IndyCar

Newgarden wint in Texas na strategische meesterzet

09 juni 2019 05:47 Aangepast: 09 juni 2019 05:55

Josef Newgarden heeft zaterdagavond zijn derde overwinning van het IndyCar-seizoen behaald. De Amerikaan scoorde een fraaie zege op de Texas Motor Speedway na een goede strategische zet van Team Penske en knap verdedigingswerk in de zinderende slotronden van de race.

Na de Indianapolis 500 twee weken geleden stond zaterdagavond in Texas de tweede ovalrace van het IndyCar-seizoen op het programma. Takuma Sato mocht de race van pole-position aanvangen en domineerde de openingsfase van de race, maar bij zijn eerste pitstop verspeelde de Japanner zelf zijn kansen op de overwinning. Sato kwam veel te hard zijn pitbox binnengereden waardoor hij rechtdoor in de muur gleed en tevens één van zijn monteurs omver kegelde. De monteur bleef ongedeerd en Sato kon zijn weg vervolgen, maar met vier ronden achterstand kon de tot op dat moment zo dominante Japanner de overwinning wel vergeten.

Na het wegvallen van Sato nam Ryan Hunter-Reay vooraan de leiding over. De Amerikaan werd op de hielen gezeten door Scott Dixon, terwijl daarachter ook James Hinchcliffe, Alexander Rossi en rookie Colton Herta deel uitmaakten van de kopgroep. Halverwege de wedstrijd had de race nog altijd geen enkele neutralisatie gehad, en werd het duidelijk dat Hunter-Reay op een vier-stopstrategie zat, terwijl de mannen achter hem met drie pitstops de race uit wilden rijden.

Strategische meesterzet helpt Newgarden naar voren

Na een kalm eerste deel van de race zorgde Zach Veach in ronde 135 voor de eerste neutralisatie van de race, nadat de Amerikaan licht de muur had geraakt en vervolgens na een wilde spin stil kwam te staan op de baan. Ondanks het feit dat Josef Newgarden kort daarvoor zijn tweede pitstop had gemaakt besloot het team van Penske de Amerikaan opnieuw de pits in te roepen voor een nieuw setje banden en een volle tank brandstof. Een besluit dat achteraf één van de sleutelmomenten van de race bleek te zijn.

Nadat de auto van Veach was weggehaald werd het hele veld weer vrijgegeven en moest Hunter-Reay al snel zijn eerste plek afstaan aan Dixon, terwijl niet veel later ook Rossi zijn Andretti-teamgenoot wist in te halen. Vanwege zijn vier-stopstrategie moest Hunter-Reay vervolgens opnieuw als één van de eersten de pits opzoeken voor zijn derde stop, waarna even later ook Dixon en Rossi volgden. Vanwege zijn pitstop tijdens de eerste neutralisatie kon Newgarden langer op de baan blijven, waardoor de Amerikaan vanzelf aan de leiding van de race kwam te liggen. De Penske-rijder wist vervolgens zo’n grote voorsprong op te bouwen naar zijn concurrenten, dat hij ook na zijn derde pitstop de leiding wist vast te houden.

Grote namen eindigen in de muur

Na de laatste serie pitstops werden de gevechten vooraan feller en de ruimtes kleiner. Met nog 30 ronden te gaan ging Hinchcliffe vervolgens in de fout, en zorgde hij met een stevige klapper in de muur voor de tweede neutralisatie van de race. Met nog 22 ronden te gaan werd het hele veld weer losgelaten, maar al snel kon er weer met de gele vlag worden gezwaaid: Een inhaalactie van Colton Herta – één van de uitblinkers van de avond – binnendoor op regerend IndyCar-kampioen Scott Dixon voor plek twee ging helemaal mis, waarna beide coureurs elkaar raakten en samen de muur invlogen. Een vroegtijdig einde van de race voor beide rijders en een nieuwe caution was het gevolg.

Newgarden houdt Rossi knap achter zich

Met nog 12 ronden te gaan werd het veld voor de laatste keer losgelaten met een sprint naar de finish als gevolg. Alexander Rossi was door de crashes van de mannen voor hem opgeklommen naar plek twee en ging meteen vol in de aanval bij Newgarden. De Penske-rijder hield echter rondenlang knap stand, waarna Rossi de strijd drie ronden voor het einde moest staken. Newgarden kon daardoor na de goede strategische zet van zijn team én het knappe verdedigingswerk in de slotronden naar zijn derde overwinning van het seizoen rijden. Rossi moest – net als in de Indy 500 - genoegen nemen met de tweede plek, terwijl Graham Rahal als derde aan de finish kwam. Sanitno Ferrucci was de beste debutant op de vierde plek, terwijl Hunter-Reay na zijn verkeerde strategische keuze genoegen moest nemen met plek vijf. Indy 500-winnaar Simon Pagenaud kwam als zesde aan de finish, voor Marcus Ericsson, Sebastien Bourdais en Will Power. Marco Andretti maakte de top 10 in Texas compleet.

Newgarden verstevigt koppositie

Met zijn derde overwinning van het seizoen heeft Josef Newgarden zijn voorsprong in het kampioenschap verder uit weten te breiden. Alexander Rossi blijft op 25 punten achterstand de nummer twee, voor Simon Pagenaud op plek drie met 48 punten achterstand. Over twee weken vormt het iconische circuit van Road America de volgende halte op de IndyCar-kalender.

Koen Sniekers / RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van
`