World Endurance Championship

BMW trekt stekker uit WEC-programma

22 mei 2019 12:45 Aangepast: 22 mei 2019 12:47

BMW trekt na de 24 uur van Le Mans volgende maand de stekker uit haar WEC-programma. De Duitse fabrikant heeft woensdag bekendgemaakt dat het na de zomer niet zal terugkeren in het FIA World Endurance Championschip.

BMW keerde vorig jaar met de BMW M8 GTE terug in het WEC om deel te nemen aan het 2018-2019 Super Season. De geruchten dat de fabrikant deze zomer na één seizoen alweer de stekker uit haar WEC-team zou trokken gingen al een tijdje rond in de WEC-paddock. Woensdagochtend kwam de officiële bevestiging uit München dat de 24 uur van Le Mans volgende maand de laatste race in het WEC wordt van de twee BMW M8 GTE’s. Het Duitse merk is daarmee na Ford al de tweede fabrikant die bevestigt dat het volgend jaar niet terug zal keren in de GTE Pro-klasse van het WEC.

BMW heeft in het WEC weinig successen behaald met de M8 GTE. Twee tweede plekken zijn tot dusver het beste resultaat van de Duitse renstal, terwijl het met alleen de 24 uur van Le Mans nog te gaan laatste staat in de strijd om de titel in de GTE Pro-klasse. Het is een schril contract met de resultaten van BMW in het Amerikaanse IMSA-kampioenschap, waar de M8 GTE eerder dit jaar nog de 24 uur van Daytona wist te winnen. Niet de resultaten, maar een nieuwe koers van BMW zijn volgens BMW Motorsport-baas Jens Marquardt de reden voor het vertrek uit het WEC.

Nieuwe strategie

“We verscherpen onze focus als deel van onze strategie voor de toekomst, en een deelname aan het WEC past niet bij onze visie voor de toekomstige jaren,”  verklaart Marquardt.

Het GTE-project van BMW in het WEC wordt gerund door MTEK, de renstal van de Nederlandse teambaas Ernest Knoors. Nick Catsburg is één van de vier vaste rijders van het WEC-team. “We willen BMW Team MTEK bedanken voor hun inzet de recente jaren,” vervolgt Marquardt. “We wensen het WEC al het beste voor de toekomst.”

BMW gaat wel door in IMSA, DTM en GT's

In tegenstelling tot het WEC blijft BMW met de M8 GTE wel actief in het Amerikaanse IMSA WeatherTech SportsCar Championship vanwege de voor BMW belangrijke afzetmarkt in Amerika. BMW heeft verder bevestigd dat het actief zal blijven in de DTM, terwijl het ook werkt aan de opvolger van de succesvolle BMW M6 GT3. Het houdt in dat BMW ook haar GT-programma voor klantenteams in stand houdt, waardoor BMW wel in races als de 24 uur van Spa-Francorchamps, de 24 uur van de Nürburgring en de GT World Cup in Macau actief zal blijven.

Koen Sniekers / RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van