Voetbal

Advocaat boekt 37ste zege met Nederlands elftal

14 november 2017 21:50 Aangepast: 14 november 2017 22:04
Beeld © ANP

Het Nederlands elftal heeft vanavond met 3-0 gewonnen van Roemenië. Voor beide landen stond er niets meer op het spel. Ook Roemenië heeft zich niet gekwalificeerd voor het WK voetbal in Rusland.

Alle doelpunten vielen in de tweede helft. Memphis Depay opende kort na rust de score, Ryan Babel verdubbelde die in de 56ste minuut. Luuk de Jong scoorde het derde doelpunt.

37ste zege

Voor Dick Advocaat betekende de overwinning zijn 37ste zege als bondscoach van Oranje. Hij verbrak daarmee het record dat Bob Glendenning vestigde in 1940. Die behaalde destijds 36 zeges als eindverantwoordelijke van het Nederlands elftal.

Advocaat stelde tegen Roemenië vier andere spelers op in vergelijking met de gewonnen oefeninterland afgelopen week tegen Schotland (0-1). De Ajacieden Joël Veltman en Matthijs de Ligt waren nieuw in de defensie, Davy Pröpper kreeg op het middenveld de voorkeur boven Georginio Wijnaldum en Steven Berghuis mocht het rechts voorin proberen. Oranje kreeg aanzienlijk meer ruimte dan vijf dagen eerder in Aberdeen. Vooral het middenveld lag vaak volledig open.

Miniatuurvoorbeeld

Veel aanvallen liepen voor rust echter stuk door slordig balverlies. Ook Roemenië leverde de bal vaak snel in, waardoor een open en weinig hoogstaande wedstrijd ontstond die af en toe deed denken aan een flipperkast. Oranje kreeg in de eerste helft grote kansen via Pröpper en Babel, die beiden op doelman Costel Pantilimon stuitten.

Afgemeten voorzet

Oranje trok de wedstrijd aan het begin van de tweede helft stevig naar zich toe. De impulsen daartoe kwamen van Berghuis, die voor rust amper in het spel was voorgekomen, maar zich na de pauze onderscheidde met beslissende acties. Al na twee minuten glipte de Feyenoorder handig langs zijn bewaker, waarna zijn voorzet bij de tweede paal werd ingekopt door Depay. In de 56e minuut tikte Babel een afgemeten voorzet van Berghuis binnen voor de 0-2.

Met die geruststellende voorsprong op zak sloeg Advocaat in het laatste half uur aan het wisselen. Hij bracht onder anderen recordinternational Wesley Sneijder, die zijn 133e 'cap' mocht bijschrijven en liet Donny van de Beek debuteren. Tussendoor kopte een andere invaller, Luuk de Jong, uit een vrije trap van opnieuw Berghuis de 0-3 binnen.

RTL Nieuws
`