Voetbal

Inzet eerste videoscheidsrechter ooit levert meteen rode kaart op

21 september 2016 22:20 Aangepast: 21 september 2016 22:54

Willem II-speler Anouar Kali had vanavond de twijfelachtige eer om als eerste speler in de geschiedenis van het betaald voetbal op basis van een beslissing van een videoscheidsrechter een rode kaart te krijgen.

De middenvelder maakte in het bekerduel met Ajax een overtreding op Lasse Schöne. Scheidsrechter Danny Makkelie trok aanvankelijk een gele kaart maar kwam even later terug op zijn beslissing en koos voor rood. Het kan niet anders dan dat hij door videoscheidsrechter Pol van Boekel getipt is.

Wereldprimeur

Het is voor het eerst dat er een videoscheidsrechter actief is bij een officiële wedstrijd op het hoogste niveau in de wereld. Morgen bij de wedstrijd Feyenoord-FC Oss wisselen Makkelie en Van Boekel van functie en zit Makkelie voor een televisiescherm. De KNVB hoopt in het seizoen 2018/2019 in de eredivisie structureel met videoscheidsrechters te werken.

Mede door de rode kaart had Ajax weinig moeite met Willem II. De Amsterdammers wonnen met 5-0 en bereikten daarmee eenvoudig de tweede ronde van de KNVB-Beker.

Lees ook: Wereldprimeur in voetbal: videoscheidsrechter velt oordeel via tv

`