World Endurance Championship

'Alonso keert na de zomer niet terug in het WEC'

20 april 2019 12:19 Aangepast: 20 april 2019 12:22

Fernando Alonso neemt na dit seizoen vrijwel zeker afscheid van het World Endurance Championship. Volgens de geruchten vertrekt de Spanjaard na de 24 uur van Le Mans bij het team van Toyota, dat zijn opvolger echter al lijkt te hebben gevonden.

Alonso maakte vorig jaar met Toyota zijn debuut in het World Endurance Championship. Het voornaamste doel van de Spanjaard was het winnen van de 24 uur van Le Mans, in het kader van zijn jacht op de Triple Crown. Alonso slaagde vorig jaar al in die missie, maar krijgt in juni tijdens de finale van het WEC Super Season de kans om nogmaals te winnen op het Circuit de La Sarthe. Ook kan hij er samen met teamgenoten Kazuki Nakajima en Sebastien Buemi de WEC-wereldtitel in de LMP1-klasse in de wacht slepen.

'Alonso draagt stokje over aan Hartley'

Op de vraag of Alonso ook na de zomer terugkeert in het WEC voor het seizoen van 2018/2019 doet de Spanjaard al een tijdje geheimzinnig, maar de verwachting is dat de 24 uur van Le Mans in juni voorlopig de laatste WEC-race van Alonso wordt in dienst van Toyota. Volgens het Franse Auto Hebdo staat de vervanger van de Spanjaard zelfs al klaar: tweevoudig WEC-kampioen Brendon Hartley zou het plekje van Alonso na de zomer gaan overnemen.

Hartley was voor zijn Formule 1-avontuur met Toro Rosso al uiterst succesvol in het WEC. De Nieuw-Zeelander won met Porsche al de 24 uur van Le Mans en hij pakte ook al twee keer de titel in de LMP1-klasse. Hartley maakte in maart al zijn rentree in het WEC voor het Russische SMP Racing, waar hij op het circuit van Sebring Jenson Button verving. Hartley zou de Brit ook vervangen tijdens de 6 uur van Spa-Francorchamps, maar het team maakte vrijdag bekend dat niet Hartley, maar Stoffel Vandoorne het stoeltje van Button zal overnemen. Ook tijdens de 24 uur van Le Mans zal Button vervangen worden door Vandoorne.

Het feit dat Hartley niet langer in beeld is bij SMP Racing heeft vermoedelijk te maken met het feit dat de Nieuw-Zeelander binnenkort al door Toyota wordt bevestigd als de officiële reserverijder voor de 24 uur van Le Mans. Het zou de weg vrijmaken voor een rol als vaste rijder bij het Japanse team voor het seizoen van 2018/2019.

Alonso naar IndyCar?

Alonso zal zich na een vertrek uit het WEC vermoedelijk weer op andere avonturen in de autosport gaan richten. Zo is het niet uitgesloten dat hij in 2020 met McLaren gaat deelnemen aan het volledige IndyCar-seizoen. Volgende maand staat Alonso hoe dan ook voor een tweede keer aan de start van de Indy 500, de enige race die – na de Formule 1 Grand Prix van Monaco en de 24 uur van Le Mans - nog ontbreekt op de erelijst van Alonso in zijn jacht op de Triple Crown.

Koen Sniekers / RTL GP

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van