Formule 2

Nyck de Vries domineert naar Formule 2-zege in Monaco

24 mei 2019 13:33 Aangepast: 24 mei 2019 19:01
Nyck de Vries viert de overwinning met zijn engineer

Nyck de Vries heeft vrijdag op overtuigende wijze de Formule 2-hoofdrace in Monaco op zijn naam geschreven. De Nederlander hield ondanks de nodige chaos, een rode vlag en een Safety Car-situatie het hoofd koel op het krappe stratencircuit, en domineerde in stijl naar zijn tweede zege op rij.

De Vries mocht de hoofdrace in Monaco van pole-position aanvangen, en had de eerste startrij zelfs helemaal voor zichzelf. Callum Ilott had zich voor de race namelijk als tweede gekwalificeerd, maar de auto van de Brit kwam voor de formatieronde niet van zijn plek, waarna Ilott terug werd geduwd naar de pits.

De Vries grijpt meteen de macht

Door het wegvallen van Ilott had Mick Schumacher vanaf de vierde startplek vrij zicht op de eerste bocht, maar de Duitser kende een beroerde start, waardoor hij een plekje verloor aan Anthoine Hubert. Nyck de Vries kende vanaf pole-position wél een goede start, en sloeg binnen een paar ronden al snel een comfortabel gat naar de rest van het veld.

Na zijn slechte start bewees Schumacher dat er wel degelijk ingehaald kan worden in Monaco, toen de Duitser in Mirabeau knap de vierde plek heroverde ten koste van Hubert. De Duitser wist na een vroege bandenwissel vervolgens in de pitstraat ook nog een plekje te winnen ten opzichte van klassementsleider Nicholas Latifi. De Canadees liet het daar niet bij zitten en sloeg terug in de hairpin, maar daar was simpelweg geen ruimte, met een touché tussen beide coureurs als gevolg. Schumacher kon zijn weg zonder problemen vervolgen. Latifi moest met een kapotte voorvleugel terug naar de pits.

Schumacher zorgt voor rode vlag

Kort na het incident met Latifi ging Schumacher zelf ook in de fout. De Duitser probeerde in Rascasse Tatiana Calderon in te halen, maar de Colombiaanse hield de deur gesloten waardoor Schumacher haar in de rondte tikte en beide bolides midden op de baan stil kwamen te staan. Een enorme opstopping en een onderbreking van de race waren het gevolg. Schumacher zou later een drive through-penalty krijgen voor het incident, waardoor hij een goed resultaat in een tot dat moment sterke race wel op zijn buik kon schrijven.

De Vries domineert

Na een lange onderbreking werd het hele veld onder aanvoering van De Vries weer vrijgegeven. De Nederlander werd nog even onder druk gezet door Luca Ghiotto, maar nadat de Italiaan zijn verplichte pitstop had gemaakt kon ook De Vries de pits induiken en als leider weer terugkeren op de baan.  Een lompe aanrijding van achterligger Mahaveer Raghunathan op Jack Aitken en een fout van Juan Manuel Correa die zijn auto in de vangrails boorde bracht vervolgens de Safety Car op de baan. Met nog één ronde te gaan werd het veld weer vrijgegeven, maar De Vries bleef vooraan in controle om zo na zijn overwinning in Barcelona twee weken geleden, in Monaco zijn tweede opeenvolgende Formule 2-zege te pakken. Het is de tweede overwinning in Monaco in de Formule 2-loopbaan van De Vries, en zijn zesde overwinning in totaal in de talentenklasse.

Achter  De Vries moest Luca Ghiotto genoegen nemen met de tweede plek. Nobuharu Matsushita maakte het podium compleet, en pakte ook nog een aantal punten voor het rijden de snelste raceronde. Sergio Sette Camara kwam als vierde aan de finish, Dorian Boccolacci maakte de top vijf compleet.

Latifi ziet voorsprong verdwijnen

Klassementsleider Nicholas Latifi kende een race om te vergeten in Monaco. Nadat hij eerder in de race al Mick Schumacher aantikte, reed de Canadees in de slotfase ook nog eens achterop de tweede Prema-bolide van Sean Gelael. Laitif bleef daardoor met lege handen staan, waardoor hij zijn voorsprong in het kampioenschap zag verdwijnen en De Vries nu vlak achter zich heeft staan.

Zaterdagmiddag wordt de tweede Formule 2-race in Monaco verreden.

Koen Sniekers / RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van
`