Voetbal

FC Groningen in voorronde Europa League

18 mei 2014 18:25 Aangepast: 18 mei 2014 21:16

FC Groningen gaat voor de eerste keer sinds 2007 weer eens Europa in.

De ploeg van trainer Erwin van de Looi stelde vandaag in de eigen Euroborg op overtuigende wijze het laatste ticket voor de voorronde van de Europa League veilig. In de return van de finale in de play-offs wonnen de noorderlingen met 3-0 van het uitgebluste AZ, na 0-0 donderdag in Alkmaar.

Met de afsluitende zege bekroonde FC Groningen een indrukwekkende eindsprint. Na de nederlaag bij ADO Den Haag op 15 maart (2-1) behaalde de ploeg van Van de Looi acht overwinningen op rij (zes in de competitie, twee in de play-offs). Aan die succesvolle reeks kwam donderdag met de doelpuntloze remise in Alkmaar een einde, maar 3 dagen later was het toch weer raak voor de gedreven Groningers.

De thuisploeg begon met hetzelfde basisteam aan het beslissende duel in de uitverkochte Euroborg. AZ telde één wijziging. Middenvelder Viktor Elm was met griep thuis gebleven. Zijn vervanger was clubtopscorer Aron Jóhannsson, die in Alkmaar nog als invaller fungeerde. Door deze wisseling trad AZ weer eens met drie spitsen aan.

Energie
Na een aardige beginfase zakte de ploeg van de scheidende trainer Dick Advocaat stilaan weg. De noodzakelijke scherpte verdween in alle linies. AZ speelde in Groningen de 58e officiële wedstrijd van het seizoen. Nooit eerder in de clubhistorie kwam de Alkmaarse formatie zó vaak in actie in één jaargang. En dat was uitgerekend in de laatste serieuze krachtmeting goed te zien.

Door persoonlijke fouten stond AZ bij de rust al flink op achterstand. Eerst opende Tjaronn Chery de score na zwak uitverdedigen van Mattias Johansson (1-0). Na ruim een half uur verdubbelde Hans Hateboer de marge na zwak ingrijpen door Nick Viergever en een pijnlijk mistastende doelman Esteban. Vlak voor rust liet Richairo Zivkovic, die volgend seizoen bij Ajax speelt, nog een open kans op 3-0 liggen.

Na de pauze miste AZ de energie om zich nog terug in de wedstrijd te knokken. Met een diagonale schuiver tilde opnieuw Chery de stand naar 3-0, met dank aan de weer mistastende Esteban. Een nog grotere nederlaag in de feestende Euroborg, waar Zivkovic nog een applauswissel kreeg, bleef Advocaat uiteindelijk bespaard.

ANP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore