Voetbal

Fortuna Sittard eert geëmotioneerde Fernando Ricksen met standbeeld

12 januari 2018 19:37 Aangepast: 13 januari 2018 08:55

Onder grote belangstelling hebben Mark van Bommel en Kevin Hofland vrijdagavond in Sittard een standbeeld onthuld van voormalig profvoetballer Fernando Ricksen.

Dat gebeurde voor het stadion van Fortuna Sittard in aanwezigheid van ruim duizend fans, spelers, trainers en (oud-)medewerkers van Fortuna en Glasgow Rangers. Ricksen, zelf ook aanwezig, speelde voor beide clubs, evenals voor AZ, Zenith St. Petersburg en het Nederlands elftal.

ALS

In 2013 maakte Ricksen bekend aan de spierziekte ALS te lijden. Die ziekte maakte een eind aan zijn carrière. Ook moest hij daardoor zijn wens opgeven om ooit hoofdtrainer te worden bij zijn jeugdliefde Fortuna Sittard. Fans en vrienden van hem begonnen een inzamelingsactie voor een standbeeld, waaraan ook Glasgow Rangers ruim bijdroeg.

Een geëmotioneerde en tot tranen toe geroerde Fernando Ricksen werd toegejuicht door zijn oude publiek van Fortuna. Bij de onthulling van het standbeeld liet hij weten dit 'het grootste eerbetoon' te vinden dat je iemand kunt geven.

Gebalde vuisten

Het standbeeld van de Gelderse kunstenares Lia Krol laat een juichende Ricksen zien, met gebalde omhoog gestoken vuisten. Volgens de initiatiefnemers staat het standbeeld voor de vechtlust van Ricksen. Een vechtlust die anderen inspireert.

Helemaal uit Edinburgh was de 30-jarige Zoë Smith naar Sittard gekomen, al vele jaren bevriend met Ricksen. "Heartbreaking'' noemde ze de onthulling. "Dit had ik niet willen missen!''

ANP
`