swart.

Vlak voordat de 80-jarige 'Mister Ajax' het voetbalveld op loopt voor een training, heeft hij nog net wat tijd over om het te hebben over de situatie van Ajax. De oud-Ajacied speelde een recordaantal wedstrijden (603) voor de club en kan zich nog goed herinneren dat hij in 1972 hetzelfde meemaakte met zijn team.

Lastige keuze

"De trainer vroeg ons destijds: spelen we voor alle drie? Iedereen was voor, op een twee- of drietal na. Het was natuurlijk ook wel een lastige keuze, want een jaar eerder stond Leeds United in dezelfde positie. Zij verloren uiteindelijk alles." In tegenstelling tot Ajax: dat won in 1972 de competitie, de beker én de Europa Cup I. 

Het advies van Swart aan het adres van Ajax zou tóch zijn: "Ga voor alle drie. De kans is er, dus ze móéten ervoor gaan." Swart plaatst zijn woorden wel in perspectief: "Natuurlijk is het niet realistisch dat Ajax de Champions League gaat winnen. Daarvoor heb je geluk nodig. Leuk is het niet en het liefst laat je het niet gebeuren, maar verliezen van Real Madrid kán natuurlijk gebeuren. Verliezen van een of ander Zwitsers ploegje of van Schalke is geen optie meer."

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Bekerstunt blijft uit: Ajax pas na strafschoppen te sterk voor Roda JC

Ritme houden

Voor Swart is de focus op het kampioenschap het belangrijkste: "Als je de competitie wint, plaats je je rechtstreeks voor de Champions League. Dan hoeven we niet net als afgelopen jaar eerst zes wedstrijden te voetballen om überhaupt mee te doen."

De oud-Ajacied ziet niet per se een voordeel voor PSV, dat alleen nog actief is in de competitie. "Ik denk juist dat het belangrijk is dat je ritme houdt. Met het juiste ritme blijf je presteren. Daarom zouden ze de winterstop eigenlijk ook moeten afschaffen. Je ziet gewoon dat de resultaten na de winterstop vaak veranderen. Ploegen hebben moeite met hetzelfde niveau halen. Natuurlijk is een vrije dag een optie, maar ik zie liever dat ze doorvoetballen." Als het aan Swart ligt, moet Ajax voordeel halen uit het actief zijn op verschillende fronten. 

Beker én competitie winnen

Het is niet zo dat Swart vindt dat de huidige voetballers vertroeteld worden. Maar dat er meer mogelijk is, beaamt hij wel. "Ik weet nog wel dat wij in de winter ooit een keer naar Roda JC moesten voor een winterse wedstrijd. Het was iets van zes graden onder nul. We hadden nooit verwacht dat we moesten voetballen, maar toch speelden we de wedstrijd. Voor de wedstrijd controleerden we als spelers het veld nog even, maar er staken harde punten uit. Tegenwoordig heb je gewoon veldverwarming natuurlijk."

Aangezien Ajax meerdere opties heeft, is hij wel van mening dat de Amsterdammers op z'n minst één prijs moeten pakken. "Ze hebben er de kwaliteiten voor. Of de dubbel (het winnen van de beker én de competitie, red.) een optie is? Ja, waarom niet." De laatste keer dat Ajax dat lukte was in het seizoen van 2001/2002. PSV is de meest recente ploeg die het voor elkaar kreeg, in 2004/2005. "Er zit genoeg in dit team om prijzen te pakken."

Brede selectie

Swart denkt dat de Ajax-selectie breed genoeg is om mee te blijven doen op verschillende fronten. Hij verwacht dan ook geen winterse versterkingen. "Er staan al spelers te dringen om speelminuten. Ajax heeft een brede selectie en kan af en toe gaten opvullen met de talenten die staan te popelen. Maar, dan moeten de dragende krachten het team wel bij de hand nemen en moeten we geen situatie krijgen zoals gisteren tegen Roda JC."

Daarmee doelt Swart op de keuze van Ajax-trainer Erik ten Hag om acht nieuwe spelers te laten spelen. "Het liep natuurlijk nog maar nét goed af door het inbrengen van Onana, maar je moet het team wel intact houden. Je kunt geen acht andere spelers opstellen. Maximaal drie of vier."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore