Indianapolis 500

Indy 500-deelname Alonso nog niet zeker, Pigot op voorlopige pole

19 mei 2019 00:32 Aangepast: 19 mei 2019 00:41

Fernando Alonso is nog niet zeker van een startbewijs voor de 103e editie van de Indianapolis 500. De Spanjaard zal zondag nog flink aan de bak moeten in het tweede deal van de kwalificatie, terwijl aan de andere kant van de grid Spencer Pigot de voorlopige pole-position in handen heeft.

De kwalificatie voor de Indianapolis 500 wordt in twee delen verreden. In het eerste deel op zaterdag komen de startplekken 10 tot en met 30 al vast te staan. In het tweede deel op zondag vechten de snelste negen rijders van zaterdag om de pole-position en de verdeling van de overige startplekken op de eerste drie startrijen. De zes langzaamste rijders gaan zondag strijden om de drie overgebleven plekken op de laatste startrij.

Fast Nine: Pigot blijft Penske-trio voor

Spencer Pigot moest zaterdag al als tweede aan de bak voor zijn kwalificatierun, maar met een gemiddelde over vier ronden van 230.083 mijl per uur (ruim 370 km/u) zette de Amerikaan al meteen een ijzersterkste richttijd neer. De tijd van Pigot bleek zelfs zo goed, dat alle concurrenten zich er op stukbeten en Pigot het eerste kwalificatiedeel bovenaan de tijdenlijsten afsloot.

Pigot wist met zijn tijd een drietal Penske-bolides nipt achter zich te houden. Indy 500-titelverdediger Will Power was naast Pigot de enige andere rijder die met zijn gemiddelde de magische grens van 230 mijl per uur wist te doorbreken, wat hem een tweede tijd opleverde. Zijn teamgenoten Simon Pagenaud en Josef Newgarden volgden op de plekken drie en vier.

Naast snelste man Spencer Pigot zaten ook zijn teamgenoten Ed Jones en Ed Carpenter er goed bij met een vijfde en zesde tijd. Colton Herta was de beste Honda-rijder op de zevende plek, en daarmee tevens de beste rookie. Alexander Rossi en Sebastien Bourdais waren de overige twee coureurs die een plekje in de top 9 wisten te bemachtigen, en zondag dus nog een keer mogen gaan aantreden om te gaan strijden om de pole.

Alonso en Hinchcliffe in de gevarenzone

Grote namen als Helio Castroneves (12e), Takuma Sato (14e), Scott Dixon (18e) en Ryan Hunter-Reay (22e) stelden in het middenveld hun deelname voor de Indy 500 veilig. Onderin zullen de langzaamste zes rijders zondag echter nog een keer aan moeten treden in de strijd om de laatste drie startplekken.

De grootste namen in die gevarenzone zijn Fernando Alonso en James Hinchcliffe. Alonso kwam na een probleemvolle trainingsweek aanvankelijk niet verder dan een 33e tijd, waarna ook zijn daaropvolgende pogingen niet voldoende bleken voor een plekje in de veilige top 30. De Spanjaard strandde uiteindelijk op plek 31, en zal zondag dus nog een keer flink aan de bak moeten in de strijd om startbewijs.

Groter waren de problemen voor James Hinchcliffe, die vorig jaar éen van de rijders was die in de kwalificatie verrassend werd uitgeschakeld en daardoor tijdens de race vanaf de zijlijn moest toekijken. De Canadees knalde tijdens zijn eerste kwalificatierun hard in de muur bij het uitkomen van Bocht 2, en kwam later in een opgelapte bolide niet verder dan plek 35. Daardoor zal de Canadees net als Alonso nog een keer aan de bak moeten zondag, om te voorkomen dat hij zich voor het tweede jaar op rij niet weet te kwalificeren voor de grootste race van het IndyCar-seizoen. Kyle Kaiser, Sage Karam, Max Chilton en Patricio O’Ward zijn de vier overige coureurs die zondag samen met Alonso en Hinchcliffe gaan strijden om de drie laatste startplekken.

Het tweede deel van de Indy 500-kwalificatie gaat zondag om 18.15 uur Nederlandse tijd van start.

Koen Sniekers / RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van
`