Champions League

De ontsnappingsroute van PSV: Europa League is nog mogelijk

28 november 2018 09:51 Aangepast: 28 november 2018 09:52
PSV'ers Pablo Rosario, Luuk de Jong en Denzel Dumfries na de wedstrijd tegen Tottenham Hotspur Beeld © ANP

Ajax wist zich gisteren bij de laatste 16 van de Champions League te scharen, maar voor PSV loopt het toernooi een stuk minder. Na vier wedstrijden staan de Eindhovenaren stijf onderaan in hun poule. Toch zijn er nog mogelijkheden voor PSV in Europa.

Als de Brabanders nog punten weten te pakken in de laatste twee Champions League-duels kan het maar zo zijn dat de ploeg via een derde plek in de knock-outfase van de Europa League terecht komt. De stand is namelijk als volgt: 

De stand in poule B De stand in poule B

Onderling resultaat

De eerste en tweede plek geven recht op een plek bij de laatste 16 van Champions League, de derde plek geeft recht op knock-out fase in de Europa League. Het hoogst haalbare voor PSV is de derde plek, maar dan mag Tottenham in twee wedstrijden niet meer dan twee punten halen. 

 

Het is in theorie nog mogelijk dat PSV, Internazionale en Tottenham allemaal op zeven punten komen in de twee resterende wedstrijden, maar dan blijft PSV alsnog vierde. De reden hiervoor is het onderling resultaat, dat is bepalend bij een gelijke puntenstand.  

Speelschema poule B

28 november, 21:00 uur:

  • PSV - FC Barcelona
  • Tottenham Hotspur - Internazionale

11 december, 21:00 uur:

  • Internazionale - PSV
  • FC Barcelona - Tottenham Hotspur

Europa League

PSV moet dus minimaal vier punten halen om Tottenham voorbij te gaan, vanwege dat onderlinge resultaat. De 'Spurs' moeten dan wel hun laatste wedstrijden allebei verliezen, anders is zelfs vier punten niet genoeg.

Als Tottenham ook maar een punt haalt, dan moet PSV beide wedstrijden winnen. En zodra de Engelsen een wedstrijd winnen is PSV zelfs helemaal klaar, want dan is Tottenham niet meer in te halen. 

Barcelona al geplaatst

Helemaal kansloos is de ploeg dus niet, maar het wordt nog een hele kluif om de Europa League te bereiken. De volgende halte is in ieder geval een thuiswedstrijd tegen koploper FC Barcelona dat zich al geplaatst heeft voor de achtste finales. Wie weet biedt dat nog kansen. Verliezen betekent in ieder geval einde Europees seizoen. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore