World Endurance Championship

Alonso, Buemi en Nakajima domineren 1000 Mijl van Sebring

16 maart 2019 06:46 Aangepast: 16 maart 2019 06:49

De #8 Toyota TS050 Hybrid heeft vrijdagavond op overtuigende wijze de 1000 Mijl van Sebring gewonnen. Fernando Alonso, Kazuki Nakajima en Sebastien Buemi scoorden in Florida hun eerste overwinning sinds de 24 uur van Le Mans vorig jaar, en verstevigden daarmee hun leidende positie in het FIA World Endurance Championship.

De #8 Toyota mocht de race van pole-position aanvangen, nadat Alonso op donderdag het ronderecord had verbroken in de kwalificatie. De leidende Toyota had in het eerste deel van de race zo’n 10 seconden voorsprong op de zusterbolide met startnummer 7. De strijd om de overwinning zou uiteindelijk drie uur voor de finish worden beslist in het voordeel van de #8-bolide, nadat José Maria Lopez in de Toyota met startnummer 7 een aanvaring had met een achterligger. Lopez moest daarop met schade aan de vloer de pits opzoeken, waardoor de zusterbolide een ronde voorsprong kon pakken  en de race kon controleren tot aan de finish.

Na 253 ronden en acht uur racen werd de race vanwege een late regenbui achter de Safety Car afgevlagd. Het leverde Alonso, Buemi en Nakajima de derde overwinning van het WEC Super Season op, waardoor het trio nu 15 punten voorsprong heeft in de strijd om de LMP1-titel.

Achter de beide Toyota’s werd het podium compleet gemaakt door SMP Racing met de #11 BR Engineering BR1 AER. Mikhail Aleshin, Vitaly Petrov en Brendon Hartley verloren vroeg in de race veel tijd door een lekke band, maar omdat de #3 Rebellion laat in de race in de problemen kwam, wist het Russische team zich alsnog naar het podium te knokken. De tweede bolide van SMP Racing met startnummer 17 was eerder in de race al uitgevallen na een crash in de eerste bocht. Ook Renger van der Zande’s LMP1-bolide van Team DragonSpeed haalde de finish niet.

Jackie Chan DC Racing wint in LMP2

In de LMP2-klasse ging de overwinning naar Jackie Chan DC Racing. Het Chinese team startte de race met beide auto’s op de voorste startrij, maar zag de #38-bolide van Ho-Pin Tung al snel op achterstand komen door een elektrisch probleem. De zusterbolide met startnummer 37 bleef uit de problemen, en controleerde het merendeel van de race. Jordan King, David Heinemeier Hansson en Will Stevens reden een foutloze race, en bezorgden de #37-auto daarmee de vierde podiumfinish van het seizoen.

Tweede in de LMP2-klasse werd de #36 Signatech-Alpine A470 Gibson van Nicolas Lapierre, Pierre Thiriet en Andre Negrao. De LMP2-bolide van DragonSpeed, bestuurd door Anthony Davidson, Roberto Gonzalez en Pastor Maldonado maakte het podium compleet.

Racing Team Nederland 5e

De knalgele Dallara van Racing Team Nederland lag op Sebring enige tijd op koers voor een podiumfinish, totdat het team door reparaties in de pits op achterstand kwam. Een vijfde plek in de LMP2-klasse was uiteindelijk het eindresultaat voor Giedo van der Garde, Nyck de Vries en Frits van Eerd.

De volgende race van het WEC Super Season wordt in mei verreden op het circuit van Spa-Francorchamps, de voorlaatste race van het seizoen voor de grote seizoensfinale in juni, de 24 uur van Le Mans.

Zie ook: Porsche wint in GTE, Catsburg nipt 2e

Dit is een artikel van
`