Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Voetbal

Ajax verzekerd van ruim 64 miljoen door Champions League

28 november 2018 10:57 Aangepast: 28 november 2018 11:27
Ajax heeft met 2-0 gewonnen van AEK Athene in de groepsfase van de Champions League. Beeld © ANP

Feest in de hoofdstad: Ajax overwintert in de Champions League en dat is kassa. De club incasseert ruim 64 miljoen euro met deze prestatie.

De Europese voetbalbond UEFA haalt met alle Europese toernooien een bedrag van 3,25 miljard euro aan sponsorinkomsten en tv-gelden op, meldt de Europese voetbalbond. En een groot deel van dat geld gaat naar de deelnemende clubs.

Hoe verder een club komt, hoe meer geld de club krijgt. De overwintering van Ajax, na de overwinning gisteravond in Athene, levert de club nu al een bedrag van 64,65 miljoen euro op.

Miniatuurvoorbeeld
Beurs

Beurskoers Ajax naar all time high

Cashen voor Ajax 

Meedoen is ook in de Champions League belangrijker dan winnen. Deelname was sowieso al goed voor 15 miljoen euro startgeld. Daar komt nog een 18,7 miljoen euro aan startbonus bij.

Dat is een bonus voor de geleverde prestaties in de afgelopen 10 jaar. Daarbij is gekeken hoe hoog Ajax staat op de lijst Europese topclubs van de UEFA.

Alle 32 deelnemers aan de Champions League krijgen op basis van hun positie op die coëfficiëntenlijst aandelen. Hoe hoger op de lijst, hoe meer aandelen. Een aandeel is 1,1 miljoen waard. Ajax staat nu op plek 21.

Onderstaande bedragen zijn berekend voorafgaand aan het Champions League seizoen:

Prestaties uit het verleden

Ajax staat weliswaar vrij laag op de lijst, maar omdat Chelsea, Arsenal, Sevilla, Zenit Sint-Petersburg en AC Milan niet meedoen dit jaar maar wel boven Ajax staan, schuiven de Amsterdammers 5 plaatsen op.

Prestatiebonus

Uiteraard is er ook geld te verdienen met prestaties op het veld. Per gewonnen wedstrijd krijgt een club 2,7 miljoen, een gelijkspel levert 900.000 euro op. Met drie overwinningen en twee keer gelijkspel, harkte Ajax 9,9 miljoen euro binnen.

Al die punten samen leveren een overwinteringsbonus op van 9,5 miljoen euro, want Ajax hoort nu bij de beste zestien van Europa. Weet Ajax verder te komen, dan loopt dat alleen maar op. Per ronde loopt het prijzengeld met minimaal 10 miljoen euro per ronde op.

Wint Ajax het toernooi, dan levert dat minimaal 88,2 miljoen op. Dat is inclusief de bonus voor het spelen om de Europese Supercup, maar exclusief eventuele bonussen voor de wedstrijden in de poulefase.

TV-gelden

Dan is er ook nog de zogenoemde market pool, waar het geld van de tv-rechten in zit. Dat gaat in totaal om 292 miljoen euro. Die pot wordt verdeeld op basis van wat de verkoop van de tv-rechten in Nederland opleveren. PSV en Ajax delen die miljoenen, want ze doen allebei mee aan de Champions League.

In het laatste seizoen waar de UEFA cijfers over openbaar heeft gemaakt, kreeg PSV 9,3 miljoen. Maar sinds dit seizoen hanteert de UEFA een andere verdeelsleutel, zegt een woordvoerder. Of er opnieuw minstens 9 miljoen voor Nederlandse clubs is, weet de woordvoerder niet.

Kaartverkoop

Bovenop de inkomsten uit de prijzenpot van de Europese voetbalbond, komen ook nog die uit kaartverkoop. Ajax speelt in de groepsfase drie topwedstrijden thuis in een bomvolle Johan Cruijff Arena, waarvan er al twee gespeeld zijn.

Voor de groepsfase konden fans een passe-partout voor alle drie de wedstrijd kopen. Ze waren daar minimaal 96 euro voor kwijt. Doen we dat bedrag maal alle 54.846 plaatsen in de Arena, dan heeft Ajax 5,3 miljoen verdiend.

Daar gaat nog wel de huur voor de Arena vanaf, maar dat zal ruimschoots gecompenseerd worden met de verkoop van kaartjes in het duurdere segment.

Daar komt na de winterstop tenminste één thuiswedstrijd bij. Ook dan zal de Arena ongetwijfeld vol zitten. Als we weer van een goedkoop kaartje uitgaan van 32 euro, dan verdient Ajax 1,75 miljoen euro die avond.

Overigens zetten we in onze rekensom laag in qua opbrengsten van kaartverkoop. Ajax geeft zelf geen openbaarheid over hoeveel er wordt verdiend aan kaartjes.

In de voorronde van de Champions League won Ajax thuis met 3-0 van Standard Luik. In de voorronde van de Champions League won Ajax thuis met 3-0 van Standard Luik.

Europa League

De boekhouder van Ajax zal blij zijn dat zijn club na de winterstop in de Champions League speelt en niet in de Europa League. De verschillen in prijzengeld zijn er namelijk enorm.

Overwinteren in de Europa League levert maar een half miljoen euro op. De rondes erna loopt dat wel op, maar het blijft peanuts vergeleken met de grote Champions League. Ter vergelijking: een finaleplek in de Champions League levert 15 miljoen euro op. In de Europa League is dat maar 4,5 miljoen.

Wat gaat er nog vanaf?

Van de Champions League-miljoenen moet Ajax overigens een gedeelte overmaken naar Manchester United en Southampton, de clubs waar het respectievelijk Daley Blind en Dusan Tadic deze zomer van overnam. Bij de transfers is afgesproken dat de transfersommen van 16 miljoen en 11,4 miljoen kunnen oplopen, als aan 'bepaalde voorwaarden' wordt voldaan.

Kwalificatie voor de Champions League is een van die voorwaarden, maar hoeveel Ajax naar de twee Engelse clubs moet overmaken, wil de woordvoerder van de club niet zeggen. De variabelen in de transfersommen van beide zomeraanwinsten worden ook beïnvloed door het aantal wedstrijden en een eventueel landskampioenschap, legt hij uit.

Miniatuurvoorbeeld
Voetbal

Tadic brengt Ajax naar Europese elite

Manchester en Southampton

Het variabele gedeelte bij Tadic is 2,3 miljoen, bij Blind kan de transfersom met 4,5 miljoen oplopen als de club goed presteert. Stel dat de helft van de bonus afhankelijk was van het halen van de Champions League, dan kost dat Ajax dus ruim 3 miljoen.

De club krijgt ook te maken met een andere kostenpost: premies aan de eigen selectie. Daar zijn afspraken over gemaakt, bevestigt de woordvoerder. Maar over de inhoud ervan, hult hij zich in stilzwijgen.

Meer sponsorgelden

Het bonussysteem werkt twee kanten op; in de contracten met de belangrijkste sponsoren zijn ook afspraken gemaakt over bonussen bij het bereiken van het hoofdtoernooi van de Champions League, meldt een ingewijde.

Logisch, de miljoenen tv-kijkers van over de hele wereld zijn mooi meegenomen voor de marketeers van bijvoorbeeld hoofdsponsor Ziggo. Een woordvoerder van Ziggo wil niks zeggen doen over de jaarlijkse sponsorbijdrage aan de club of eventuele afspraken over bonussen.

Miniatuurvoorbeeld
Voetbal

De Ligt trots op Ajax: 'We hebben het uitstekend gedaan in deze poule'

UEFA-ranking

Hoe beter de Nederlandse clubs het doen, hoe hoger ze op de UEFA coëfficiëntenlijst komen. En hoe hoger op die lijst, hoe meer Nederlandse clubs er mee mogen doen aan Europese toernooien.

Nederland staat nu op de 14de plek, maar heeft Tsjechië, Oostenrijk en Zwitserland qua aantal punten in het vizier. Virtueel staat Nederland nu op de 11e plek in die lijst.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore