Tour de France

Kruijswijk is Tony Martin dankbaar: 'Superwerk gedaan'

15 juli 2019 18:20 Aangepast: 15 juli 2019 18:38

Steven Kruijswijk sprak na de tiende etappe in de Tour de France vol lof over zijn Duitse ploeggenoot Tony Martin. "Hij heeft superwerk gedaan", zei de Nederlandse kopman van Jumbo-Visma, die in het klassement van de zevende naar de vierde plaats steeg.

"Hij reed de hele dag op kop en bracht mij op cruciale momenten naar voren, zodat ik in de finale nog 'fris' was. Dan moet je zelf nog een beetje knokken voor je positie. Dat kan ik wel. Dan doe je toch nog goede zaken voor de rustdag terwijl je dat eigenlijk niet verwacht."

Kruijswijk was alert toen het team van Education First 30 kilometer voor de finish tempo maakte aan kop van het peloton, dat in meerdere groepen uiteenviel. Meerdere klassementsrenners misten de slag. Ook Dylan Groenewegen, ploeggenoot van Kruijswijk, zat niet meer bij de voorste groep. Wout van Aert mocht daardoor voor zijn eigen kans gaan en bezorgde Jumbo-Visma in de sprint de vierde zege van deze Tour.

'Sterk in de breedte'

"We hadden afgesproken dat hij zijn krachten zo lang mogelijk zou sparen", zei Kruijswijk over Van Aert. "We wisten dat het een beetje opliep op het laatst. Dat was in het voordeel van Wout, denk ik. Na zo'n zware finale zit niemand meer fris. Maar hij moest het wel even doen, met al die rappe mannen die er ook nog bij zaten. Hij pakt de rit gewoon. Dan zie je dat we in de breedte ontzettend sterk zijn. We zitten op dag tien van de Tour en staan op vier zeges. We gaan lekker de rustdag in. "

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore