Matchfixing

Onthullende telefoontjes in Belgisch voetbalschandaal: 'Die penalty was fantastisch!'

31 oktober 2018 16:25 Aangepast: 31 oktober 2018 16:29
Bart Vertenten in actie als scheidsrechter Beeld © ANP

Inmiddels is het al weer drie weken geleden dat we werden opgeschrikt door het schandaal in de Belgische voetbalwereld. Justitie in België doet onderzoek naar matchfixing, witwassen en andere mysterieuze zaken . Nieuwste ontwikkeling in de zaak is de invloed van scheidsrechter Bart Vertenten op de degradatiestrijd.

Destijds werden er 22 aanhoudingen verricht in verband met het schandaal. Acht daarvan werden vastgehouden nadat alle betrokkenen waren verhoord. Onder die acht waren scheidsrechter Bart Vertenten en spelersmakelaar Dejan Veljkovic. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook

Acht personen vastgezet in Belgisch schandaal

Afluisteren

Belgische krant Het Laatste Nieuws bracht interessante details naar buiten over de twee. Zo zou onderzoeksrechter Joris Raskin afgeluisterde telefoondata hebben weten te bemachtigen. Uit de gesprekken bleek dat scheidsrechters soms meerdere keren per dag contact hadden met de spelersmakelaar.

Ook blijkt dat Veljkovic er flink baat bij had dat KV Mechelen niet zou degraderen. De spelersmakelaar had op het betreffende moment zes spelers rondlopen bij die club. 

Discutabele strafschop

Tijdens de wedstrijd Antwerp - KAS Eupen gaf Vertenten een discutabele strafschop, voor een overtreding buiten het 16 meter gebied. Dit was uiteindelijk in het voordeel was van KV Mechelen in de degradatiestrijd. Veljkovic bleek voor de wedstrijd meerdere keren met Vertenten te hebben gesproken en heeft gezegd: "Antwerp moet winnnen, hè." 

Na de wedstrijd had Veljkovic enthousiast contact met de financieel directeur van Mechelen, waartegen hij zei: "Die penalty was fantastisch!". Vervolgens belde hij met één van zijn spelers: "Ik ben met je-weet-wel-wie koffie gaan drinken. Hij stond op Antwerp", zegt Veljkovic. "Het is discutabel, maar hij fluit tenminste voor een penalty."

Onschuldig

Tijdens het rechtsproces heeft de advocaat van Vertenten om uitstel gevraagd en dat gekregen. Hij wil namelijk een wrakingsverzoek indienen, omdat hij de onderzoeksrechter niet objectief vindt. Ook blijft hij volhouden dat zijn cliënt geen enkel misdrijf heeft gepleegd en de gegeven informatie onjuist is.

Andere hoofdpersoon in het schandaal, Déjan Velkjovic, is niet in beroep gegaan en blijft dus sowieso in de gevangenis. 

RTL Nieuws

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore