WK Rally

Tanak wint in Chili, Ogier grijpt WK-leiding

12 mei 2019 21:00 Aangepast: 12 mei 2019 21:01

Ott Tanak heeft zijn tweede overwinning van het WRC-seizoen behaald. De Toyota-rijder won in Chili zijn tweede WK-rally van het seizoen, terwijl Sebastien Ogier met een tweede plek de leiding in het kampioenschap heroverde.

Tanak greep vrijdag in de tweede klassementsproef de leiding met zijn Toyota, en gaf de eerste plek daarna geen moment meer uit handen. Op zaterdag liep de Est uit naar meer dan een halve minuut voorsprong, waarna hij zondag op de slotdag gecontroleerd naar de zege kon rijden. De Toyota-rijder pakte ook nog eens vijf bonuspunten door de afsluitende Power Stage als snelste af te leggen, waardoor hij in Chili met een totaal 30 punten de maximale buit wist te scoren.

Ogier nieuwe WK-leider na crash Neuville

Ondanks de maximale score van Tanak, is Sebastien Ogier na de WK Rally van Chili de nieuwe leider in de strijd om het wereldkampioenschap. Op +21.8 seconden van Tanak stelde de Citroën-rijder de tweede plek veilig, waarmee hij flink profiteerde van het uitvallen van Thierry Neuville. De Belg begon als WK-leider aan de rally, maar moest na een zware crash zaterdagochtend vroegtijdig de strijd staken. Door zijn crash bleef Neuville steken op een totaal van 110 punten, waardoor hij niet alleen Ogier (122 punten), maar ook Tanak (112 punten) voor moest laten gaan.

Loeb scoort eerste WRC-podium met Hyundai

Het podium in Chili werd compleet gemaakt door Sebastien Loeb, die met zijn Hyundai lang landgenoot Ogier onder druk zette, maar met vijf seconden verschil uiteindelijk genoegen moest nemen met de derde plek. Het is Loebs eerste podiumfinish in dienst van Hyundai, die tot dusver een vierde plek in de WK Rally van Monte-Carlo als beste resultaat van het seizoen had staan.

Op een dikke minuut van Loeb kwam Elfyn Evans namens Ford als vierde aan de finish, voor teamgenoot Teemu Suninen. Diens landgenoot Esapekka Lappi scoorde de vijfde plek, voor Hyundai-rijder Andreas Mikkelsen en Kalle Rovanpera, die daarmee de winnaar in de WRC2-klasse werd. Kris Meeke en Mads Ostberg maakten de top 10 compleet.

 

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van