Eerste interview

Voetballer Leon de Kogel over auto-ongeluk: 'Dacht dat ik doodging'

04 december 2018 12:49 Aangepast: 04 december 2018 16:40
Leon de Kogel in het shirt van Go Ahead Eagles Beeld © ANP

Afgelopen zomer raakte oud-eredivisiespeler Leon de Kogel (27) zwaargewond bij een auto-ongeluk op Malta. Na lange tijd revalideren, heeft hij zich voor het eerst uitgesproken over zijn horrorvakantie op het eiland. "Had het gevoel dat ik doodging."

De ex-voetballer was in juni met vrienden op het eiland voor vakantie toen hij betrokken raakte in een frontale botsing. "Die taxi-chauffeur nam de verkeerde afslag van de rotonde", vertelt De Kogel in een interview met FC Utrecht. "De auto kwam met hoge snelheid in botsing met de passagierskant." Daarna moest hij door de brandweer uit het wrak gezaagd worden.

Nadat hij met spoed naar het ziekenhuis werd vervoerd werd De Kogel wakker met een stellage in zijn been, met pinnen en een ijzeren frame. "Dat was wel even schrikken", zegt de ex-speler van onder andere FC Utrecht en Go Ahead Eagles.

Carrière De Kogel

  • 2010-2015: FC Utrecht
  • 2013-2014: VVV Venlo
  • 2014-2015: Almere City 
  • 2015-2018: Go Ahead Eagles
  • 2018-2018: UE Cornellà (laatste wedstrijd in mei gespeeld)

'Heel blij dat ik er nog ben'

Uiteindelijk kwam hij terecht in het UMC in Utrecht en vanaf daar begon het revalidatieproces. In Doorn is De Kogel vijf dagen per week bezig met zijn herstel. "Ik zie wel waar het gaat eindigen, als ik er maar alles aan doe", licht hij toe tijdens het interview. "Ik haal vooral kracht uit die twee kids van me, mijn twee jongens. Eentje van vier en eentje van één jaar. Als ik hen zie dan weet ik waar ik voor vecht."

Van de momenten na het ongeluk heeft hij slechts een paar herinneringen. "Een vriend van me kwam gelijk bij me. Ik had gewoon het gevoel dat ik 'weg' zou gaan. Of eigenlijk: dat ik dood zou gaan, laat ik het zo maar zeggen." Pas acht weken na het ongeluk kwam het besef. "Ik kwam tot bezinning dat ik heel blij moet zijn dat ik er nog ben. Stap één was overleven en stap twee was het behoud van mijn been." 

'Niet meer voetballen'

Momenteel werkt De Kogel nog steeds aan zijn herstel in het Militair Revalidatie Centrum in Doorn. Voetballen op niveau zit er niet meer in, maar dat is voor hem niet het belangrijkste. De Houtenaar beschouwt het als een wonder dat hij nog leeft. Wel hoopt hij nog iets in de voetbalwereld te kunnen betekenen. "Voor m'n gevoel ben ik nog totaal niet klaar met voetbal. Ik kijk echt veel voetbal en ik wil er nog wel iets in blijven doen."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore