Drievoudig wereldkampioen

Formule 1-legende Niki Lauda (70) overleden

21 mei 2019 03:18 Aangepast: 21 mei 2019 09:39
Niki Lauda in maart 2018 Beeld © Getty Images Europe

De Oostenrijkse drievoudig wereldkampioen Formule 1, Niki Lauda, is vannacht op zeventigjarige leeftijd overleden. Dat heeft zijn familie bekend gemaakt in een e-mail. Zijn arts, Walter Klepetko bevestigde het bericht.

"Met diepe droefheid kondigen we aan dat onze geliefde Niki op maandag 20 mei 2019 in het bijzijn van zijn familie is ingeslapen", aldus de verklaring. "Zijn onvermoeibare ondernemingslust, zijn oprechtheid en zijn moed blijven een model en maatstaf voor ons allemaal."

Lauda overleed in een privékliniek in Zwitserland waar hij dialysebehandelingen voor nierproblemen onderging. Vorig jaar revalideerde de Oostenrijkse oud-coureur nog van een dubbele longtransplantatie. In januari werd hij wederom in het ziekenhuis opgenomen vanwege griep.

Ernstige brandwonden

Lauda was in 1976 betrokken bij een ernstig ongeluk op de Nürburgring. Na een crash raakte zijn auto in de brand. Hij dreigde levend te verbranden, maar kon op het laatste moment gered worden. Ondanks ernstige brandwonden zat hij zes weken later weer achter het stuur voor een Formule 1 Grand Prix.

Lauda werd drie keer wereldkampioen in de Formule 1, in 1975 en 1977 namens Ferrari, en in 1984 voor McLaren. In totaal won Lauda 25 F1-races, zijn eerste in 1974 in Spanje.

Niki Lauda wint op 25 augustus 1985 de laatste Grand Prix van Zandvoort. Niki Lauda wint op 25 augustus 1985 de laatste Grand Prix van Zandvoort.

Zandvoort

Een jaar na zijn derde wereldtitel in 1984, besloot hij te stoppen. Lauda was in 1985 de laatste winnaar op het circuit in Zandvoort, waar volgend jaar voor het eerst na 35 jaar weer een Formule 1-race wordt gehouden.

Na zijn racecarrière zette hij diverse luchtvaartmaatschappijen op, waarvan Laudamotion de laatste was. Lauda was als adviseur betrokken bij Ferrari en werd later teambaas bij het F1-team van Jaguar. Sinds september 2012 was hij betrokken bij de renstal van Mercedes, die sinds 2014 alle wereldtitels voor rijders en constructeurs heeft veroverd.

Reacties

De reacties op het overlijden van Lauda begonnen onmiddellijk op internet binnen te stromen. "Een legende heeft ons verlaten. Rust in vrede, Niki", schreef oud-Formule 1-wereldkampioen Jenson Button op Instagram.

"Iedereen bij McLaren is diep bedroefd om te horen dat onze vriend, collega en 1984 Formule 1-wereldkampioen Niki Lauda, is overleden. Niki zal voor altijd in ons hart en verankerd in onze geschiedenis zijn", twitterde het McLaren team.

F1-expert Allard Kalff vond Lauda vooral een unieke vent die leefde in een tijd dat de Formule 1 echt gevaarlijk was, vertelt hij aan RTL Nieuws. "Hij heeft heel veel betekend voor de Formule 1. Hij was natuurlijk drievoudig wereldkampioen, maar we kennen hem allemaal door het ongeluk in 1976 waarbij hij bijna het leven verloor. Zes weken later was hij alweer terug op het circuit met brandwonden." 

'Heeft F1 op de kaart gezet'

"Dat was ook de eerste wedstrijd die live op televisie werd uitgezonden. Hij verloor uiteindelijk de wereldtitel in de allerlaatste wedstrijd, maar dat heeft de Formule 1 in het algemeen wel op de kaart gezet. En het heeft de rest van zijn leven bepaald. Hij was keihard, iemand met een waanzinnig uitgesproken mening en kreeg daar ontzettend veel succes mee."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

`