Voetbal

Ziyech over afwijzing Oranje: 'Zelfs bezoek van Blind had me niet overgehaald'

09 november 2016 17:53 Aangepast: 09 november 2016 18:54
Ziyech is één van de twee Ajax-spelers die naar de Afrika Cup kan Beeld © ANP

Hakim Ziyech mocht zich een jaar geleden melden voor een oefenstage bij het Nederlands elftal. Een paar maanden later debuteerde hij voor de nationale ploeg van Marokko. In het tv-programma 'Bureau Sport' gaat de Ajacied in op die keuze.

Dat Ziyech nu zijn interlands voor Marokko speelt in plaats van voor Oranje, had niets met Nederland te maken. Zelfs een persoonlijk bezoek van de bondscoach had hem niet over gehaald. Ziyech: "Ik vroeg mezelf af: 'Waar gaat je hart naartoe?'. Dat was naar Marokko. Ondanks dat ik in Nederland geboren ben, voel ik me Marokkaan. Dat gevoel begrijpen veel mensen niet."

Oproep

Dat Ziyech vanavond niet aan de aftrap staat van de Derby der Lage Landen is niet helemaal zijn schuld. Nadat de destijds middenvelder van FC Twente geblesseerd afhaakte op die oefenstage, vernam hij niets meer van bondscoach Guus Hiddink. Ook zijn opvolger Danny Blind liet weinig van zich horen. Dat kwam voor Ziyech niet echt als een verrassing. 

"Ik heb zeker het gevoel gehad dat ik weleens harder moest werken omdat ik Marokkaan was", zegt Ziyech in het programma. "Op mijn zestiende was ik een van de betere spelers, maar toch kreeg ik geen contract. Moeilijke jongen, Marokkaanse afkomst."

Begin 2017 zal Ziyech waarschijnlijk voor het eerst op een groot landentoernooi te zien zijn. Dan strijdt Marokko om de Afrika Cup. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore