Ga naar de inhoud
Tour de France

Kruijswijk heel open over 'geheime' ketonen

Geheel in de stijl van een onverstoorbare podiumkandidaat keek Steven Kruijswijk dinsdagmiddag op de eerste rustdag van de Tour de France vooruit naar de beslissende fase van de ronde. Ook ging hij dieper in op de 'ophef' rondom het gebruik van ketonen door zijn ploeg.

"Ik sta er goed voor, maar daar is alles mee gezegd. We hebben nu het voorspel gehad op wat komen gaat", zei de 32-jarige Kruijswijk. Kruijswijk bezet momenteel de vierde plaats in het algemeen klassement, 1.27 achter geletruidrager Julian Alaphilippe. Het duo Geraint Thomas/Egan Bernal van Team Ineos heeft respectievelijk 15 en 11 seconden voorsprong op de Nederlander.

Vooral de rit van zaterdag met aankomst op de Col du Tourmalet is er een waar Kruijswijk zich op verheugt. "En op de tweede rustdag zal ik weer bekijken hoe de stand van zaken is. Er is een kans op iets moois, dat klopt. Alleen, ik heb daar nu nog geen zicht op", zo hield de Brabander van Jumbo-Visma zich op de vlakte.

Ketonen

Kruijswijk ging tijdens de persconferentie in het piepkleine hotel van de ploeg in Albi wel uitgebreid in op het gebruik van de peperdure energiebron ketonen waarvan sommige renners binnen de ploeg gebruikmaken.

Er is de afgelopen dagen veel gezegd en geschreven over het middel, dat prestatieverhogend zou werken. Ketonen is namelijk een lichaamseigen stof die wordt aangesproken als de suikers op zijn in het lichaam. Het middel staat niet op de dopinglijst, maar toch kreeg het team er veel vragen over, toen naar buiten kwam dat de renners van Jumbo-Visma dit middel gebruiken. 

"Ik vind dat er veel te geheimzinnig wordt gedaan over iets wat vrij normaal is. Het is eigenlijk hetzelfde als een energiereep of gelletje eten wanneer je fietst", aldus Kruijswijk.

Vloeibare energiebron

"Wij krijgen alleen ketonen, een andere vloeibare energiebron dat in een flesje zit. Ik neem het niet elke dag, sowieso niet. Vooral de dag van de etappe die Thomas De Gendt won (Saint-Etienne, red.), was er een waarop je alle energie nodig hebt. Dat zijn dagen waarop je snel door je suikers heen bent."

"Hoe langer je suikers kunt bewaren voor de finale, des te beter dat is. Het is lastig te zeggen of ketonen me beter maken of niet. Ik heb wel het gevoel dat ik soms wat frisser aan de finale kan beginnen. Komt het daardoor, of is het puur een placebo-effect? Wat ik wel weet: ik ondervind er geen negatieve gevolgen of bijwerkingen van."