Menu Zoeken Mijn RTL Nieuws

Start Tour de France in Utrecht

De Tour de France is dit jaar in Utrecht gestart. De Domstad werd tijdens de Grand Départ overspoeld door wielerliefhebbers. Volg hier alle updates.

De Tour de France is dit jaar in Utrecht gestart. De Domstad werd tijdens de Grand Départ overspoeld door wielerliefhebbers. Volg hier alle updates.

Topnieuws Sport
meer stories
Eredivisie
Meest gelezen: Sport
06 juli 2015 20:26, in:

Start Tour de France in Utrecht

Klagende ondernemers: Tourstart heeft ons geld gekost

Vooraf beloofde de gemeente Utrecht dat elke euro die in de Tourstart gestoken zou worden, geld op zou brengen. Maar dat voelen niet alle ondernemers. Sommigen leverden zelfs in.

"Op zich was de Tourstart grandioos", zegt Peter Freling van modewinkel Freling & Freling. "Het was één groot feest van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat. Het peloton kwam door onze Zadelstraat en recht onder de Dom door. Er was heel veel volk op de been. Ik heb nog nooit zo veel mensen in de stad gezien. Prachtig voor de stad. Maar voor lokale ondernemers was het niet goed. Ik heb meer dan de helft van de omzet ingeleverd van een regulier weekend. Het heeft ons keihard geld gekost. Commercieel gezien is het een slecht weekend geweest, ondanks de vele duizenden bezoekers."

​De eigenaar van Brasserie Domplein, Marck Pieterson, heeft van veel horeca-collega's slechte signalen gehoord. "Zelf heb ik aardig verdiend, maar voor de ondernemers die meededen met de feesten op de 21 pleinen was het niet lucratief. De gemeente vroeg veel aan de ondernemers als bijdrage voor de feestpleinen, duizenden euro's per plein. Dan moet je veel omzet draaien om dat terug te verdienen. De meesten die ik heb gesproken hebben quitte gespeeld of verlies gedraaid."

 

05 juli 2015 13:31, in:

Start Tour de France in Utrecht

Noodweer komt Tourkaravaan tegemoet

De Tourkaravaan en het verwachte slechte weer met regen, onweer en harde windstoten zullen elkaar in de loop van de middag tegenkomen.

Vanuit het zuidwesten trekken onweersbuien naar het noordoosten en ook op andere plaatsen kunnen ze plotseling ontstaan, meldt het KNMI.

ZIE OOK: Volg de 2de etappe live via onze Tourpool

"Op dit type weer is het heel lastig vooruitblikken. Een speldenprik op de weerkaart kan snel uitgroeien tot een bloemkool", zegt een woordvoerder.

Het KNMI heeft voor vanmiddag en vanavond eerder al code geel voor gevaarlijk weer ingesteld. De hitte houdt nog even aan en daarnaast waarschuwt het weerinstituut voor onweersbuien met lokaal kans op zware windstoten tot 100 kilometer per uur. "De onweersbuien intensiveren naarmate ze verder naar het noordoosten komen."

Huidige Buienradar.nl kaart

05 juli 2015 13:03, in:

Start Tour de France in Utrecht

Nog geen overvolle wegen ondanks Tourcircus

De Tour de France lijkt net als gisteren niet tot al te veel problemen te leiden voor andere weggebruikers.

Volgens Rijkswaterstaat is het 'naar verhouding rustig op de snelwegen rond Utrecht. De eerder aangekondigde grootschalige omleidingsroutes hoeven niet ingesteld te worden'.

ZIE OOK: Alles over de Tour weten? Hier is onze Tourtool!

Rijkswaterstaat waarschuwde gisteren nog voor grote drukte op de wegen door een combinatie van factoren: de Tour de France in de provincies Utrecht, Zuid-Holland en Zeeland, het begin van de schoolvakanties in de regio noord en dagjesmensen op weg naar de kust.

Op het station van Utrecht is 'gezellige bedrijvigheid', zegt een woordvoerder van de Nederlandse Spoorwegen weten. Om alle reizigers te vervoeren naar de start van de tweede touretappe in Utrecht heeft NS extra treinen ingezet die bovendien extra lang zijn. "De treinen zijn niet overvol. Het is allemaal goed te doen."

 

04 juli 2015 20:47

De Tour de France 2015 in Utrecht in 15 foto's

open
 • slideshow
  De tekst Welkom in Utrecht is goed te lezen vanuit de lucht.

  ANP
 • slideshow
  Paraplu's tegen de felle zon zijn geen overbodige luxe.

  ANP
 • slideshow
  Deze jongen verdient een beetje bij met het verkopen van waaiers.

  ANP
 • slideshow
  Veel toeschouwers zoeken verkoeling langs en op het water.

  ANP
 • slideshow
  Rijendik staan de toeschouwers langs het parcours.

  ANP
 • slideshow
  Ook een manier om af te koelen: een emmer water over je hoofd.

  ANP
 • slideshow
  De Tour in Utrecht wordt letterlijk gevierd, veel blije mensen.

  ANP
 • slideshow
  Vanuit de lucht is goed te zien hoe druk het is.

  ANP
 • slideshow
  Tom Dumoulin bij de start van zijn tijdrit. Hij is de Nederlandse favoriet.

  ANP
 • slideshow
  Naar de Tour kijken...waarom niet vanuit een verkoelend zwembadje?

  ANP
 • slideshow
  Water, water en nog eens water...

  ANP
 • slideshow
  Tom Dumoulin finisht. Hij had gehoopt op een betere tijd.

  ANP
 • slideshow
  Een plantenspuit zorgt voor verkoeling .

  ANP
 • slideshow
  Wie wat wilde zien moest er wat voor over hebben.

  ANP
 • slideshow
  Koning Willem-Alexander applaudisseert voor de winnaar: de 25-jarige Australiër Rohan Dennis.

  ANP

Utrecht vierde vandaag massaal de Tour de France. Zo'n 350.000 toeschouwers trotseerden de hitte en zagen de eerste etappe van het grootste wielerevenement van de wereld.

04 juli 2015 19:13, in:

Start Tour de France in Utrecht

Eerste dag Tour de France geslaagd

De een kreeg kippenvel, de ander piepende oren. De Nederlandse renners die door Utrecht snelden, waren stuk voor stuk onder de indruk. De Domstad kan terugkijken op een succesvolle eerste dag.

"Het leek wel één lange schreeuw", zei Robert Gesink. Voor Laurens ten Dam voelde het alsof hij met Oranje de wereldtitel had veroverd. "Het was een orkaan van geluid."

ZIE OOK: Teruglezen, de tourstart van minuut tot minuut

Eén voor één passeerden ze de duizenden toeschouwers in een 13,8 kilometer lange tijdrit. En allemaal kijken ze terug op een prachtige opening van de Tour. "Dit is wel een van de mooiste momenten die ik als wielrenner heb beleefd. De aanmoedigingen gaven zoveel energie en haalden de pijn weg die ik voelde. Ik rijd met oortjes in, maar de ploegleiders moesten vanuit de auto schreeuwen met hun aanwijzingen om boven het geluid uit te komen."

Op het hoogtepunt waren er zo'n 350.000 bezoekers in Utrecht. Het was weliswaar warm, maar grote problemen bleven uit. De sfeer was enthousiast en gemoedelijk. De 350.000 toeschouwers moedigden vol enthousiasme alle Nederlanders aan. Nederlands favoriet Tom Dumoulin moest uiteindelijk genoegen nemen met de vierde plek. Niemand was sneller dan de Australische Rohan Dennis. 

Teleurgesteld
"Natuurlijk ben ik nu teleurgesteld, maar het was indrukwekkend, een muur van geluid, heel gaaf. Alleen ben ik tijdens zo'n race zo gefocust dat ik er niet van kan genieten. Ik neem waar, meer niet."

ZIE OOK: De Tour de France 2015 in Utrecht in 15 foto's

Het Rode Kruis heeft ongeveer 100 keer hulp verleend aan mensen. De assistentie varieerde van behandelen van schaafwonden tot behandelen van mensen die zich onwel voelden, waarschijnlijk door een combinatie van drukte en hitte. Er is twee keer een ambulance opgeroepen.

04 juli 2015 17:59, in:

Start Tour de France in Utrecht

'Aan het volume te horen, is het weer een Nederlander'

Marco en zijn vader Eddy uit Utrecht zitten op Ledig Erf op een elektriciteitsgebouwtje. "Ik heb een handdoekje meegenomen, anders is dat ding veel te heet", lacht Eddy. Ze kunnen alles mooi zien.

"Het is hier zo fantastisch. Geweldig publiek, topplek. We zijn echt trots op onze stad." Achter hem varen bootjes door de gracht en zitten toeschouwers even in de schaduw in het gras. Voetjes in het water, drankje erbij. 

ZIE OOK: VIDEO: Juichen voor de Nederlandse renners

'Once in a lifetime' noemt Martin (39) het. "Dit is zo'n groot evenement. En tegelijkertijd is het zo relaxed allemaal." Ondertussen klinkt er gejoel en geklap. Martin grijnst: "Aan het volume te horen, is het weer een Nederlander." 

Ja, voor iedereen wordt geklapt, maar voor Nederlandse renners toch net iets meer. 'Tom Tom Tom' klinkt het als favoriet Tom Dumoulin langsrijdt. Vriendinnen Bertine (25, voor het gemak maar gekleed in een bikinitopje) en Ilse (20), respectievelijk uit Montfoort en uit 'het oosten', klappen ook mee.

Starttijden
"We hebben net maar een lijst gekocht met starttijden", zegt Bertine, "want ze gaan zo snel, je kunt moeilijk zien wie wie is." De dames zijn begonnen bij de start en hebben een rondje gelopen. Op zoek naar 't beste plekje. "Maar alles is mooi, hier. En je maakt met z'n allen hetzelfde mee. Dat geeft zo'n leuk gevoel."

Aan de overkant wordt de wave door een groep jongens onder een partytent (en met voldoende bier) ingezet; de rest van het publiek volgt. Tot er weer een renner langskomt. Gejuich. Hard. Een Nederlander. Wie? Bertine en Ilse hebben 'geen flauw idee'. Maar dat geeft niet, vinden ze. "We horen vanzelf wanneer we moeten juichen. En dan doen we lekker mee." 

04 juli 2015 17:33, in:

Start Tour de France in Utrecht

Koning Willem-Alexander bij start Tour de France Utrecht

Koning Willem-Alexander heeft vanmiddag een bezoek gebracht aan de finish van de openingsrit van de Tour de France in Utrecht.

De koning werd bij de Jaarbeurs rondgeleid door burgemeester Jan van Zanen van Utrecht. Ze bezochten onder meer een aantal deelnemende teams.

"Ik denk dat Utrecht en heel Nederland trots mogen zijn op wat hier opgebouwd is. Sport staat hier hoog in het vaandel. Iedereen kan zien dat Nederland een sportgek land is, dat we gastvrij zijn en dat we zelfs mooi weer regelen als de Tour hier komt'', zei de koning tegen RTV Utrecht.

ZIE OOK: Langs de kant bij de Tour: Het is hier een sauna, alles plakt

"Nederland is een groot fietsland. Zowel professioneel als in de breedtesport. Fietsen is iets waar we internationaal om bekend staan. We laten graag zien aan de wereld dat we er heel erg goed in zijn."

Koning Willem-Alexander schudde even later op het erepodium, net als minister Edith Schippers van Sport, etappewinnaar Rohan Dennis de hand.

2 jaar geleden
twitter thumbnail

“Gedragen door het publiek! Fantastisch,bizar, kippenvel en gescheurde trommelvliezen :)#TDFutrecht #SamenWinnen@josvanemden (Wielrenner Jos van Emden) op Twitter

04 juli 2015 15:16, in:

Start Tour de France in Utrecht

350.000 toeschouwers bij start Tour in Utrecht

De verwachte zes- tot achthonderduizend bezoekers lijkt Utrecht vandaag niet te halen bij de start van de Tour de France in de stad. De gemeente schat het aantal bezoekers op ongeveer 350.000.

Grote problemen hebben zich nog niet voorgedaan. Het vervoer naar de stad verloopt goed. Treinen waren niet overvol. Alleen op het Centraal Station en buiten bij de Jaarbeurs moeten bezoekers soms even geduld hebben. 

ZIE OOK: Langs de kant bij de Tour: Het is hier een sauna, alles plakt

Het Rode Kruis is wel druk met mensen die onwel worden door de hitte. Dat zijn er tientallen. Een paar van hen zijn naar het ziekenhuis doorverwezen. De temperatuur in Utrecht ligt ruim boven de 30 graden. Het Rode Kruis is met tweehonderd vrijwilligers actief in Utrecht, onder wie 26 speciaal getrainde EHBO'ers op de fiets.

De NS adviseert treinreizigers hun terugreis goed te plannen. Als iedereen tegelijkertijd de stad uit wil, kan het wat druk en chaotisch zijn.

 

04 juli 2015 14:48, in:

Start Tour de France in Utrecht

Onweer lijkt mee te vallen, maar 'blijf Buienradar in de gaten houden'

Onweer lijkt mee te vallen, maar 'blijf Buienradar in de gaten houden'
Zwaar weer (archieffoto)

Het verwachte onweer deze middag lijkt mee te gaan vallen. Maar weervrouw Amara Onwuka waarschuwt om vooral alert te blijven.

Vanuit het zuidwesten zijn er al wel wat buien het land binnengetrokken, maar die lijken uit te doven. Toch betekent dat niet dat er helemaal geen onweer meer komt. "Donderdag zagen we forse onweersbuien binnen een kwartier ontstaan, er kan nu ook nog het één en ander uit Frankrijk onze kant op komen", zegt Amara.

ZIE OOK: Liveblog start Tour de France 2015 in Utrecht

Het KNMI heeft code geel afgekondigd en waarschuwt voor hoge temperaturen en kans op onweer met windstoten en hagel. Amara raadt aan om Buienradar heel goed in de gaten te houden, zeker op drukke plekken zoals de start van de Tour de France in Utrecht. 

Volg de buien live:
Huidige Buienradar.nl kaart

04 juli 2015 14:28, in:

Start Tour de France in Utrecht

Langs de kant bij de Tour: Het is hier een sauna, alles plakt

Een hittegolf en de start van de Tour de France: voor veel wielerfans geen ideale combinatie. Langs de hekken staan in Tourstad Utrecht betekent zweten en je plakkerig voelen. 'Dat moeten we maar accepteren.'

Zonder paraplu ga ik niet van huis, dacht Susanne de Koster (35) uit Zeist. En dus staat ze bij de start van de Tour met een gebloemd exemplaar in haar hand dat voor bescherming zorgt. "En we hebben een koelbox vol vocht: flesjes water, witte druiven, komkommer." Maar, het blijft warm. "Het is hier een sauna. Alles plakt."

ZIE OOK: LIVEBLOG Start van de Tour de France in Utrecht

Ook Karen (49) en Fritz (55), die met hun zoon en zijn vriendin uit Duitsland kwamen, beamen dat. Fritz staat zich net met zonnebrand in te smeren - en dat doet-ie niet voor de eerste keer vandaag. "Het is te warm," zegt zijn vrouw. "Vooral voor ouderen." Hun schoondochter vindt het windje nog 'wel lekker'. "En ik heb een nat handdoekje in mijn nek gelegd."


Schaars geklede toeschouwers aan de Vondellaan in Utrecht moedigen de renners aan.

Even verderop staat Egbert (42) uit Woerden. Tactisch in de schaduw, en daar gaat hij ook niet meer weg. "Die boom is een uitkomst", zegt hij. Hij is politieagent - maar vandaag is hij vrij. "Ik denk dat mijn collega's die hier nu werken het warm hebben. We mogen natuurlijk geen korte broek aan." Maar, die warmte is minder erg volgens Egbert 'omdat het zo gezellig is'. "De sfeer maakt een boel goed."

04 juli 2015 13:57, in:

Start Tour de France in Utrecht

Cortisol: medicijn of doping?

Het had Lars Boom zo maar zijn deelname aan de Tour de France kunnen kosten: een verlaagde cortisolwaarde in zijn bloed. Maar wat is cortisol? En hoe kom je aan een verlaagde cortisolwaarde?

1. Wat is cortisol?
Cortisol is een stresshormoon. Mensen maken dat aan als ze psychische of lichamelijke stress ervaren. Het wordt als medicijn voorschreven voor allergische reacties, de longziekte COPD of een huidaandoening.

2. Wat doet een lage cortisolwaarde met je?
Naast dat het ontstekingen remt, zou cortisol ook een prestatiebevorderende werking hebben. Het staat dus ook op de dopinglijst. Cortisol zou de pijngrens verhogen en ervoor zorgen dat je sneller herstelt. Maar Boom had juist een lage cortisolwaarde. Dat kán er volgens directeur Herman Ram van de Dopingautoriteit op wijzen dat iemand de stof langer geleden heeft ingespoten. "Als je na een tijd stopt met het gebruik van cortisol, dan valt de hoeveelheid van de stof in het lichaam terug."

Maar of cortisol prestaties echt verbetert, is maar de vraag. Volgens Ram staat dat in elk geval niet vast. "Het effect is deels theoretisch. Cortisolinjecties hebben waarschijnlijk een beperkte werking. Het effect is moeilijk meetbaar. Er bestaat de nodige discussie over."

3. Hoe kom je aan een verlaagde cortisolwaarde?
​Daar kunnen verschillende oorzaken voor zijn. Bijvoorbeeld door gezondheidsproblemen. Dat is ook de officiële lezing van de MPCC, de organisatie die een eerlijke en dopingvrije wielersport nastreeft. Om gezondheidsredenen mogen renners met een cortisoltekort minimaal acht dagen niet aan wedstrijden meedoen. Maar volgens de medische staf van Astana is Boom gezond en is er dus geen reden waarom hij niet mee zou mogen doen met de Tour.

4. Hoe verdacht is zo'n verlaagde cortisolwaarde dan?
Dat is de vraag. De MPCC wil elke schijn van dopinggebruik uit het wielrennen wegnemen, dus ook de situatie van Boom was reden voor de organisatie om aan de bel te trekken. Maar de inhaler die Boom al tien jaar voor zijn astma gebruikt, bevat ook cortisol en kan het effect opleveren dat Herman Ram beschrijft. Boom zelf denkt dat die inhaler de oorzaak moet zijn. "Ik heb geen gekke dingen gedaan, want ik ben 100 procent tegen doping", zegt hij zelf.

ZIE OOK: Liveblog Tour de France van start in Utrecht

04 juli 2015 13:50, in:

Start Tour de France in Utrecht

Wielrenner 'helemaal dizzy' na botsing met voetganger

Nog voor de start is een wielrenner van de Tour de France in Utrecht ten val gekomen. De Duitser Reto Hollenstein botste tijdens een oefenrondje tegen een voetganger die het afgezette parcours overstak. Marion van der Voort zag het gebeuren.

Na zijn val op het asfalt van de Tolsteegsingel bleef de renner vrij lang liggen, vertelt Marion van der Voort die langs de kant stond en het ongeluk zag gebeuren. "Hij was helemaal dizzy." De man met wie Hollenstein in botsing was gekomen, was meteen verdwenen.

ZIE OOK: LIVEBLOG Start van de Tour de France in Utrecht

Van der Voort: "We wisten dat de renners trainingsrondjes aan het rijden waren. Dus bij het oversteken van het parcours keek iedereen steeds goed uit. Maar dan vooral naar rechts, de richting van waaruit de wielrenners kwamen. Maar deze renner kwam van links."

Hoe de Duitse renner eraan toe is, is niet duidelijk. Omstanders hebben zich over hem ontfermd. Er is een stoel de weg opgesleept en hij heeft een fles koud water gekregen. Van der Voort: "Hij zit nog steeds een beetje dizzy op die stoel en wordt in de schaduw gehouden. De politie is al even langs geweest om te kijken."

04 juli 2015 12:48

De Tourgekte is nu echt losgebarsten

04 juli 2015 12:12
"Ik zie veel hoedjes en water. De mensen zijn enthousiast en de sfeer is goed."
Burgemeester Jan van Zanen (Utrecht) Klaar voor de Tour
2 jaar geleden
twitter thumbnail

“Astana: lage cortisolwaarde van #larsboom door gebruik medicijnen tegen astma. Levert geen gevaar voor zijn gezondheid op - Lars Boom start.” @alieslindeboom (RTL Nieuws-redacteur Alies Lindeboom) op Twitter

04 juli 2015 11:23, in:

Start Tour de France in Utrecht

Dumoulin voor en Dumoulin na in Utrecht

Dumoulin voor en Dumoulin na in Utrecht

Er is op en langs het parcours in Utrecht geen ontkomen aan: op spandoeken, op de weg en op kleding van wielerfans: overal duikt de naam van Tom Dumoulin op.

De Nederlander is tijdritspecialist en volgens de kenners een van de kanshebbers op de ritzege zaterdag in de openingsetappe van de Tour de France. Dat is een tijdrit over 13,8 kilometer, met start en finish bij de Jaarbeurs.

'Tom, Tom, Tom!' staat met grote witte letters op het parcours getekend. Even verderop hangt boven de weg een spandoek met de tekst 'Hé, Tom. Hier linksom!'. De andere negentien Nederlandse deelnemers aan de Tour moeten het met aanzienlijk minder aanmoedigingen doen.

04 juli 2015 10:32, in:

Start Tour de France in Utrecht

Het is zover: Tour de France van start in Utrecht

Om 14:00 uur vanmiddag begint de Tour de France 2015 met een tijdrit in Utrecht. De stad en de fans zijn er klaar voor.

De drukte in de treinen viel vanochtend rond 10:00 uur nog mee, maar de stad stroomde al langzaam vol. De meesten zoeken een plek bij de Jaarbeurs. Daar begint en eindigt de 13,8 kilometer lange rit van vandaag.

ZIE OOK: Start Tour de France in Utrecht, waar moet je zijn?

Verslaggever Jeroen Wetzels was al vroeg van de partij. Volg zijn tweets hier:

04 juli 2015 07:13, in:

Start Tour de France in Utrecht

Warming-up: Ondernemer maakte Tour mogelijk

Warming-up: Ondernemer maakte Tour mogelijk

"Fietsen hoort gewoon bij deze stad." Als laatste in onze Tourserie 'warming-up' praten we met Cor Jansen, voorzitter van het Business Peloton Utrecht. Dat is een club van 120 ondernemers die de Tourstart deels heeft gesponsord. Jansen speelde een rol bij het binnenhalen van de Tour.

Was zonder het Business Peloton Utrecht de Tour er wel gekomen?
"Nee, maar het was ook niet gelukt zonder het idee van Jeroen Wielaert en de geweldige lobby door de gemeente. De burgemeester en vijf wethouders zijn erbij betrokken geweest. Ze zeiden vanaf het begin: dit kan niet alleen door de overheid betaald worden. Bij de gesprekken met de Tourdirectie was het voor de burgemeester erg prettig om te weten dat er partijen waren die mee wilden betalen. De Tour naar Utrecht halen is echt een teamprestatie geweest. "

"Ik ben echt heel blij dat het gelukt is dat we een oneven jaar hebben binnengehaald. Er zijn geen spelen, er is geen WK voetbal, we hebben dus echt het grootste sportevenement ter wereld in onze stad." 

Levert de Tourstart ook geld op?
"De gemeente heeft 5,7 miljoen geïnvesteerd, de bedrijven 9,4 miljoen. We zijn binnen het budget gebleven. Stel dat er 500.000 mensen op het evenement afkomen. Dan kun je een grove schatting maken. Ze geven rond de 30 euro uit en daarnaast boekt een groot deel een overnachting. Al met al kun je zeggen dat dat zeker 35 miljoen euro oplevert voor de stad." 

Waar kijkt u het meest naar uit dit weekend?
"Ik zou gekloond willen worden als het kan. Ik heb mediaoptredens, ik neem een kijkje bij de ploegen en ben bij het ontvangst van de koning. Ik wil een aantal jongens zien finishen. En zondagochtend zitten we bij het academiegebouw aan het Domplein. We gaan daar echt genieten van our moment of glory. Maar het meest kijk ik uit naar een Nederlandse gele trui. Laat het gebeuren. We hebben één grote wens: een gele trui voor Tom Dumoulin en een witte trui voor Wilco Kelderman."

Wat maakt wielrennen voor u zo bijzonder?
"Wielrennen is als het leven. Je realiseren dat als je in het leven alleen optrekt, dat je nergens heel ver komt. In een peloton gaat het om samenwerken. Ieder weet wat zijn of haar rol is en aan het eind van de dag denk je: de teamprestatie was mooi. Niet iedereen kan op het podium staan. Je verliest bijna altijd, er is maar één winnaar. Maar als je het anders ziet, zeg je: ik heb er aan meegedaan."

Wat is de beste plek in Utrecht om te kijken?
"Ik noem drie fantastische plekken. Eéntje is fietstechnisch gezien prachtig vanwege de ingewikkelde bocht: Het Ledig Erf met de chicane. Persoonlijk vind ik het keerpunt bij Utrecht Science Park mooi. Een situatie waar jongens aankomen met 60 kilometer per uur en in de remmen moeten. En als derde noem ik de snelste bocht, waar de Biltstraat overgaat in de Kruisstraat. Daar kunnen de renners vol door. Dat moet je durven."

ZIE OOK: Volg de Tour live

03 juli 2015 19:42, in:

Start Tour de France in Utrecht

Reclamevliegtuigjes op valreep geweerd van tourparcours: "Frankrijk sluit Nederlands luchtruim af"

Reclamevliegtuigjes mogen morgen toch niet boven het tourparcours in Utrecht vliegen. Erik Hoogendoorn, eigenaar van een vliegbedrijf, had een expliciete toezegging: zwart op wit. Totdat die vandaag werd ingetrokken. Op het allerlaatste moment.

De last-minute-weigering werd door de Nationale  Coördinator Terrorismebestrijding (NCTV) ingegeven: vanwege terreurdreiging moeten de reclamevliegtuigjes het veld ruimen. "We kregen het bericht vanmiddag, precies na twaalf uur. Net te laat om nog een kort geding te kunnen starten", aldus Hoogendoorn.

ZIE OOK: Utrecht laat Tourdirectie de lakens uitdelen

Des duivels is hij. De schade voor hem en zijn collega-bedrijven loopt in de tienduizenden euro’s. Eerst hebben ze wekenlang de plannen moeten voorbereiden, om de zo felbegeerde toestemming te krijgen en vervolgens vallen ook de inkomsten weg. "En dit zijn de evenementen waar we het van moeten hebben."

Het argument zou zijn dat er een ‘serieuze terroristische dreiging’ is en dat de politie het luchtruim zo vrij mogelijk wil hebben om bij incidenten snel te kunnen ingrijpen, maar daar gelooft Hoogendoorn niet zo veel van. De helikopters van de tourorganisatie mogen immers wel blijven vliegen.

'Frankrijk sluit ons luchtruim'
Hij denkt dat het  een eis van de Franse tourorganisatie is, die geen andere reclame-uitingen duldt dan de eigen. "In wezen sluit Frankrijk nu dus het Nederlandse luchtruim af. Dat zou een Nederlands bedrijf eens boven Parijs moeten proberen."

De Inspectie Leefomgeving en Transport, de instantie die het besluit uiteindelijk afkondigde, zegt dat dat op verzoek was van de NCTV. Het ministerie van Veiligheid en Justitie laat weten dat er geen concrete dreiging is. 

03 juli 2015 17:59, in:

Start Tour de France in Utrecht

Warming-up met Nynke de Jong: Wielrennen is niet voor mannen!

Warming-up met Nynke de Jong: Wielrennen is niet voor mannen!

Fietsen doen we allemaal, maar wielrennen lijkt vooral het mannenhart sneller te doen kloppen. Of toch niet? Volgens Nynke de Jong is het grote onzin. "Wielrennen is net zo goed een vrouwensport", vindt zij. Een warming-up voor de Tour met de schrijfster van Vrouw en Fiets en hoofdredacteur van Pedala, het wielrenblad voor vrouwen.

Hoe ziet komend weekend er voor jou uit?
"Ik moet een paar keer op en neer naar verschillende televisiestudio’s, maar ik sta ook heel graag als ware fan én trotse Utrechter langs de kant van de weg. De proloog beleef ik buiten met een biertje in de hand, maar de eerste etappe kijk ik op tv. Dan kan je het toch beter volgen allemaal."

Waar komt je voorliefde voor wielrennen vandaan?
"Er zijn twee dingen waar ik dol op ben: sport en verhalen. Dan kom je al gauw uit bij wielrennen, de sport met het meeste drama. Iedere etappe heeft één winnaar, maar honderden verliezers. Het is vaak niet de sterkste die wint, maar degene met het meeste geluk of waarbij alles nèt goed op zijn plek valt. Bovendien is het een sport van extremen: de renners zijn continu van huis en trotseren weer en wind. Er zijn fietsers die moesten kiezen tussen de geboorte van hun kind en de Tour. Dat zijn mooie verhalen. En wielrennen is een sport die zich door het land verplaatst, waardoor het ook nog eens prachtige beelden oplevert. Daar moeten mannen èn vrouwen toch blij van worden?"

Wat is zaterdag de beste plek om te gaan kijken?
"Als je echt alles van A tot Z wil zien, moet je bij de Jaarbeurs of in het centrum gaan staan. Wil je een wat rustiger plekje, dan zou je zondag naar Leidsche Rijn toe moeten."

Wat is jouw geheime tip voor de wielerfan?
"Alle renners logeren in hotels in en om Utrecht, dus je kan heel dichtbij komen. Je ziet hun bussen en fietsen staan en als je geluk hebt, kun je ze zelf vragen stellen en met ze op de foto. Het is heel leuk om met kinderen een rondje langs de hotels te fietsen. Ik heb dat zelf vanochtend ook al gedaan. Ik vind het prachtig om zo dichtbij te komen. Daarnaast gaat de Giro voor vrouwen dit weekend van start. Ik zou ook zeker daar even naar kijken."
 

03 juli 2015 17:40, in:

Start Tour de France in Utrecht

Vrijwilliger Tour maakt grap met Nijntje, organisatie niet blij

Een vrijwilliger van de Tour de France heeft vandaag een grap uitgehaald met Nijntje. Maar de organisatie van de Tour kan er niet om lachen.

Vrijwilliger Patrick Houthooft uit Helmond reed in een auto van de Tour met een grote Nijntje op het dak door de stad. Hij dacht dat het wel grappig was als hij deed alsof hij vast kwam te zitten onder een viaduct. Zijn grap kreeg meteen de nodige aandacht nadat er een foto op Twitter was geplaatst.

Verschillende media dachten dat Nijntje echt vast was komen te zitten, maar al snel werd duidelijk hoe het echt zat. Patrick geeft toe dat het in scène was gezet, maar wil er verder niks over kwijt. Een woordvoerder van de Tourorganisatie wil er verder ook niet veel over zeggen, maar zegt wel dat het handiger was geweest als Patrick de grap even had gemeld. 

ZIE OOK: Start Tour de France in Utrecht, waar moet je zijn?

Gevolgen heeft de grap verder niet voor Patrick. Hij mag dit weekend nog steeds gewoon zijn werk doen als vrijwilliger. Zaterdag en zondag worden de eerste twee etappes van de Tour de France 2015 in Nederland verreden. 

03 juli 2015 13:25, in:

Start Tour de France in Utrecht

Waterbedrijf: Monsteroperatie voor ons

Niet alleen voor de organisatoren van de Tour de France is morgen een spannende dag. De mensen van waterbedrijf Vitens staan ook voor een grote uitdaging.

"Het is een monsteroperatie voor ons, de kers op de taart", zegt een woordvoerder. Vanwege de vele bezoekers en de hitte is 15 miljoen liter water extra beschikbaar in Utrecht. Dat is een verdubbeling van de normale capaciteit.

ZIE OOK: Grote vraag naar water: Vitens roept op tot zuinigheid

Vitens heeft dit weekeinde tientallen extra mensen aan het werk om de operatie goed te laten verlopen. Behalve de standaard openbare tappunten, zijn er ook veel extra plekken waar mensen water kunnen krijgen. Zo zijn 55 extra standpijpen geplaatst. Een standpijp is een opzetstuk dat Vitens op een ondergrondse brandkraan aansluit. De brandkraan is aangesloten op het waterleidingnet.

2 jaar geleden
twitter thumbnail

“Sprak zojuist mijn favoriete wielrenner de Fries @lieuwewestra om succes te wensen #tourdefrance Hij heeft er zin:"rammen maar en genieten"” @fritswester (politiek commentator) op Twitter

02 juli 2015 18:20, in:

Start Tour de France in Utrecht

Warming-up: wielerfanaat woont langs de route

Warming-up: wielerfanaat woont langs de route

Zaterdag gaat de Tour van start in Utrecht, dus we gaan verder met onze warming-up. Vandaag praten we met Henk Kanning. Hij is DJ, wielerfanaat en woont langs de route in Utrecht. Dit weekend stond dan ook al lang met een kruisje in zijn agenda. "Ik heb er zo veel zin in."

Wat ga je doen komend weekend?

"Heel veel genieten natuurlijk! Ik ga zoveel mogelijk proberen te zien. Eindelijk hoef ik eens niet af te reizen naar de Alpen of waar dan ook om een etappe te kunnen zien. Dus ik wil het hele weekend echt beleven. Zaterdagochtend ga ik proberen om rond vijf uur, voor alles uit, het parcours van de tijdrit te rijden. Geen idee of het dan al afgesloten is, maar ik ga het maar eens proberen. Het zou mooi zijn om te kunnen zeggen dat ik dat heb gedaan, want ik ben een echte fan. Vorig jaar ben ik bij de kasseienrit geweest, dat is zo geweldig om te zien. Als klein kind zaten we al met startlijsten uit de krant op de bank te kijken op de tv."

Waar kijk je het meest naar uit?

"De tijdrit op zaterdag. Ik ben heel benieuwd hoe Dumoulin gaat rijden, of hij om kan gaan met de druk. Die tijdrit is bijzonder want hij is zo dichtbij. Een renner met de auto erachter. Op de plek waar we staan kun je zowel de start als de finish zien. We zitten op het plein van website Het is Koers. Allemaal fijnproevers bij elkaar, echte wielernerds. Zo zag ik mezelf eerst niet, maar ik begin het wel steeds meer te worden. Als je je er meer in verdiept ga je steeds meer lijnen en verbanden zien. Ik wil alles weten. Niet alleen de ploegen, maar ook wie welke rol heeft in zo'n team, de invloed van techniek. Je ontdekt steeds nieuwe lagen."

Wat maakt wielrennen zo bijzonder?

"Het is een sport voor iedereen. Om te rijden moet je een goede fiets hebben, maar kijken kan iedereen. Het bijzondere is dat je zo dichtbij kan komen, dat er geen afstand is tussen de sport en de toeschouwer. Je ziet dat het echt mensen zijn, het is heel tastbaar. Je kunt ze aanraken, al moet je dat natuurlijk niet doen. In tegenstelling tot bijvoorbeeld bij het voetbal loopt alles hier door elkaar: de renners, hun vrouwen, de technische mannen en publiek. Het is één. Als een renner valt, duwt iemand uit het publiek hem aan. Dat is heel bijzonder. De Tour de France is nog extra bijzonder door de spanningsboog die erin zit. Je moet drie weken goed rijden. Het kan stormen, mensen kunnen vallen: de Tour gaat altijd verder."

Wat is de beste plek om te kijken?

"De renners komen door mijn straat op zondag - dat is wel geweldig om te kunnen zeggen. Maar toch is dat niet de allerbeste plek. De proloog kijk ik dus op DeMartplein aan de Vondellaan. Zondagmorgen sta ik bij de brug bij de Douwe Egberts. Daar moeten ze een beetje omhoog en dan gaan ze iets minder snel. Omdat ik in de buurt woon, heb ik zo'n speciaal vignet om de straat in te kunnen. Alleen dat vind ik eigenlijk al te gek." 

ZIE OOK: Tips voor je tourpool - wie moet er zeker in?

02 juli 2015 12:03, in:

Start Tour de France in Utrecht

Politie zal met acties Touretappe niet blokkeren

De politie ziet komende zondag af van het blokkeren van de Tour de France. Tijdens de etappe tussen Utrecht en Neeltje Jans wilde de politie de reclamekaravaan gaan controleren op de Erasmusbrug in Rotterdam.

De actie zou oponthoud van de etappe hebben moeten veroorzaken. De gemeente Rotterdam laat weten, na overleg met de politie, dat de Tourkaravaan zondag niet zal worden gehinderd. De politie zal wél actievoeren, maar overlegt nog over het alternatief.

ZIE OOK: Alle informatie over de Tour is te vinden in onze Tour-tool 

01 juli 2015 19:03, in:

Start Tour de France in Utrecht

Gele trui-favoriet Dumoulin: We eten ijsjes tegen de hitte

Gele trui-favoriet Dumoulin: We eten ijsjes tegen de hitte

Tijdritspecialist Tom Dumoulin zet tijdens de Tourstart in Utrecht een geheim wapen in tegen de verwachte hitte: “We eten ijsjes tijdens de warming up!”

De Gele Trui-kanshebber Dumoulin en zijn ploeggenoten van Giant-Alpecin krijgen voor de tijdrit ‘Slush Puppie’ geserveerd. Dat is een ijsdrankje dat onder kinderen erg populair is. Voor de renners wordt er sportdrank aan toegevoegd.

Koelen van binnenuit
Het ijsdrankje moet ervoor zorgen dat het lichaam van de renners van binnenuit wordt gekoeld. Trainer Adriaan Helmantel: "We hebben het getest en de ervaringen zijn positief. Onderzoeken wijzen uit dat dit 3 procent voordeel oplevert."

"Tijdens de warming up wil je de spieren opwarmen, maar de temperatuur binnenin het lichaam moet juist niet te veel oplopen,” legt Helmantel uit. “Als het buiten heel warm is, bereikt je lichaam eerder het kookpunt. En dan presteer je minder. Dat willen we voorkomen."

Bloedhitte 
In de rennersbus van Giant-Alpecin staat een machine waarmee de ijsjes gemaakt worden. In het uur voor een tijdrit nemen de meeste renners van de ploeg drie porties. Dat gebeurt alleen als het buiten warmer is dat 25 graden. In Utrecht wordt het zaterdag bloedheet, mogelijk meer dan 35 graden. De gevoelstemperatuur ligt volgens meteorologen zelfs boven de 40 graden.
 
Tom Dumoulin is één van de favorieten voor de zege in de eerste etappe, een individuele tijdrit van 13,8 km door Utrecht. De winnaar van de eerste etappe rijdt de dag erna in de Gele Trui. De laatste Nederlander die in het geel reed, was Erik Breukink in 1989.

01 juli 2015 18:12, in:

Start Tour de France in Utrecht

Warming-up: Al 76 jaar fan van de Tour

Warming-up: Al 76 jaar fan van de Tour

Zaterdag gaat de Tour van start in Utrecht, dus is het hoog tijd voor een warming-up. Vandaag praten we met Onne Nijboer. Met zijn 76 jaar is hij niet alleen de oudste vrijwilliger die de handen uit de mouwen zal steken, maar ook wereldrecordhouder baanwielrennen voor 65-plussers.

Wat is uw rol komend weekend?
"Donderdag loop ik als voorlichter door de stad. Zaterdag en zondag is het mijn taak om het parcours vrij te houden en te zorgen dat niemand de wielrenners in de weg loopt. Ik kom zó dichtbij dat ze net niet over mijn tenen rijden. Een fan als ik had het niet beter kunnen treffen. Het is trouwens niet de eerste keer dat ik help bij de tour. In 1959 droeg ik mijn steentje al bij. Ik ben een trouwe fan!"

Waar kijkt u het meest naar uit?
"De tijdrit is echt een hoogtepunt. De fietsers komen één voor één voorbij en achter iedere renner rijdt een volgauto aan met zijn naam erop. Zo is het zelfs voor de leek te volgen. Terwijl pelotons in 20 seconden voorbij flitsen, kun je hier veel langer van genieten. Ik kijk ook uit naar de rest van de ritten. Ik heb bijna iedere berg op de route zelf beklommen. Als je het zelf ervaren hebt, besef je pas echt wat een ongelofelijke prestatie de fietsers leveren."

Wat maakt wielrennen voor u zo bijzonder?
"De liefde voor het wielrennen is me met de paplepel in gegoten. Mijn vader was wielrenner, maar kon de sport door de oorlog niet uitoefenen. Toch kreeg ik de verhalen mee. Op mijn veertiende werden grote wielerwedstrijden georganiseerd in het Olympisch Stadion in Amsterdam en greep ik mijn kans. Ik ben er op de fiets vanuit Medemblik naartoe gegaan. Dat was 75 kilometer heen en 75 kilometer terug, maar dat weerhield me er niet van om te gaan. Het was een droom die uitkwam om mijn helden in levende lijve te zien. Vanaf toen was er geen weg meer terug. Mijn fiets en ik zijn onafscheidelijk. Ik leg nog steeds drie keer per week 100 kilometer af. Ik denk dat je kan zeggen dat ik aardig fit ben voor mijn leeftijd."

Wat is de beste plek om zaterdag te kijken?
"Je kunt het best net voor een bocht gaan staan. Dan kun je zien hoe de renners afremmen en vervolgens weer vol op de pedalen gaan. Dat is prachtig."

Heeft u verder nog tips voor iedereen die zich dit weekend naar Utrecht begeeft?
"Het lijkt voor de hand liggend, maar kom op tijd! De eerste renner vertrekt om 2 uur van het startpodium. Als je die voorbij wil zien komen, kan het geen kwaad om je om twaalf uur al op je plekje langs de route te installeren. En verder: geniet, want het is voorbij voor je het weet!"

30 juni 2015 13:56, in:

Start Tour de France in Utrecht

Warming-up met Blaudzun: De Tour is een mooie vrouw

Utrecht is zaterdag het toneel van het grootste wielrenevenement ter wereld: de Tour de France. Een warming-up met Blaudzun, die het wielerlied Bon Voyage schreef en groot wielerfanaat is.

Wat is jouw rol komend weekend?
"Ik ben gevraagd om het Tourlied te schrijven. Normaal maak ik geen muziek op verzoek, maar dit vond ik zo’n eer dat nee zeggen geen optie was. Het was wel een uitdaging om 30 mensen over je schouder te laten mee kijken, vooral voor zo’n eigenwijze donder als ik. Omdat ik wil dat het lied exclusief blijft, breng ik Bon Voyage donderdag voor het laatst live ten gehore. Vrijdag treed ik nog op voor de radio, maar zaterdag ga ik lekker zelf genieten van de sport."

Waar kijk je het meest naar uit? 
"Het allereerste vertrek, als je alle renners aan je voorbij ziet gaan, is het meest bijzondere moment. Dat je zo dicht bij je helden kunt komen, is uniek. Je hoort een kakafonie aan geluiden die als een soort wave met de renners mee beweegt. Dat gaat de hele dag door. Hopelijk kan ik zelf meerijden met één van de volgwagens. Het gevoel dat je krijgt als je het publiek links en rechts aan je voorbij ziet schieten is onbeschrijfelijk. Eigenlijk wordt het één groot hoogtepunt." 

Wat maakt wielrennen voor jou zo bijzonder? 
"Mensen denken dat wielrennen draait om wie er het eerst over de streep is. Maar het gaat om veel meer: wie is er gister verliefd geworden, wie heeft de beste dokter of heeft het lekkerst geslapen? Het is sport rijk aan verhalen. Ik vind voetbal ook mooi, maar dat is een soort stripboek terwijl wielrennen een spannende roman is." 

Wat is de beste plek om te kijken? 
"Volgens mij gaat het erg druk worden op het Ledig Erf. Er zit daar een vreemde knik in de weg, terwijl de jongens met 60 km/u aan komen racen. Goede kans dat er daar een paar onderuit zullen gaan. Die spanning zal voor een te gek sfeertje zorgen. Wil je wat meer rust, dan zul je richting het universiteitsterrein moeten. Maar echt rustig is het natuurlijk nergens. Als je rust wilt, kun je beter vanaf de bank kijken."  

Heb je verder nog tips voor iedereen die zich zaterdag naar Utrecht begeeft? 
"Ik wil iedereen oproepen om vooral naar Utrecht te komen, ook als je niet van wielrennen houdt. Het is een prachtig feest, dus je zult sowieso een mooie dag hebben en wie weet word je verliefd op de mooie vrouw die de Tour is. Ik geloof in liefde op het eerste gezicht."

30 juni 2015 13:25, in:

Start Tour de France in Utrecht

Tourstart in tropische hitte, gevoelstemperatuur dik in de 40 graden

Het wordt bloedheet tijdens de Tourstart in Utrecht. De temperatuur kan oplopen naar zeker 35 graden. Maar de gevoelstemperatuur kan tot dik in de 40 graden lopen, zegt Nicolien Kroon, weervrouw bij RTL Nieuws.

Zaterdag is de eerste etappe van de Tour de France. Er worden zo'n 800.000 bezoekers verwacht tijdens de Grand Départ in Utrecht en die gaan het flink heet krijgen. 

ZIE OOK: Start Tour de France in Utrecht, waar moet je zijn?

De verwachte temperatuur is 35 graden, maar dikke kans dat het in de stad nog veel warmer voelt. "De temperaturen van 35 graden zijn de verwachte maximumtemperaturen in De Bilt", zegt Kroon. "Dat wordt gemeten in de schaduw en boven gras. Maar in de stad kan de gevoelstemperatuur veel hoger zijn."

"De warmte kan niet weg. Boven steen en asfalt is het veel warmer dan boven gras. Met zoveel bezoekers in een hete stad kan de gevoelstemperatuur tot dik in de 40 graden lopen."

Vergelijk het met een auto: "Als het buiten bijvoorbeeld officieel gemeten 25 graden is, kan de temperatuur in een auto die in de felle zon staat, flink hoger zijn. Dat kan dit weekend ook gebeuren."

Gratis water
De organisatie in Utrecht houdt rekening met het warme weer. In de stad zijn 21 kraanwaterpunten waar bezoekers gratis water kunnen tappen. Bij de publiekspleinen waar mensen op grote schermen de Tour kunnen volgen, wordt ook gratis water aangeboden. 

26 juni 2015 18:45, in:

Start Tour de France in Utrecht

Start Tour de France in Utrecht, waar moet je zijn?

Het aftellen is begonnen: komend weekend kleurt Utrecht geel voor de Grand Départ van de Tour de France. Waar moet je zijn? Vijf vragen en antwoorden over de aftrap van de grootste wielerronde ter wereld.

Wanneer begint het spektakel?
De eerste etappe is op zaterdag 4 juli, maar ook daarvoor gebeurt er al genoeg. Van 1 tot 5 juli kleurt Utrecht geel. In de hele stad worden evenementen georganiseerd

Hoogtepunten van het programma:

2 juli: Het publiek kan kennis maken met het peloton tijdens de ploegenpresentatie in park Lepelenburg. De presentatie zelf is van 18.00 uur tot 19.45 uur, maar voor de liefhebbers is er ook een voorprogramma en afterparty.

3 juli: Vrijdagavond wordt direct na de spits begonnen met de opbouw van het parcours. Ook is het de vooravond van Le Grand Départ. Dat wordt gevierd met de 'Caravane d'Utrecht', een parade die van het Wilhelminapark naar het Vredenburg gaat.  

4 juli: Etappe 1: Utrecht - Utrecht, in aanwezigheid van koning Willem-Alexander.

5 juli: Etappe 2: Utrecht - Neeltje Jans.


Hoe zien de etappes er precies uit?
De eerste etappe is op 4 juli. Het is een individuele tijdrit van 13,7 kilometer. De reclamekaravaan vertrekt om 12.00 uur. Twee uur later, om 14.00 uur, vertrekt de eerste renner. Vincenzo Nibali, winnaar van de Tour in 2014, gaat om 17.17 uur als laatste van start. 

De tweede etappe, op zondag 5 juli, start vanaf de Croeselaan. De renners moeten 166 kilometer afleggen. Ze beginnen in de Utrechtse binnenstad. Ze rijden onder de Domtoren door richting Galgenwaard, het stadion van FC Utrecht. Daar is rond 13.45 uur de officiële start van de tweede etappe. De renners fietsen van Utrecht via onder meer Gouda en Rotterdam naar Neeltje Jans in Zeeland. De finish wordt rond 17.21 uur verwacht.

Op onderstaand kaartje zijn de routes duidelijk te zien. Via het blokje links kun je het parcours van de eerste en tweede etappe apart bekijken. (bron: RTV Utrecht)

Ik wil gaan kijken. Waar moet ik rekening mee houden?
Het wordt erg druk. Tijdens de Grand Départ worden zo'n 800.000 bezoekers verwacht. Wees dan ook op tijd: op het laatste moment een goed plekje vinden, lijkt onbegonnen zaak. 

Het advies is om lopend, fietsend of met het OV naar Utrecht te komen. Er zijn enkele wegen afgesloten in de stad. Bovendien zijn de parkeergarages in de stad gesloten tijdens de Tour. Ouders die met kinderen willen komen, adviseert de Tourorganisatie om kinderen polsbandjes om te doen met naam en telefoonnummer. 

Zijn de renners nog ergens te zien? 
Het Jaarbeursplein is het kloppend hart van de Tourstart. Aan de westkant van de Jaarbeurs wordt op een groot parkeerterrein het rennerskwartier opgeslagen. Daar staan de ploegen met hun bussen opgesteld en kan je dichtbij de renners komen.

Wat is de beste plek om te kijken?
Langs het parcours is het ongetwijfeld druk. Verspreid over de stad zijn meer dan twintig pleinen met grote beeldschermen waarop je de Tour kan volgen. Ook als de wedstrijd is afgelopen, zijn hier nog feesten. Publiekslocaties zijn onder meer in het Wilhelminapark, bij Galgenwaard, op het Domplein en op de Neude.