Tour de France

Ritzege Quintana, Alaphilippe behoudt geel

25 juli 2019 17:11 Aangepast: 25 juli 2019 18:12

Nairo Quintana heeft de achttiende etappe van de Tour de France gewonnen. Het was de eerste van drie Alpenritten. De Colombiaan van Movistar bleef na beklimmingen van onder meer de Izoard en de Galibier alleen over van een omvangrijke kopgroep. Achter hem finishte de Fransman Romain Bardet als tweede, voor de Kazak Alexei Loetsenko.

Van de klassementsrenners boekte alleen de Colombiaan Egan Bernal enige winst op geletruidrager Julian Alaphilippe. De Fransman van Deceuninck- Quick-Step was kort voor de top van de Galibier gelost door zijn concurrenten, maar wist in de afdaling al zijn rivalen op Bernal na weer in te halen.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Kruijswijk houdt schade beperkt na 'alle hens aan dek'

Winst voor Bernal

Bernal won ruim een halve minuut en klom naar de tweede plaats in het algemeen klassement. Hij heeft een achterstand van 1.30 op Alaphilippe. Zijn ploeggenoot Geraint Thomas volgt op 1.35. Steven Kruijswijk, tiende in de rit, is vierde op 1.47 van Alaphilippe. Hij houdt de Fransman Thibaut Pinot net achter zich. Alleen dit vijftal lijkt de komende twee dagen in de Alpen nog om de eindzege te strijden.

De rit was hectisch begonnen, met tal van pogingen een ontsnapping op gang te zetten. Pas op weg naar de Col de Vars kwam dan toch de verwachte afscheiding. 34 renners kwamen voorop, onder hen Quintana, Bardet, Loetsenko, Dylan van Baarle en Mike Teunissen, een drietal van Movistar onder wie Quintana en de Belg Tim Wellens, die meesloop voor de bergpunten. Zijn opzet slaagde op de Col de Vars, waar hij nog als eerste boven kwam.

Sterke daler

In de beklimming van de Col d'Izoard dunde de kopgroep uit, aan de voet van de Galibier waren er nog zestien over met ook nog Lennard Kämna, het Duitse talent van Sunweb. De groep werd kleiner en kleiner, terwijl minuten daarachter Ineos probeerde de koers hard te maken. Alaphilippe pikte, met alleen nog Enric Mas als ploeggenoot in zijn buurt, aan.

Maar terwijl Quintana er vandoor ging uit de kopgroep, versnelde Bernal in de groep klassementsrenners, even later gevolgd door Thomas. Alaphilippe loste, maar bleek als sterke daler uiteindelijk alleen op Bernal te moeten toegeven. Bardet verdiende met zijn optreden de bergtrui.

Vrijdag gaat de strijd verder met, in een rit eindigend bergop in Tignes, onder meer de beklimming van de Col de l'Iseran, de hoogste berg van deze Tour.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore