Formule 1

Ferrari van plan in beroep te gaan tegen tijdstraf Vettel

10 juni 2019 00:52 Aangepast: 10 juni 2019 01:07

Het Formule 1-team van Ferrari overweegt een officieel beroep aan te tekenen tegen de beslissing van de wedstrijdleiding om Sebastian Vettel zondag een tijdstraf van vijf seconden op te leggen tijdens de Canadese Grand Prix. De Duitser kwam als eerste aan de finish, maar moest vanwege de tijdstraf genoegen nemen met een tweede plek achter Lewis Hamilton.

Vettel verloor zondag in de 48e ronde de macht over het stuur van zijn Ferrari, waarna hij de eerste chicane moest afsteken en rechtdoor ging over het gras. Bij het terugkomen op de baan kwam de Duitser pal voor de Mercedes van Lewis Hamilton terecht, die daarop ontwijkende acties moet ondernemen.

Hoewel Vettel na het incident de leiding wist vast te houden, besloot de wedstrijdleiding de Ferrari-rijder een tijdstraf van vijf seconden op te leggen omdat de Duitser “op onveilige wijze was teruggekeerd op de baan en daarmee een andere auto van de baan had geforceerd.”

Door de tijdstraf verloor Vettel de zege aan Lewis Hamilton, terwijl de Duitser tevens twee strafpunten op zijn superlicentie kreeg. Vettel kon zich totaal niet vinden in de beslissing van de stewards en was van mening dat hij na zijn uitstapje door het gras geen andere kant op kon en er zijn handen vol aan had om de Ferrari überhaupt uit de muur te houden.

Ferrari verwittigt FIA van intentie tot beroep

Het team van Ferrari steunt de mening van Vettel, en heeft zondagavond aan de FIA laten weten dat het overweegt om een officieel protest aan te tekenen tegen het besluit van de wedstrijdleiding. De Scuderia krijgt daarmee 96 uur de tijd om met nieuw bewijs van Vettels onschuld te komen en daarmee definitief in hoger beroep te gaan.

Wanneer Ferrari de intentie doorzet en het verzoek tot protest en het ingediende nieuwe bewijs door de FIA grondig worden verklaard zal de zaak voor de hoge raad verschijnen.

Tijdstraf kan niet worden teruggedraaid

De intentie om protest aan te tekenen is een bijzonder besluit van Ferrari. In Artikel 17.2 van het sportief reglement van de Formule 1 staat namelijk dat er geen protest kan worden aangetekend tegen tijdstraffen, drive-through penalty's of dergelijke straffen van de wedstrijdleiding. De uitslag van de Grand Prix van Canada - met Lewis Hamilton als winnaar - is dan ook al definitief gemaakt door de FIA. Mogelijk dient het protest van Ferrari dan ook vooral als statement, of wil het met een officieel onderzoek naar het incident alsnog haar gram halen.

Koen Sniekers / RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van
`