Ga naar de inhoud
Tijdens elfde rit

Mathieu van der Poel stapt uit Tour de France

Mathieu van der Poel tijdens de Tour de France. Beeld © ANP / Belga

Mathieu van der Poel heeft vandaag de Tour de France verlaten. Dat gebeurde in de elfde etappe. Van der Poel reed aan het begin van de rit nog voorop met de Belg Wout van Aert, maar liet zich op de eerste klim van de dag terugzakken naar het peloton. Daarna hield hij het helemaal voor gezien.

De Nederlander van Alpecin-Deceuninck besloot tijdens de beklimming van de volgende col, de Télégraphe, te stoppen. Vandaag staat een zware bergrit op het programma. De renners moeten onder meer de Galibier en de Serre Chevalier bedwingen, beide cols van de zwaarste buitencategorie.

Giro d'Italia uitgereden

Van der Poel was bezig aan zijn tweede Tour de France. Vorig jaar won hij een rit droeg vervolgens zes dagen lang de gele leiderstrui. Eerder dit jaar reed hij de Giro d'Italia wel uit. Daarin won hij een rit en droeg hij drie dagen de roze leiderstrui.

Actie
Lees ook:
Actie klimaatdemonstranten langs de weg legt etappe Tour de France stil

De 27-jarige Van der Poel klaagde vanaf het begin van deze Tour over zijn gebrek aan vorm. In de openingstijdrit in Kopenhagen eindigde hij als vijfde, maar daarna kwakkelde hij met zijn vorm. Ook werd duidelijk dat de hoogtestage na de Giro hem niet het goede gevoel had gegeven. "Pas de week voor de Tour thuis begon ik me beter te voelen" zei hij toen. "Ik moet de komende ritten hier zo goed mogelijk doorkomen. Daarna kan ik misschien iets proberen."

Niet blijven aanklampen

Van der Poel liet zich weinig zien aan kop van de koers. Soms probeerde hij wat werk te doen voor zijn ploeggenoot en sprinter Jasper Philipsen. In de kasseienrit naar Arenberg, normaal gesproken een rit die hem op het lijf geschreven is, speelde hij geen enkele rol. "Ik had de benen niet, zo wordt het nog een lange Tour voor me", sprak hij teleurgesteld.

Hij twijfelde tussen doorgaan en opgeven. "Maar ik weet ook dat als ik was gestopt het na twee dagen thuis ook zou gaan wringen. Ik wil nog wel even doorzetten, maar als het nog lang zo gaat, denk ik niet dat ik nog blijf aanklampen", zei hij na de zesde etappe. Een kleine week later was het geduld op.