DTM

Wittmann wint vanaf allerlaatste startplek in Misano

08 juni 2019 15:48 Aangepast: 08 juni 2019 15:49

Marco Wittmann heeft zaterdag zijn tweede overwinning van het DTM-seizoen behaald. In de eerste race van het weekend op het Italiaanse circuit van Misano knokte de Duitse BMW-coureur zich vanaf de laatste startplek helemaal een weg naar voren.

Wittmann had eerder op de dag door motorproblemen niet deel kunnen nemen aan de kwalificatie, waardoor hij de eerste race van het DTM-weekend achteraan moest aanvangen. De Duitser besloot meteen voor een agressieve strategie te kiezen door al aan het einde van de eerste ronde de pits in te duiken voor zijn verplichte pitstop.

Het stilvallen van de BMW van Joel Eriksson bracht na drie ronden al de Safety Car op de baan, wat goed nieuws was voor Wittmann die daardoor na zijn pitstop weer achteraan het veld kon aansluiten. Bij de herstart waren het de Audi’s van René Rast en Loic Duval die het veld aanvoerden, maar was het achteraan Wittmann die in rap tempo plekken wist goed te maken en in ronde 14 al was opgeklommen naar plek 7.

Frijns geplaagd door de pechduivel

Aan het einde van ronde 15 besloot wedstrijdleider René Rast zijn verplichte pitstop te maken. Ook Robin Frijns dook op dat moment de pits in, maar de Limburger kreeg zijn Audi na de bandenwissel niet meer aan de praat, waardoor de Audi-coureur een goed resultaat in rook op zag gaan. De pitstop van Audi-stalgenoot Rast ging een stuk beter: de Duitser kwam 20 seconden achter virtuele leider Wittmann terug op de baan, maar de Audi-coureur kreeg van zijn team al snel te horen dat de wittmann vermoedelijk nog een tweede keer de pits zou moeten opzoeken.

Rast jaagt op Wittmann

Nadat elke coureur zijn pitstop had gemaakt kwam Wittmann aan de leiding te liggen met zijn BMW, en was het voor de Duitser zaak om zijn banden tot aan de finish heel te houden. Rast was met zijn Audi weliswaar sneller, maar de Duitser kreeg het gat naar zijn landgenoot niet snel genoeg dichtgereden. In tegenstelling tot de verwachtingen van Audi haalde Wittmann zonder tweede pitstop de finish, en scoorde hij met acht seconden voorsprong op Rast op zeer fraaie wijze zijn tweede overwinning van het seizoen.

Achter Wittmann en Rast maakte Loic Duval het podium compleet, voor de BMW van Bruno Spengler en de Audi’s van Nico Müller en Mike Rockenfeller. Philipp Eng scoorde namens BMW de zevende plek, voor de beide Zuid-Afrikanen Jonathan Aberdein en Sheldon van der Linde. Timo Glock maakte de top 10 compleet, MotoGP-ster Andrea Dovizioso finishte zijn DTM-debuut als gastrijder op een keurige twaalfde plaats.

Strijd om het kampioenschap

In de strijd om het kampioenschap heeft Rast nu de leiding in handen. Marco Wittmann volgt dankzij zijn overwinning op de tweede plek op acht punten achterstand, voor zijn BMW-stalgenoot Philipp Eng. Zondagmiddag wordt de tweede race van het DTM-weekend verreden.

 

 

Koen Sniekers / RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van
`