IndyCar

Pagenaud scoort sensationele zege na spektakelstuk op Indy

12 mei 2019 00:52 Aangepast: 12 mei 2019 00:53

Simon Pagenaud heeft zaterdag voor het eerst sinds september 2017 weer eens een overwinning behaald in de IndyCar Series. De voormalig IndyCar-kampioen wist in een knotsgekke Grand Prix van Indianapolis in de voorlaatste ronde titelverdediger Scott Dixon af te troeven in de strijd om de zege.

Alvorens de eerste trainingssessies voor de 103e editie van de Indianapolis 500 aanstaande dinsdag officieel van start gaan, werd er zaterdag als opwarmertje nog geracet op het Grand Prix-circuit van de legendarische Indianapolis Motor Speedway. Felix Rosenqvist mocht de race voor het eerst in zijn nog prille IndyCar-loopbaan van pole-position aanvangen. De Zweed hield de leiding, maar vroeg in de race ging het al snel mis voor zijn landgenoot Marcus Ericsson en Andretti-rijder Alexander Rossi, winnaar van de vorige race in Long Beach. Rossi werd bij de start aangetikt door kersvers Red Bull-talent Patricio O’Ward, waardoor de Amerikaan de pits op moest zoeken voor reparatiewerkzaamheden en vier ronden achterstand opliep. Even later kon ook Ericsson een goed resultaat vergeten, toen hij bij het opkomen van het rechte stuk de macht over zijn Honda-bolide verloor, in de muur knalde en daarmee voor de eerste neutralisatie van de race zorgde.

Newgarden kiest voor Plan B

Bij de herstart wist Scott Dixon vanaf de derde plek in één actie de leiding over te nemen, maar in dezelfde bocht kwamen Colton Herta en Ryan Hunter-Reay achterstevoren te staan, wat opnieuw tot een neutralisatie leidde.

Klassementsleider Josef Newgarden besloot gebruik te maken van de rommelige openingsfase en dook vroeg de pits in voor zijn eerste pitstop. Daardoor koos de Amerikaan voor een afwijkende strategie, die aanvankelijk wel zijn vruchten af leek te werpen. De Penske-rijder had namelijk lang de beste kaarten in handen in de jacht op de overwinning, totdat de weergoden zich gingen mengen in het raceverloop.

Regen zet wedstrijd op zijn kop

Al vroeg in de race meldden de eerste regenbuien zich boven het circuit van Indianapolis, maar de regen zette niet echt door, tot het moment dat de coureurs voor de laatste keer de pits op moesten zoeken. Newgarden was één van de rijders die verkeerd gokte en koos voor de droogweerband, waardoor hij even later net als het merendeel van zijn concurrenten opnieuw de pits moest opzoeken om te wisselen naar regenbanden. In de chaos liet één van Newgardens monteurs een van de banden door de pitstraat rollen, waardoor de Amerikaan voor straf terug werd gezet naar de staart van het veld. Ook de pitstops van polesitter Felix Rosenqvist verliepen verre van vlekkeloos. De Honda van de Zweed vatte tijdens het bijtanken meerdere malen vlam, maar de IndyCar-debutant kon wel telkens zonder verdere problemen zijn weg weer vervolgen.

Pagenaud ontketend

De laatste neutralisatie van de race werd veroorzaakt door Helio Castroneves, die na het uitrijden van de pits op het natte asfalt in de grindbak terecht was gekomen. Scott Dixon was op dat moment de leider achter de Safety Car, nadat de Nieuw-Zeelander als één van de eersten had besloten om naar regenbanden te wisselen. De relatief onervaren Jack Harvey en Mattheus Leist hadden de plekken twee en drie in handen, maar het was Simon Pagenaud die het na de herstart duidelijk gemunt had op een podiumfinish. De Fransman was een klasse apart op de natte baan, en knokte zich via Spencer Pigot, Ed Jones, Leist en Harvey al snel een weg naar de tweede plek.

Met een achterstand van zes seconden op Dixon leek de inhaalslag van Pagenaud te laat te komen om nog kans te maken op de overwinning, maar de Fransman was per ronde twee seconden sneller dan de vijfvoudig IndyCar-kampioen, waardoor hij met nog twee ronden te gaan op de staart van de Ganassi kwam te zitten. Dixon bezweek vervolgens onder de druk en maakte een klein foutje, waardoor Pagenaud zijn slag kon slaan en brutaal de leiding overnam. Dixon kon zich vervolgens niet meer herpakken, waardoor Simon Pagenaud op zeer fraaie wijze zijn eerste overwinning pakte sinds de IndyCar-seizoensfinale op de Sonoma Raceway in 2017.

Dixon en Harvey maken podium compleet

Scott Dixon moest op twee seconden van Pagenaud genoegen nemen met de tweede plek, maar deed door de problemen van Newgarden (15e) en Rossi (22e) wel uitstekende zaken in de strijd om de titel. Jack Harvey maakte het podium compleet, en zorgde daarmee namens het kleine team van Meyer Shank Racing voor een daverende verrassing.

Aanstaande dinsdag komen de IndyCar-coureurs alweer in actie op het circuit van Indianapolis tijdens de allereerste vrije training voor de Indianapolis 500. De kwalificaties voor de 103e editie van de Amerikaanse autosportklassieker vinden aanstaande zaterdag en zondag plaats. De race zelf wort verreden op zondag 26 mei.

RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van