Voetbal

Heerenveen eerste koploper in eredivisie na winst op PEC Zwolle

10 augustus 2018 21:54 Aangepast: 10 augustus 2018 22:32

SC Heerenveen heeft de eerste competitiewedstrijd van het eredivisieseizoen 2018-2019 gewonnen. De Friezen, die bijna de hele tweede helft met tien man speelden, wonnen vanavond de doelpuntrijke uitwedstrijd tegen PEC Zwolle met 3-2.

Heerenveen begon het seizoen voor het eerst in tien jaar met een overwinning in een uitduel. Tien jaar geleden wonnen de Friezen met 3-2 bij FC Volendam.

En er was nog een primeur:

Dit seizoen worden bij alle wedstrijden alle mogelijke data per speler vastgelegd met speciale camera's

Drie keer in elf minuten

Na een klein half uur opende Mike van Duinen, de nieuwe spits van PEC Zwolle, vanaf elf meter de score. In het daaropvolgende kwartier toonde Heerenveen zich bijzonder effectief. In een tijdsbestek van elf minuten waren de bezoekers drie keer trefzeker. Morten Thorsby boog de achterstand met twee doelpunten om in een voorsprong en Arber Zeneli maakte er vlak voor rust 1-3 van.

Thorsby was vorig jaar ook al twee keer trefzeker in de eerste wedstrijd van het seizoen. Toen werd het 3-3 tegen FC Groningen.

Tweede penalty

Tien minuten na rust benutte Van Duinen ook zijn tweede penalty. Thorsby zag dat vanaf de kant gebeuren, omdat hij hands had gemaakt op de doellijn en met een directe rode kaart moest vertrekken. Dankzij twee defensieve wissels hield Heerenveen stand. De Deen Daniel Høegh haalde namens de bezoekers nog een inzet van Zian Flemming van de lijn.

Voor trainer Jan Olde Riekerink was het zijn eerste officiële wedstrijd bij Heerenveen. Hij volgde deze zomer Jurgen Streppel op.

`